Vervroegd Helloween(feest) in de 013

Facebookrssmail

Normaal gesproken valt het Halloweenfeest op 31 oktober maar in Tilburg begint het op dinsdag de 13e. In een zeer goed gevulde 013 begint het Zweedse powermetal-ensemble Hammerfall om exact 19:30 aan wat een ware feestavond wordt voor de liefhebbers van (twin)gitaarsolo’s, doublebass-drumwerk en stoere strijdliederen die uit volle borst meegebruld kunnen worden.

Hammerfall bestaat ontegenzeggelijk uit goede muzikanten. Een goede zanger die me erg aan Bruce Dickinson doet denken en in het bezit is van een gezonde dosis Zweedse humor, goede (twin)gitaarsolo’s en een degelijke ritmesectie waarbij drummer David Wallin af en toe laat horen dat hij 3 jaar conservatorium heeft gehad middels interessant Ridebekken-spel en Neil Peart-achtige breaks. Iets wat je bij de doorsnee powermetal bands niet vaak hoort.

Desondanks kunnen de nummers me niet bekoren. Elk nummer bevat leuke stukken maar het zoetsappige oh-oh-oh meezing en klapgehalte is voor mij persoonlijk wat te veel van het goede. Al stoort het merendeel van het aanwezige publiek zich hier allerminst aan. Kwestie van smaak zullen we maar zeggen. Er wordt hier en daar wel wat geheadbangt maar de moshpits blijven echter uit. Pas bij ‘Hammer High’ komt er een beetje beweging in de zaal. Om 20:45 neemt Hammerfall afscheid van het Tilburgse publiek met de woorden dat zonder Helloween zij (en vele andere Powermetal bands) nooit zouden zijn opgericht.

Na een ombouwpauze van een half uur bewijzen de Godfathers van de Power/Heavy metal dat hier geen enkel woord van gelogen is. Waar we bij Hammerfall bijna een uur moesten wachten op een bescheiden moshpitje slaat bij Helloween na een dikke 10 minuten de vlam in de pan bij het tweede nummer ‘Eagle Fly Free’ de vlam in de pan om de rest van de avond niet meer te doven. Een kleine adempauze in het midden van de set in de vorm van de Ballad ‘Forever and One (Neverland)’ daargelaten.

Zeg maar nee want dan krijg je er twee of in dit geval zelfs zes. Drie zangers, te weten Michael Kiske, Andi Deris (ook bekend van Pink Cream 69) en zanger/gitarist Kai Hansen, oerlid en samen met gitarist Michael Weikath oprichter van Helloween. Ondanks dat hij ook een eigen band begon (Gamma Ray) is hij altijd lid van Helloween gebleven. Naast Michael Weikath en Kai Hansen hebben we als derde gitarist Sascha Gerstner. De ritmesectie bestaat uit bassist Markus Grosskopf en drummer Daniel Löble. De heren die op het podium staan zijn op drummer Daniel Löble en Sascha Gerstner na verantwoordelijk voor Helloween’s legendarische albums die de standaard zijn voor alle hedendaagse Powermetal bands. Namelijk de 2 ‘Keeper of the 7 Keys’ albums. Drummer Ingo Schwigtenberg is het enige bandlid die ontbreekt van deze bezetting. Het hoe en waarom zal bij de meesten wel bekend zijn. Ingo Schwigtenberg kampte met de geestesziekte schizofrenie en was op den duur niet meer te handhaven. In 1993 is hij dan ook uit de band gezet waarna hij nog verder afzakte. In 1995 heeft hij zich van het leven beroofd door voor een metro te springen. Uiteindelijk is de huidige vervanger Daniel Löble, door Andi Deris aangekondigd als beste drummer ter wereld, enigszins overdreven wat mij betreft maar hij doet zijn werk naar behoren.

Helloween geeft het feest nog extra glans met een redelijk simpele maar uiterst effectieve stageshow. Het drumstel staat op een pompoenhoofd en de nummers worden ondersteund door een uitgekiende lichtshow en videopresentatie. Vooral de video’s van Dr.Stein en I Want Out zijn ware juweeltjes. Complimenten hiervoor. Ook bij Helloween zijn de meezing- en klapmomenten ontelbaar maar bij Helloween is het niet zoetsappig of storend. Ze hebben zelfs  een klein The Police-momentje in één van hun meezingmomenten zitten.

Om 23:15 start de uittro-tape met het nummer ‘For The Love Of a Princess’ van James Horner en hebben we kunnen genieten van een dikke twee uur Heavy Metal zoals god het bedoeld heeft.

Setlist Hammerfall

1 Brotherhood

2 Any Means Necessary

3 The Metal Age

4 Hammer of Dawn

5 Blood Bound

6 Renegade

7 Venerate Me

8 Last Man Standing

9 (medley) Hero’s Return/On The Edge of Honour/Riders of The Storm/Crimson Thunder

10 Let The Hammer Fall

11 Glory To The Brave

12 (We Make) Sweden Rock (toegiften)

13 Hammer High

14 Hearts On Fire  

outro Dreams Come True (tape)

Setlist Helloween

introtape ‘Unarmed’

1 Skyfall (zang : Michael Kiske, Andi Deris en Kai Hansen)

2 Eagle Fly Free (Michael Kiske)

3 Mass Pollution (Andi Deris)

4 Future World (Michael Kiske)

5 Power (Andi Deris) introtape ‘Walls Of Jericho’

6 Walls Of Jericho Medley gezongen door Kai Hansen Metal Invaders/Victim of Fate/Gorgar/Ride the Sky

7 Heavy Metal (Is The Law) ook gezongen door Kai Hansen

8 Forever and One (Neverland) (rustpuntje in de set) gezongen door Andi Deris en Michael Kiske zittend op een barkruk, begeleidt door Sascha Gerstner die daarna doorgaat met

9 (een) Gitaarsolo. Ook deze was verrassend, je verwacht vingervlug shred gitaarwerk maar deze solo was rustig en sfeervol. Aangename verrassing aangezien we al de hele avond supersnelle gitaarsolo’s te horen krijgen.

10 Best Time

11 Dr.Stein beide gezongen door Michael Kiske en Andi Deris

12 How Many Tears gespeeld en gezongen door alle bandleden met extra lange rustige gitaaruittro’s / toegiften

13 Perfect Gentleman (Andi Deris)

14 Keeper of the 7 Keys waarbij de band uitgebreid voorgesteld wordt door Sascha Gerstner (hele korte pauze)

15 I Want Out

outrotape ‘For the Love of a Princess’ van James Horner

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ