Record drukte op uitverkocht Into the Grave 2015

Facebookrssmail

50  - SabatonOp zaterdag 8 augustus werd in Leeuwarden alweer het eerste lustrum gevierd van het metalfestival Into The Grave op (hoe toepasselijk) het Oldehoofsterkerkhof. De ware metalfan heeft dit festival inmiddels in het hart gesloten wat ook blijkt uit het feit dat ruim 7000 bezoekers de weg naar Friesland wisten te vinden. Organisator Paul van Berlo, die meerdere festivals organiseert, kan terecht trots zijn op een zo snel in populariteit toenemend evenement. Met namen als Avatar, Cannibal Corpse, Sepultura en Sabaton in de programmering kun je best spreken van topacts voor een wel heel vriendelijke prijs.

De eer om de aftrap te verzorgen is aan de Friese band Cornered. Geheel aan hen zelf te danken overigens, want door het winnen van de bandcompetitie Highway to Hell mochten zij zowel Dokk’em Open Air als Into the Grave openen. Al vermeldt het programmaboekje dat je de band misschien al gezien hebt in Dokkum, naar verluidt hebben zij het daar laten afweten, dus vandaag gaan ze voor de herkansing. De eigenwijze en eigenzinnige hardcore mannen kunnen zich verheugen in de belangstelling van een groot aantal nieuwsgierige toeschouwers wat vroeg aanwezig is. Zij krijgen een kort en stevig optreden voorgeschoteld, niet hoogstaand maar voldoende scorend als opwarmer.


Betraying the Martyrs, een death/metalcore band uit Frankrijk neemt het stokje over. Deze band dankt zijn populariteit bij de jongeren voornamelijk aan hun gelikte imago. Mooie jongens, superstrakke perfect ingestudeerde show (wat het misschien net iets glad maakt) en een slim commercieel concept. Het is kwaliteit wat ze brengen, maar natuurlijk echt een giller om `Let It Go`, Disney’s grootste hit van de afgelopen tijd uit de animatiefilm Frozen in hardcore style live op het podium te brengen. En dan ook nog voor elkaar krijgen dat iedereen luidkeels mee zingt, briljant! Alles gebracht met vurige Franse passie en groot enthousiasme van de bandleden. Zeer vermakelijk.


Derde band voor de middag is het Noorse Audry Horne. Zij spelen stevige hardrock wat tegen metal aan schuurt. Dit brengt het publiek in beweging ook al is het voor de echte metal fans misschien net weer iets te tam. De band voegt wat bluesrock en rock ’n roll gitaarspel toe aan hun muziek wat het toegankelijk maakt. Men krijgt het er blijkbaar warm van want het bier wordt niet alleen gedronken maar ook over het publiek heen gegooid.


Van een heel andere orde is het theatrale spektakel van de Zweedse band Avatar. In opvallende kostuums betreden zij het podium en pas wanneer hij zeker weet de aandacht te kunnen trekken treedt angstaanjagend geschminkte zanger Johannes Eckerström in het voetlicht. De performance van deze metalband is minstens zo belangrijk als hun muziek. De band bestaat al lange tijd (sinds 2001) en klonk vroeger ietwat ruiger. Je ontkomt er niet aan dat het optreden doet denken aan bands als Rob Zombie, Rammstein, Marilyn Manson. Een bijzondere mix en zanger Eckerström blijkt niet alleen te kunnen grunten en grommen maar heeft ook een mooie zangstem. Hij dwingt de input van het publiek gewoon af. Voor degenen die niet warm lopen voor een dergelijke show een mooie gelegenheid om een biertje te gaan drinken.

 


De Finse Melodieuze Folkmetalband Ensiferum kan rekenen op een groot aantal meegereisde fans. Het wordt nog drukker op het plein en een aantal mensen heeft dezelfde oorlogskleuren op hun gezicht getekend als de heren en dame van de band. Geheel naar verwachting gaat de band enthousiast van start maar wordt al vrij snel geplaagd door technische problemen. Professioneel als ze zijn weten ze dit creatief en met humor op te lossen en de gitarist perst bij gebrek aan inspiratie de vlooienmars uit zijn gitaar. Ze zijn niet uit het veld te slaan en als de problemen zijn opgelost wordt er met hetzelfde enthousiasme weer verder gemusiceerd. Hoewel de fans nog steeds even blij zijn, hebben zij niet het volle pond gekregen wat eerder dit jaar wel het geval was tijdens het optreden in Hedon in Zwolle.


De oude rotten in het vak van het Amerikaanse Obituary , onder leiding van frontman John Tardy zijn voornemens de laatste zonnestralen weg te beuken. De deathmetal band bestaat al sinds 1985 (eerst onder de naam Xecutioner) en speelt zowel oud als nieuw repertoire. De grond trilt onder het geweld van de vele stampende voeten in de diverse pits die gevormd worden. Met een soort van agressieve vrolijkheid wordt er mee geschreeuwd en gaan de armen en vuisten de lucht in. Een opblaaskrokodil tussen het publiek wordt niet gebruikt om te crowdsurfen maar wordt vakkundig gesloopt. Niet alles en iedereen komt dus ongeschonden uit de strijd, maar het plezier is er niet minder om.


Het is slechts een voorproefje van wat ons vervolgens te wachten staat, het brute deathmetal geweld van Cannibal Corpse uit Buffalo New York! Frontman George Fisher heeft het grunten kennelijk uitgevonden, iets wat hem weinig moeite lijkt te kosten, hij praat ongeveer zoals hij “zingt”. Grommend en wild met zijn lange manen headbangend gedraagt hij zich werkelijk als een bloeddorstig beest op het podium. Misschien is het maar goed dat de teksten nauwelijks te verstaan zijn, je zou er bang van worden. De grofheid van de songteksten die bijna allemaal over moord, slachting en marteling gaan zorgen er wel voor dat ze weinig airplay hebben en ook albumhoezen zijn vaak gecensureerd. Natuurlijk spelen zij ook hun bekendste nummer Hammer Smashed Face, wat te horen was in de film Ace Ventura: Pet Detective.


Rond half negen deze avond tijd voor een stukje Braziliaanse groove van Sepultura. In 1984 opgericht door de broers Max en Igor Cavelara, volgens sommigen nog steeds de “echte” band. Maar zij vergeten voor het gemak dat zanger/gitarist Derrick Green al vanaf 1998 het stokje heeft overgenomen en inmiddels toch echt al zijn sporen heeft verdiend. Dankzij hun lange bestaan brengt de band een gevarieerde set waarvan het gros van het publiek minstens twee of drie nummers weet mee te zingen. Trash/groove met soms wat steviger trash en soms wat swingend Braziliaans. Een bijzondere band die nog steeds veel fans heeft maar ook steeds weer nieuwe fans erbij weet te krijgen. Er wordt beweerd dat zij na deze tour opnieuw de studio in zullen duiken om een nieuw album op te nemen. Hopelijk kunnen we nog lang genieten van de warme donkere stem van zanger Green en zijn innemende verschijning op het podium.


Afsluiter van de avond is het Zweedse Sabaton. Deze powermetal formatie staat bekend om zijn stevige muziek en show met als thema oorlog. Wederom deze tweede festivaldag een vlammend einde. Een waar spektakel met een legertank op het podium waar de drummer op zit, vuurwerk, vlammenwerpers en een confettikanon. Maar vooral het plezier en de humor van de bandleden onder elkaar spreekt aan. Deze mannen zijn duidelijk op elkaar ingespeeld en weten wat ze doen. Het publiek vindt het allemaal prachtig en geniet van de show die ze voorgeschoteld krijgen. Zanger Joakim Brodén houdt van zijn fans en zorgt dat ze krijgen waar ze voor gekomen zijn. In maart volgend jaar komt de band naar 013 in Tilburg en de voorverkoop is reeds begonnen. Als je het wilt meemaken dan kun je maar beter niet te lang wachten met de aanschaf van een ticket, de show kon wel eens uitverkocht gaan raken.

Het dak van de parkeergarage waarop Into The Grave plaatsvindt heeft heel wat te verduren gehad. Dit weekend was er geen aardbeving in Groningen, maar toch minstens een kleintje in Friesland. Metal leeft! En het speelt zich niet alleen af in donkere krochten of obscure zaaltjes maar gewoon in het nuchtere Noorden, Fryslân. Volgend jaar weer, de eerste band is al bekend gemaakt de Amerikaanse trashmetalband Exodus.

© Foto’s: Rob Sneltjes

© Foto’s Sabaton: Jan Mulder

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ

2 Comments