Imaginaerium – The Rise of Medici [Special Edition]

Facebookrssmail

Multi-instrumentalist/componist Eric Bouillette richtte samen met Laura Piazzai het prog project ‘Imaginaerium’ op. Eind vorig jaar werd er bij deze veelzijdige muzikant inoperabele alvleesklierkanker vastgesteld. In augustus overleed Eric, daarmee verliezen ook bands als ‘Nine Skies’ en ‘The Room’ een gepassioneerde gitarist. Eric was zo trots op ‘The Rise of Medici’, helaas heeft hij de release van dit album (dat 30 september uitkomt) niet meer mee mogen maken. Clive Nolan (o.a. Clive’s Musicals en Arena) schreef de teksten voor dit conceptalbum. Het verhaal gaat over de machtige Italiaanse edelen Cosimo en Contessina De Medici. Rinaldo degli Albizz was één van de grootste vijanden van dit echtpaar en wilde hun machtige positie afbreken. Lucrezia De Medici, de storyteller, is een toekomstig kleinkind van Cosimo and Contessina. Dit dubbelalbum verschijnt met een prachtig earbook.

Door de start word je meteen de muziek ingezogen. Je hoort het geluid van een bescheiden kerkklok. De leadzang en achtergrondzang van de monniken is eerste instantie met elkaar verweven. Elena Vladyuk vertolkt de rol van Lucrezia (storyteller). Zang en muziek van ‘Festina lente’ blijven stemmig. Non stop volgt ‘Duty of love’, de klok luidt nog steeds. Op de achtergrond blijft het gezang van de monniken te horen, op de voorgrond klinkt mooie, woordeloze zang. Dan worden er klassieke elementen toegevoegd, ritme en melodie vormen een perfecte balans. Laura Piazzai zingt de woorden van Contessina, haar uitspraak is duidelijk. Zij zingt over de weg die ze verplicht moet volgen, waarin ze zelf geen keuzes heeft. Als de rock erbij komt, blijven de klassieke elementen aanwezig. Dit vormt een prima melange. Ook in het sneller gespeelde deel blijft de uitspraak van Laura duidelijk, bovendien laat ze goede vocale uithalen horen.

Je merkt aan de muziek van ‘House of dreams’ dat het verhaal zich eeuwen geleden afspeelt. De stemmen van Contessina en Cosimo (gezongen door Andy Sears) passen mooi bij elkaar. Ook nu zijn er volop wendingen in zang en muziek. De vervormde, fluisterende woorden is één van de weinige overgangen die niet helemaal mooi verlopen. ‘The tide will change’ start met koorzang en klassieke muziek. De rol van Rinaldo wordt prima neergezet door Clive Nolan. Zijn gedoseerde, theatrale zang sluit perfect aan bij het verhaal. Zijn hatelijke woorden zijn goed te verstaan. Gesampelde geluiden vormen de overgang naar een rustiger gespeeld en gezongen deel. De verdeling tussen dramatiek en toegankelijkheid is subliem. Dat geldt ook voor de wending naar meer tempo en volume.

Bij aanvang van ‘Never close your eyes’ hoor je koorzang, gevolgd door de zang van Lucrezia. De klassieke koorzang is zonder woorden. ‘Glass throne’ heeft in eerste instantie de sfeer van eeuwen geleden, toch sluit het stukje rock-rockmetal hier mooi bij aan.
‘Treachery’ gaat over het verraad van Cosimo door Rinaldo. De stemmen van deze mannen verschillen genoeg, zodat het duidelijk is wie wat zingt. Ook Contessina zingt een deel, met vlagen is er samenzang. De muziek is deels klassieke georiënteerd, dit wordt aangevuld met een pakkend ritme. Het ingevoegde rock/metal stukje is zeer goed.

In ‘Fall from grace’ zingt Lucrezia over Cosimo. De sfeer van zang en muziek geven een verslagen indruk. Cosimo zingt ‘Will I never return’. De muziek verandert af en toe van tempo en volume. Zijn zang en de emoties gaan hierin mee. Het duet (‘Fortunes reverse’) tussen Rinaldo en Contessina maakt duidelijk dat hij toch niet in zijn plan geslaagd is. Na een ingetogen begin van ‘Return of Medici’ nemen tempo en volume van de muziek toe. Rinaldo, Contessina en Cosimo zingen ieder hun aandeel. Soms gaat de zang tegen elkaar in, maar de harmonie blijft. De mooie langzame zang van de monniken keert even terug. Daarna is Lucrezia nog even te horen. Alle stemmen samen vormen een prachtige blend. ‘Legacy’, het laatste nummer, heeft een ingetogen start, maar een krachtig vervolg, dit straalt vertrouwen in de toekomst uit.

‘The Rise of Medici’ heeft de allure van een rockopera, toch is het geheel toegankelijk gebleven. In meerdere nummers is er (woordeloze) koorzang te horen. Zang en muziek zijn overal in balans. De afwisseling en/of het samengaan van klassieke georiënteerde muziek met rock dan wel rock-metal is subliem. Deze rock opera verdient het om op het toneel uitgevoerd te worden. Dit is één van de topalbums van het jaar. Er zit ook nog een verrassende bonus cd (met interviews) bij. (91/100 Anesthetize Productions)

Track list

CD1 (54’00)

 1. Festina lente
 2. Duty of love
 3. House of dreams
 4. The tide will change
 5. Never close your eyes
 6. Glass throne
 7. Treachery
 8. Fall from grace
 9. Will I never return
 10. Fortunes reverse
 11. Return of Medici
 12. Legacy

CD Bonus (35’00)

 1. Fortunes reverse – Clive & Laura Mix
 2. Duty of Love – Bonus Mix
 3. Legacy – Duet with Andy & Laura
 4. Never close your Eyes – Harp Mix with Laura
 5. Fall from grace – Duet Elena & Laura
 6. Fortunes reverse – Guitar mix
 7. Festina Lente – Laura Mix
 8. The tide will change – Instrumental Mix
 9. Interview with Eric
 10. Interview with Laura
 11. Interview with Clive

Line up

Clive Nolan: composition, arrangements, lyrics, keyboards, drum recording, vocals – Rinaldo
Eric Bouillette: composition, arrangements, guitars, keyboards, mandolin, violin
Laura Piazzai: vocals – Contessina
Andy Sears: vocals – Cosimo
Elena Vladyuk: vocals – Lucrezia
Mark Spencer: vocals – Monks
Scott Higham: drums
Bernard Hery: bass
Isabella Cambini: harp


Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ