Realisea – Fairly Carefree

Facebookrssmail

Brian de Graeve is bekend als oprichter/frontman van de neo-progband Silhouette. Hij richtte ook het alternatief symfonisch progrockproject Realisea op. In 2020 kwam ‘Mantelpeace’, het debuutalbum uit. Brian en zangeres/tekstschrijfster Marjolein de Graeve schreven ook de melodieuze prog rocknummers voor ‘Fairly Carefree’. Er werkten een aantal gastmuzikanten aan mee, waaronder Ton Scherpenzeel.

‘I could never learn’ start met geluid van regen, en onweer. Tegelijkertijd lijken er voetstappen te klinken. De klank van de toetsen is mysterieus, het gitaarspel is meeslepend. Dit samenspel kruipt onder mijn huid. Dan volgt er een wending, het aantal laagjes in de muziek is opgelopen, maar het tempo en volume zijn niet heel veel toegenomen. De melange van de verschillende instrumenten is bijzonder. Dat geldt ook voor de zang, zowel individueel, als de samenzang van Brian en Marjolein de Graeve. Beide hebben een kenmerkende eigen kleur van stem. De hoge zang smelt mooi samen met de muziek. Tijdens een instrumentaal deel is er een goed contrast tussen de hoge en lage tonen. De meeste wendingen verlopen vrij geleidelijk. Toch zijn de tempo en volumeverschillen bijna ongemerkt best groot. Het hoge bereik in de zang valt nogmaals positief op. Dit is prima geplaatst in een iets zachter gespeeld deel, zodat zang en muziek in balans blijven. De openingstrack is mooi, al moet je misschien even wennen aan de manier waarop het eindigt.

Ook in ‘Crackled Colorite’ hoor je de klankverschillen van het drumstel. Hoewel dit over het algemeen een vrij rustige track is, zijn er rockende elementen in verweven. Zowel de afwisseling als het samenspel van toetsen en (bas)gitaar is goed. ‘Your Lies’ heeft een vocaal intro, dan een pakkend, bijna poppy vervolg. Dit nummer blijft je na één keer luisteren al bij. Hoewel er voorspelbare stukjes zijn, bevat het voldoende details om te blijven boeien. Niet alleen zang en muziek zijn in harmonie, ook de instrumenten onderling zijn en blijven in balans. Dat geldt ook voor ‘Just Pretending’. Door het heldere geluid komen ook de kalme delen van onder andere ‘Out in the Cold’ goed tot zijn recht. Dit nummer heeft een heel mooi einde. Het kalme deel van ‘Sheltered’ sluit mooi aan bij de vogelgeluiden van het intro. Steeds hoor je allerlei details, zang en muziek blijven een tijd rustig. Tijdens het uitgebreide instrumentale stuk geniet ik weer van het meeslepende gitaarspel. De wending naar een akoestisch, ingetogen deel vormt het einde van deze track.

De pure zang mengt zich mooi met het akoestisch gitaarspel. De eerste wending in ‘Trilemma’ is best onverwacht. Er zijn diverse veranderingen, vooral in de muziek. De vocale delen zijn goed, maar het zijn over het algemeen toch de instrumentale delen die mij kippenvel bezorgen. En dan met name de ingetogen, en meeslepende stukken. Maar ook de uptempo stuken zijn prima! De overgangen in zang en muziek zijn prachtig. Steeds is het weer een verrassing hoe het nummer verder gaat. Dit gave nummer is net iets te vroeg afgekapt. Tot slot ‘Malgré les Vagues’. Ton Scherpenzeel speelt keyboard in dit nummer dat melancholisch start, maar met meer power eindigt.

Heel af en toe is de hoge zang iets scherp van klank. Her en der is er een vleugje folkore in verweven.De symfonische klanken zijn meestal subtiel aanwezig. Soms zijn er best veel laagjes in zang en muziek. Bepaalde delen zijn meteen indrukwekkend, andere stukken pas later. Door de complexe opbouw duurt het behoorlijke tijd voordat je de nummers een beetje kent. Gun ‘Fairly Carefree’ de tijd om te groeien, want het is een verrassend album. (79/100) (OOB Records)

Tracklist:

I could never learn

Crackled Colorite

Your Lies

Just Pretending

Out in the Cold

Sheltered

Trilemma

Malgré les Vagues

Line up:

Brian de Graeve – Vocals, 12-string acoustic guitar

Marjolein de Graeve – Vocals

Christophe Rapenne – Keyboards

Mark op ten Berg – Bass guitar

Jos Uffing – Drums Rindert Bul – Electric guitars

Guest musicians:

Ton Scherpenzeel – Keyboards

Erik laan – Moog Minitaur bass pedalls

Tamara van Koetsveld – Clarinet

Suzan van den Engel – Harp

Mila Kamstra – Violin

Geoffrey de Graeve – Bass guitar

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ