Avantasia – A Paranormal Evening With The Moonflower Society

Facebookrssmail

Een nieuw Avantasia album betekent een nieuwe rock/metal opera, een nieuw album met veel bombast en met veel gastzangers. Het nieuwe album tikt opnieuw al die boxen af en toch weet mastermind Tobias Sammet het nog altijd spannend te houden. Deze ‘A Paranormal Evening With The Moonflower Society’ is namelijk alweer het negende album.

In eerste instantie zou het bij de twee metal opera’s blijven die begin 2000 uitgebracht zijn. Een one off solo project van de Edguy zanger. Door de populariteit van de tweedelige metal opera besloot Sammet toch om Avantasia in 2007 weer nieuw leven in te blazen en kwam het album ‘The Scarecrow’. Sindsdien krijgen we met enige regelmaat een nieuwe plaat en is de band uitgegroeid tot zeer grote naam in Europa.

Ook dit album, waarvan ik niet telkens de lange titel ga benoemen, staat zoals eerder gezegd weer vol met gastartiesten van formaat. In het eerste nummer ‘Welcome To The Shadows’ is daar nog geen sprake van. Het nummer bouwt rustig op met piano en syths. Zo glijden we langzaam weer in de fantasie wereld. Daarna zet de o zo herkenbare stem van Sammet in. Bij het refrein komt die minstens net zo bekende Avantasia bombast er in. Een refrein wat behoorlijk doet denken aan Meat Loaf’s beste dagen. Over het geheel genomen blijft dit nummer vrij ‘’netjes’’. Rustig beginnen.

Een groter contrast met het tweede nummer kan dan ook bijna niet. Hier vinden we ook de eerste gastartiest. Ralf Scheepers van Primal Fear. Het gas gaat er vol op en ‘The Wicked Rule The Night’ en doet mee in de categorie ‘’meest heavy Avantasia nummer’’. Het nummer opent met onheilspellende koorzang waarna standje turbo wordt ingeschakeld op commando van Scheepers. Scheepers klinkt woest en dat komt het nummer alleen maar ten goede.

Ook Nederland is vertegenwoordigd met Nightwish zangeres Floor Jansen. Twee nummers zelfs. Het catchy ‘Kill The Pain Away’ blijft een tijd in je hoofd hangen. Het andere nummer waar Jansen op te vinden is, is op power ballad ‘Misplaced Among The Angels’. Geweldige melodieuze zanglijnen in het refrein die door de bombast en vele lagen, nog beter uit de verf komt. Fijne solo neemt je weer mee naar een momentje van rust, maar het nummer bouwt al snel terug op naar de bombast van zo even.

Ook Magnum legende Bob Catley is te horen tijdens ‘The Moonflower Society’. Dit nummer doet me zelfs wat denken aan Magnum, maar dan met de Avantasia saus. Magnum heeft toch ook altijd wel symfonische erin zitten. Catley zingt overigens nog altijd geweldig ondanks dat Bob al ruim de 70 is gepasseerd. Heerlijk pakkend nummer, wat je ook snel laat meezingen.

Er is helaas ook een song te vinden die me maar amper kan bekoren. Het andere rustigere nummer ‘Scars’. Hier vinden we voormalig Queensrÿche zanger Geoff Tate. De mix lijkt hier wat dingen over het hoofd te hebben gezien of het hoort zo, maar ik stoor me behoorlijk aan de hoorbare autotune/stemvervormer. Met name in het begin. Als het tempo dan omhoog gaat is dit gelukkig weg, maar dan is het kwaad al geschiet.

Tobias Sammet geeft ons weer een Avantasia album waar we een tijd zoet mee zijn. Een album van deze band is nog nooit tegengevallen en ook deze nieuwe doet dat niet al moet ik wel eerlijk zeggen dat ik voorganger ‘Moonglow’ een tikje beter vond. Desalniettemin is, nou nog een keertje dan, ‘A Paranormal Evening With The Moonflower Society’ een zeer zeer solide plaat geworden. (83/100) (Nuclear Blast Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ