Franck Carducci – Oddity

Facebookrssmail

Van jongs af aan is zanger, componist en multi-instrumentalist Franck Carducci al bezig met muziek. In 2010 opende hij een show voor Steve Hackett, deze adviseerde Franck om zijn eigen muziek uit te gaan brengen. Een jaar later bracht Franck zijn debuutalbum ‘Oddity’ uit. Een aantal nummers van dit album schreef hij als jong volwassene. Om de tiende verjaardag van ‘Oddity’ te vieren, komt 18 mei een limited edition op vinyl uit. Hoewel hij sommige stukjes nu misschien anders gedaan zou hebben, heeft hij deze vijf nummers gelaten zoals ze waren, ze zijn alleen ge-remastered.

SIDE 1

In de uitgebreide instrumentale start van ‘Achilles’ zitten diverse wendingen. Vlak voordat Franck begint te zingen wordt de muziek wat langzamer en zachter. Er zijn veel mooi details, en soms zijn er heel wat laagjes in de muziek. Het geluid is mooi verdeeld over de koptelefoon, bovendien is de geluidskwaliteit goed. Instrumentale en vocale delen wisselen elkaar af. De (gestapelde) zang vormt een constante eenheid met de gevarieerde muziek. Het gitaarspel wordt licht gillend en de bas is lekker aanwezig. In het proggy uptempo stuk komt de elektronische kant van de toetsen naar boven. Dit vloeit uit in een rustiger deel met onder andere fluitspel van John Hackett. Phildas Bhakta bespeelt zijn cimbalen mooi zacht. Langzaam gaat de muziek over in geweldige ‘seventies-prog’. Na nog een fantastisch prog rock stuk lijkt deze epic te gaan eindigen, maar zang en muziek worden bijna lieflijk van klank. Dit loopt geleidelijk over naar akoestisch gitaarspel waarbij je de vingers over de snaren hoort glijden. Deze gave openingstrack heeft een rustig eind.

‘The Quind’ start met gesamplede stormgeluiden en pianospel. Ook nu zijn er volop veranderingen in de muziek. Bovendien zijn er bijzondere details, waaronder de didgeridoo en het geluid van druppelend water. Deze mysterieuze track met zijn mooie (gestapelde) zang eindigt met gesampelde geluiden.

SIDE 2

‘The Eyes of Age’ is een heel ander nummer, de viool geeft wat folk invloeden. De instrumenten onderling vormen een mooie melange, de leuke details komen onder andere van de mandoline. De stemmen vormen een prachtige blend en sluiten prima aan bij de muziek. Af en toe worden er enkele pianoklanken doorheen gestrooid. Het plotselinge einde is goed gekozen. ‘Alice’s Eerie Dream’ is inmiddels uitgegroeid tot publiekslieveling bij live optredens. Het licht rockend gitaarspel vormt een prima combinatie met het orgelspel. Na een aantal wendingen begint Franck te zingen. De echte fans kennen de tekst waarschijnlijk grotendeels. Het gave instrumentale stuk bevat onder andere lekker veel gitaar, orgel en pianospel. Er zit een funky up-tempo stuk met een lekkere bas partij in, dit vloeit terug naar de (prog)rock. De uitgebreide opbouw naar het einde van deze epic is energiek. Dit vormt een groot contrast met de rustige start van ‘The Last Oddity’. Deze track is geïnspireerd op ‘2001: A Space Odyssey’, een sciencefictionboek en -speelfilm uit 1968. Daarom is de stem van ‘Ground Control’ vervormd. De muziek heeft meerdere laagjes maar blijft een tijdje rustig. Tempo en volume worden opgebouwd tot een aangename flow. Het space element is af en toe te horen. De veranderingen verlopen vloeiend, maar het einde is verrassend onverwacht.

De soms vele laagjes in de muziek zijn prima in balans. Er zijn talloze wendingen en details. Af en toe is de muziek een beetje bombastisch, maar alles blijft toegankelijk.  Deze vinyl uitgave is een must have voor de fans. Voor de vinyl liefhebber die nog onbekend is met Franck Carducci, is dit een mooie gelegenheid om kennis te maken met zijn muziek, want ‘Oddity’ is een goed en gevarieerd prog album. (85/100) (Quadrifonic FR / The Merch Desk UK)

Tracklist

SIDE 1

– 1. Achilles

– 2. The QUind

SIDE 2

– 1. The Eyes of Age

– 2. Alice’s Eerie Dream

– 3. The Last Oddity

Line up

Franck Carducci – vocals, basses, guitars (electric, Classical and 6- & 12-string acoustic), mandolin (3), Hammond (1,4), Mellotron (1,5), piano (1-4), Tibetan bells (2), tambourine (4), voice (5)

Marianne Delphin – vocals (2)

Nicolas Gauthier – vocals (2,4)

Yanne Matis – vocals (3)

Florence Marien – vocals (4), voice (1)

Richard Vecchi – lead guitar (1), Hammond (1,2,4,5), piano (1-4), synths (2,5), Fender Rhodes

Christophe Obadia – lead guitar & didgeridoo & vocals (2)

Michael Strobel – lead guitar (4)

Gilles Carducci – mandolin (3)

Niko Leroy – Hammond & synths (1)

John Hackett – flute (1)

Vivika Sapori-Sudemäe – violin (3)

Phildas Bhakta –  drums (1)

Toff Crazy-Monk – drums (2,5)

Fred Boisson – drums (3)

Larry Crockett – drums (4)

Chris Morfin – handclaps (4)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ