Sword – III

Facebookrssmail

In 1986 komt het album ‘Metalized’ van het in 1980 opgerichte Canadese Sword uit en wat was ik daarvan onder de indruk, dit was HEAVY METAL in haar beste vorm, modder-en moddervette metal, met stuk voor stuk fantastische composities. 2 Jaar later komt opvolger ‘Sweet dreams’ uit, ook wel een goed album, maar niet met de impact welke het debuut had. Of dat de reden van het verdwijnen van Sword was, is mij niet duidelijk (geworden). Volgens allesweter Metal Archives heeft Sword tot 1995 bestaan, om vanaf 2011 weer actief te zijn. Feit is, dat pas echt serieuze activiteit van de Canadezen in 2020 waarneembaar is met single ‘In Kommand’ en dat geeft mij weer hoop op meer activiteit. Overigens in dezelfde bezetting dan die van Sword in hun beginjaren. Pas in de loop van dit jaar wordt duidelijk dat er een nieuw album zit aan te komen en dat album kijk ik reikhalzend naar uit, maar tevens ook spannend, want worden mijn hooggespannen verwachtingen waar gemaakt ?

Opener ‘Bad blood’ is uptempo met een lekkere gitaarriff en de toendertijd fantastische strot van Rick Hughes klinkt nog steeds fantastisch, met ook nog een fraaie distortion gitaarsolo, kortom, een heerlijk begin. Single ‘(I am) In Kommand’ is de absolute kraker van dit album, een snel nummer met ook weer een prima gitaarriff, een nekkenbreker van de bovenste plank. ‘Dirty pig’ is een zware midtempo beuker met een gitaargeluid zoals dat ook op het debuut te beluisteren was, met vet ronkend baswerk, het refrein zal het live erg goed doen. Het midtempo ‘Unleashing hell’ handelt over de wilde tijd van touren in 1986 in Montreal en bevat een mooi melodieus refrein. ‘Spread the pain’ heeft een fraaie vette gitaarriff met uptempo drumwerk en ook nu weer een mooi refrein. Het enige langzame nummer is ‘Took my chances’, halverwege wel een tempoversnelling. Afsluiter ‘Not me, no way’ is weer een uptempo nummer met fraai gitaarwerk.

Helaas komt er na iets meer dan een half uur alweer een einde aan dit album. Lost Sword de verwachtingen in ? Probleem is dat het debuut eigenlijk gevoelsmatig niet te overtreffen is, maar toch durf ik wel te stellen, dat Sword een zeer goed album aflevert, wat mede te danken is aan de uitstekende productie. 87 / 100 ( Massacre Records )

Bandleden

 • Rick Hughes – Vocals & Guitars
 • Mike Plant – Guitars
 • Mike Larock – Bass
 • Dan Hughes – Drums

Tracklist

 1. Bad blood
 2. (I am) In Kommand
 3. Dirty pig
 4. Surfacing
 5. Unleashing hell
 6. Spread the pain
 7. Took my chances
 8. Not me, no way
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ