Obituary – Dying Of Everything

Facebookrssmail

Obituary hoeft natuurlijk geen enkele introductie bij de liefhebbers van Death Metal. Opgericht in 1984 onder de naam Executioner en sinds 1988 opererend onder hun huidige bandnaam Obituary. Obituary mag beschouwd worden als één van de grondleggers van het genre. Kenmerkend voor Obituary’s sound is niet de nekbrekende snelheid en technische vaardigheden die ze etaleren maar de heavy groove gebaseerde riffs en ritmes gecombineerd met John Tardy’s kenmerkende zang. Constante factor van Obituary zijn de broers John (zang) en Donald (drums) Tardy en gitarist Trevor Peres die er vanaf het begin af aan bij zijn.

Het debuut-album ‘Slowly We Rot’ (1989) en het daaropvolgende tweede album ‘Cause Of Death’ (1990) mogen beschouwd worden als essentiële albums in het Death Metal genre. ‘Dying Of Everything’ is het 11e album van deze Amerikaanse veteranen. Ook op dit album hoef je geen technische Deathmetal nummers met 6000 riffs en ingewikkelde tempowisselingen te verwachten. Wat je wel krijgt is een degelijk Old-Skool Deathmetal-album volgens het beproefde Obituary-recept met een paar nummers die enigszins hiervan afwijken maar ook niet vernieuwend zijn. Er staan op ‘Dying Of Everything’ wel wat meer snellere nummers dan we gewend zijn op een gemiddeld Obituary-album. Dit zijn tegelijk de betere nummers van het album wat mij betreft.

Opener ‘Barely Alive’ is hier een goed voorbeeld van. Heerlijk opzwepend drumwerk, een lompe vette repeterende gitaarriff en de zang van John Tardy maken dat je de aandacht er meteen bij hebt. Tweede nummer en eerste single van het album ‘The Wrong Time’ is een vette midtempo-stamper met een smerige gitaarriff die erg doet denken aan Celtic Frost. ‘The Wrong Time’ is een typisch Obituary-nummer gemaakt volgens de beproefde succesformule. Niets nieuws onder de zon maar gewoon datgene wat je van een Obituary-nummer mag verwachten. ‘Without A Conscience’ is van hetzelfde laken een pak. Een agressieve gitaarriff over een relatief laag drumritme. ‘

War’ is het volgende uitstekende nummer met een Tribal-ritme en een hardcorevibe, denk aan een band als Biohazard. Titelnummer ‘Dying Of Everything’ begint lekker snel om vervolgens alle kanten uit te gaan. Overwegend op een Thrashtempo gespeeld met een midtempo refrein met rollende bassdrums. ‘My Will To Live’ is weer zo’n nummer dat alleen Obituary kan maken. Complimenten voor drummer Donald Tardy die altijd in dienst van het nummer speelt en niet de behoefte heeft om te laten horen wat hij allemaal kan door het spelen van overbodige breaks en fills. ‘By The Dawn’ heeft een overwegend doublebass midtempo met veel mooi riff- en sologitaarwerk. Ook dit nummer heeft Celtic Frost en zelfs wat Black Sabbath invloeden.

Ook ‘Weaponize The Hate’ is typisch Obituary. ‘Torn Apart’ bevalt me weer een stuk beter. Een vette gitaarriff en een groove waar een band als Machine Head jaloers op zou worden. Afsluiter ‘Be Warned’ is erg traag en log en begint me na een minuut of 2 te vervelen. Zwakste nummer van het album. ‘Dying Of Everything’ is een erg goed en degelijk Old-Skool Deathmetal album dat ook goed verteerbaar is voor Thrash en Hardcorefans.

Pluspunten zijn de zo kenmerkende riffs van Trevor Peres, de gitaarsolo’s van Ken Andrews die sterk doen denken aan die van zijn illustere voorganger James Murphy, overigens zonder deze te kopiëren. Ook de nooit teleurstellende zang van John Tardy en de groovende ritmesectie mag niet onvermeld blijven. Minpunten zijn de afsluiter’Be Warned’ dat te lang duurt en er toch een beetje voor zorgt dat het album als een nachtkaars uitgaat. Ook vind ik het jammer dat er teveel nummers op staan die volgens de beproefde succesformule gemaakt zijn en we al 30 jaar kennen. Maar goed, wie kan het Obituary kwalijk nemen. (78/100) (Relapse Records)

Tracklist

 1. Barely Alive (3:32)
 2. The Wrong Time (4:25)
 3. Without A Conscience (4:28)
 4. War (4:25)
 5. Dying Of Everything (4:43)
 6. My Will To Live (5:20)
 7. By The Dawn (4:35)
 8. Weaponize The Hate (4:00)
 9. Torn Apart (3:37)
 10. Be Warned (5:49)

Lineup

 • Donald Tardy – Drums
 • John Tardy – Vocals
 • Trevor Peres – Guitars
 • Ken Andrews – Guitars
 • Terry Butler – Bass

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ