Leon Alvarado – Music from an Expanded Universe

Facebookrssmail

Leon Alvaro kwam eind 2014 met zijn nieuwste abum ‘Music from an Expanded Universe’. Zelf zegt Leon over zijn muziek: Ik zie mezelf graag als componist van muziek die de oren verleidt en de zintuigen stimuleert. Ik verwacht veel van deze cd. Niet alleen door wat Leon zelf over zijn muziek zegt, ook door de muzikanten die er op meespelen, waaronder Trey Gunn (King Crimson) en Jerry Marotta (Peter Gabriels).

De cd begint mysterieus en minimalistisch. Laat je mee voeren met de muziek. Want dit klinkt heerlijk rustgevend. Verwacht nu geen geruis van de golven, of vogel getjilp, want het is géén ontspannings-cd. En toch: muziek ontspant, zeker weten. En tegelijk worden je oren verleid om te blijven luisteren. Bijvoorbeeld in ‘The 2014 Microcosm’ zit een vrij plotselinge overgang in tempo en volume, waardoor je echt blijft luisteren.

Wat opvalt: Er staat bij de muzikanten in het boekje geen zanger of zangeres genoemd. Ik ben reuze benieuwd, want ik luister ook graag naar een mooie stem en hou van mooie songteksten. De balans tussen percussie, keyboard, bas en gitaar, tussen minimalistisch en mysterieus is goed. Ook de wisselingen in iets meer of juist iets minder tempo en volume is erg goed. Ik moet toegeven: ik mis de zang helemaal niet.

Beatles waren de allereerste inspiratie bron voor Leon Alvarado, maar als tiener heeft hij door Genesis het ‘prog-rock virus’ te pakken gekregen. Andere bands/artiesten waardoor hij beïnvloed is zijn o.a.: Yes, Pink Floyd, Camel, Jethro Tull en Roger Waters. En natuurlijk ook rockbands zoals Led Zeppelin en Deep  Purple. Leon is niet alleen veelzijdig muzikant (keyboard, drum en percussie). Hij is ook producer en grafisch designer. Zo heeft hij posters en albumcovers ontworpen voor o.a.: Jethro Tull, Roger Waters, Phil Collins.

Ook voor zijn eigen cd heeft Leon/Synergy Design de cover ontworpen. De cover ziet er geheimzinnig uit. Een Maya-achtig figuur in aubergine-wit tinten. In eerste instantie zie je helemaal geen naam op de cover staan. Op een leuke manier vreemd. Op de achterkant staat zijn volledige naam en de titel van het album. Je moet even goed kijken, maar dan vind je op de voorkant zijn initialen L.A midden op de cover. Ze vallen bijna niet op tussen het geheimzinnige figuur.

Als ik me niet vergis was het Jimi Hendrix die ooit zei: ”Music is the save way of high”. Misschien is deze zin een goede manier om duidelijk te maken hoe fijn het is om naar ‘2014 Music from an Expanded Universe‘ te luisteren. Je komt bijna in een soort trance. Zo mooi kan instrumentaal zijn. (8/10) (Melodic Revolution Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ