Veelzijdige metalcore avond in Effenaar

Facebookrssmail

Het is donderdagavond 19 januari wanneer er een veelzijdige metalcore package in de Effenaar in Eindhoven staat. De avond begint vrij vroeg, wat ook niet anders kan wanneer er maar liefst vier bands op de planning staan. Zo brengen de mannen van The Amity Affliction namelijk drie support bands met zich mee. Het voorprogramma wordt verzorgd door Gideon, SeeYouSpaceCowboy en Fit For A King.

GIDEON.
Ondanks dat er winters weer voorspelt is en er stakingen zijn in het openbaar vervoer, is de zaal al redelijk goed gevuld. Het is aan Gideon om de avond te openen. Wanneer de band het podium betreedt, krijg je het gevoel bij een country show beland te zien. Vocalist Daniel McWhorter komt in vol ornaat het podium op met zijn cowboy laarzen en Western hoed. Dit is niet hoe de meeste mensen Gideon kennen, maar zodra de eerste noten klinken, weet je zeker bij het juiste concert aanwezig te zijn. Muzikaal en vocaal zit het optreden goed in elkaar en de band heeft voldoende energie op het podium. Het geluid is niet helemaal optimaal, maar de band lijkt er weinig last van te hebben.

SEEYOUSPACECOWBOY.
Nadat het podium redelijk snel is omgebouwd, is het tijd voor SeeYouSpaceCowboy. Deze band wijkt wat betreft genre af van de andere bands, dus het is de vraag hoe dit in de smaak valt. De performance wordt vol energie gestart en het hoge energielevel blijft gedurende het gehele optreden. De screamo vocalen van Connie Sgarbasso komen ook live goed tot zijn recht. Ondanks dat Connie erg aanwezig is middels haar dansmoves, laten ook de gitaristen van zich zien. De gitaren worden af en toe in de lucht gegooid en ze staan geen seconde stil. Misschien vallen de vocalen niet bij iedereen in de smaak, maar de band weet een goed optreden neer te zetten.

FIT FOR A KING.
Als laatste opener is Fit For A King aan de beurt. Dit is niet zomaar een supportact en het is direct te zien dat er een heleboel fans van de band aanwezig zijn. De band is al minstens vijf jaar niet in Nederland geweest en wil dit vanavond goedmaken bij zijn fans. Er wordt niet alleen keihard meegezongen, maar er ontstaan ook meerdere moshpits. Het is met zekerheid te zeggen dat deze band er voor zorgt dat het publiek goed is opgewarmd voor de headliner. Ondanks dat vocalist Ryan Kirby redelijk rustig overkomt op het podium, weet hij de energie van het publiek vast te houden. Daarnaast zijn de gitaristen bij Fit For A King nog drukker als bij de voorgaande band. Er wordt constant in de lucht gesprongen, geschopt en gitaren worden rondgeslingerd. Al met al een heel goed optreden.

THE AMITY AFFLICTION.
Dan is het tijd voor de headliner van vanavond, The Amity Affliction. De Australische band speelt eindelijk weer in Europa na de ellendige corona jaren en je kunt zien dat ze in de tussentijd enorm gegroeid zijn. Hun meest recente album ‘Everyone Loves You… Once You Leave Them’ die in 2020 uitkwam, kan eindelijk live gespeeld worden. Het is overduidelijk te zien dat het publiek hier enorm veel zin in heeft en de zaal is goed gevuld. De band betreedt het podium dan ook onder een luid applaus en vanaf de eerste nooit word ‘Pittsburgh’ keihard meegezongen.

De band speelt een gevarieerde setlist waarbij nummers van verschillende albums te gehoren worden gebracht. Denk hierbij aan ‘All Fucked Up’, ‘Death’s Hand’ en een echte klassier ‘Chasing Ghosts’. Het is te merken dat er fans van het eerste uur aanwezig zijn, want al deze nummers worden meegezongen, zowel oud als nieuw. Ook het meest recente nummer ‘Show Me Your God’, die zij in november vorig jaar uitgebracht hebben, is goed beluisterd. De band kenmerkt zich door hun sterke teksten waar iedereen zich wel in kan vinden. De krachtige screams van Joel Birch in combinatie met de mooie stem van Ahren Stringer laten deze teksten heel mooi tot zijn recht komen.

De energie van de band is misschien iets minder vergeleken de voorprogramma’s, maar zowel band als publiek zijn volop aan het genieten. Het is wel opvallend dat er op de gehele avond maar één crowdsurfer geweest is. Deze haalde het niet eens tot over de barrier, waardoor de security een rustige avond had. Dit is niet helemaal wat we van een Amity show gewend zijn, maar dit deed absoluut geen afbreuk aan de goede performance. Muzikaal en vocaal zat het optreden goed in elkaar.

Al met al kun je zeker zeggen dat het een geslaagde avond is geweest. Mocht je deze avond gemist hebben? Dan hoef je niet te treuren. De band staat in juni op meerdere festivals waaronder Jera On Air en Graspop. Het is zeker aan te raden om de band hier als nog te checken!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ