Department S – When All is Said And All Is Done

Facebookrssmail

DEPARTMENT_S_COVERZe scoorden in 1981 een hit met ‘Is Vic there?’. Daarna hebben we 35 jaar niets meer gehoord van Department S. Department S ontstond een jaar daarvoor, als opvolger van punk/ska groep Guns for Hire, en nu ze na jaren stilte sinds 2007 weer bij elkaar zijn, is de band die stijl zeker niet verleerd. ‘When All is Said And All Is Done’ is het tweede album van de band, na debuutalbum ‘Sub-Stance’, dat de band in 1981 al opnam, maar pas in 2003 het levenslicht zag. Helemaal passend in de punk.

‘When All is Said And All Is Done’ kan het best omschreven worden als Department S 1981 2.0, aangezien de band nog precies zo klinkt als 35 jaar geleden. En dat is best knap, aangezien niet alleen wij, de muziekindustrie, maar ook zeker de mannen van Department S evenveel ouder zijn geworden. Enige verschillen met 1981: Zanger Vaughn Toulouse is er natuurlijk niet meer bij, bassist Tony Lordan is vervangen door ex-Public Image Ltd-bassist Pete Jones, toetsenist Eddie Roxy is weer terug en neemt de zangpartijen voor zijn rekening en het enige lid dat altijd bij de band heeft gezeten, Mike Herbage, heeft Alexander Lutes en Phil Thompson aangenomen voor respectievelijk de drum en de gitaar. Maar zoals dat in de new-wave/punk heet: Slechts een futiliteit.

Op zich is ‘When All is Said And All Is Done’ geen slechte plaat. In de jaren ’80 hadden er zeker enkele hitsingles vanaf kunnen worden getrokken. We leven echter niet meer in de 80’s, maar in de 10’s, en muziek is geëvolueerd. ‘I Said You’, ‘Persia Dance’ en ‘Cause’ stijgen nog wel ver boven de rest van de nummers uit en hadden in de 80’s met gemak de top 3 in de hitlijsten kunnen halen, maar nu… slechts voor de liefhebber. Is dat erg? Nee, want liefhebbers van punk/new-wave blijven er genoeg en die zullen ‘When All is Said And All Is Done’ zeker kunnen waarderen.

(8/10, Westworld)

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ