Sortilege – Apocalypso

Facebookrssmail

Zoals zoveel oud-gediende bands uit de as herrijzen, doet het Franse Sortilege dat ook. Reeds in 1981 in hoofdstad Parijs opgericht, verschijnt eerst in 1983 een EP en in 1984 het geweldige debuut ‘Metamorphose’ een album wat bijna 40 jaar later nog moeiteloos kaarsrecht overeind staat als het om kwaliteit draait. Na het vervolg ‘Larmes de heros’ uit 1986 wordt het bijna direct stil rond de Fransen. Dik 30 jaar later formeert zanger ‘Zouille’ Sortilege 2.0. Verzamelaar ‘Phoenix’ uit 2021 is een zoethouder, maar nu dan verschijnt een nieuw full-album.

‘Apocalypso’ opent veelbelovend en sterk met het uptempo ’Poseidon’, een nummer dat moeiteloos verder gaat waar Sortilege in de jaren ’80 geëindigd was, lekker uptempo met een fijne gitaarriff, een pompende bas en erg fraaie gitaarsolo. Wel valt op dat de stem van ‘Zouille’ niet meer zo sterk is als vroeger, er zit wel wat slijtage op zijn stembanden. ‘Attila’ is een langzaam en meeslepend nummer. ‘Derriere les portes de Babylone’ klinkt vergelijkbaar, door de keyboards krijgt dit nummer een symfonische inslag; jammer is het te lange Oosterse eindstuk. ‘Le sacre du sorcier’ is weer een uptempo rocker met een lekker stuwende riff en ook weer fraai gitaarwerk, jammer van de wow-wow stukken wat het nummer wel devalueert. Wat dat betreft klinkt ‘Trahison’ een stuk prettiger, ook lekker uptempo met ook een prima riff. ‘Le parade des centaures’ is een zware mid-tempo beuker. Ook ‘Walkyrie’ is een fijn nummer, een galopperend uptempo ritme. Het afsluitende titelnummer is een fraai langzaam en meeslepend en soms ook bijna emotioneel nummer met wederom heerlijk solowerk.

De comeback van Sortilege is al met al geslaagd ondanks enkele genoemde mindere passages, al blijft het debuut onovertroffen. Productioneel is het dik in orde, al hadden de gitaren wat mij betreft iets meer in de mix naar voren mogen komen.
(83/100) ( Season of Mist )

Bandleden

 • Christian ‘Zouille’ Augustin – Vocals
 • Bruno Ramos – Guitars
 • Olivier Spitzer – Guitars
 • Sebastien ‘Shag’ Bonnet – Bass
 • Clement Rouxel – Drums

Tracklist

 1. Poseidon
 2. Attila
 3. Derriere les portes de Babylone
 4. Le sacre du sorcier
 5. La parade des centaures
 6. Walkyrie
 7. Encore un jour
 8. Trahison
 9. Vampire
 10. Apocalypso
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ