Spiritbox uitermate sterk in Patronaat

Facebookrssmail

Het is maandag 26 juni als Spiritbox in Patronaat staat, op 6 dagen na precies een jaar na de vorige Nederlandse headliner van de band. Veel nieuw materiaal heeft de band niet (‘Rotoscope’ kwam toen net na de show uit maar werd wel al gespeeld; alleen ‘The Void’ is echt nieuw), maar dat maakt de show niet minder interessant. De grote zaal is namelijk al even uitverkocht en ook de andere Nederlandse datum in Eindhoven zit er niet ver van af. InVisions draait opnieuw mee op de tour, aangevuld door opener Unprocessed.

Het is aan het Duitse viertal om de show te openen, en dat doet de band vrij rustig. Unprocessed doet vanwege het gitaarwerk in eerste instantie denken aan Polyphia, maar valt stylistisch niet helemaal in het zelfde bootje – mede door de (vrij constante) aanwezigheid van vocals. De band speelt instrumentaal erg strak en ook staat ook vocaal sterk in zijn schoenen, maar helaas is door de mix het geluid niet perfect. De heren hebben een goede interactie en bouwen gedurende hun set van een halfuur op naar een paar zwaardere nummers met 8-strings, om zo het publiek klaar te stomen voor wat volgt.

Het Britse InVisions kan er direct hard in knallen en doet dat ook. De mix sluit duidelijk beter aan op de hardere metalcore van de heren, die het opgewarmde publiek direct meenemen in hun ruige set. Het duurt dan ook niet lang tot er een mosh pit geopend wordt die gedurende vrijwel de hele set blijft razen. De heren gaan echter helaas net zo hard door hun set heen als dat hun muziek gaat; slechts 7 nummers in nog geen 30 minuten later is het podium al weer leeg en is het publiek overgeleverd aan de interessante mix van hip-hop en ‘foute’ muziek die gedraaid wordt.

Het duurt gelukkig niet al te lang voor Spiritbox het podium van het uitverkochte Patronaat betreed. De band speelt extreem strak en ook vocalist Courtney LaPlante is duidelijk goed in vorm. Zonder enige moeite heeft de band het publiek goed mee, wat ook buiten de flinke pit om goed mee staat te bewegen op de tonen die van het podium af klinken. Ondersteund door een redelijk rustige lichtshow die (verbazingwekkend genoeg) goed aansluit op de muziek werkt de band zijn set vanaf opener Rule of Nines op naar een hoogtepunt in energie bij Holy Roller, om daarna met Hysteria en Constance uit te rusten en af te sluiten met Eternal Blue. Gedurende de hele set neemt Courtney de tijd om uit te drukken hoe blij de band is om weer terug te zijn, en hoe geraakt ze zijn door het feit dat mensen hun muziek zo goed voelen, waardoor het ondanks het (relatief) grote formaat van de mainstage van Patronaat toch aanvoelde als een zeer intieme set.

Spiritbox heeft hiermee een van de beste clubshows van het festivalseizoen neergezet door duidelijk te maken dat het niet gewoon een ‘opvullertje’ is, wat ze mede te danken hebben aan de goede opwarming vanuit InVisions en Unprocessed.

Foto’s (c) Nick Taal

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ