Cavalera – Bestial Devastation Re-Recorded

Facebookrssmail

Goed nieuws voor alle jonge Metalheads die nog niet zoals ondergetekende de respectabele leeftijdsgrens van 50 jaar gepasseerd zijn en de liefhebbers die zich storen aan de zeer matige geluidskwaliteit van de originele opnames die stammen uit 1985. Onder de totaal onverwachte en zeer originele bandnaam Cavalera hebben de ‘Lords of Metal’ van Brazilië Max en Igor Cavalera het initiatief genomen om hun legendarische debuut-EP Bestial Devastation opnieuw op te nemen maar nu niet met geleende instrumenten, gebrekkige kennis van de Engelse taal en een cassetterecordertje zoals destijds in 1985.

Max en Igor waren destijds respectievelijk 16 en 14 jaar oud en opereerden onder de fantastische artiestennamen Max Possessor en Igor Skullcrusher. Deze legendarische EP maakte deel uit van een split met de landgenoten van Overdose. In Europa was deze niet te verkrijgen maar de tape van dit werkstuk was zeer gewild in het tape-traders circuit. Iets wat in de jaren 80 nagenoeg de enige manier was om muziek van interessante ongetekende bands van over de grote oceaan (USA, Midden-en Zuid Amerika) te bemachtigen. Denk aan de legendarische ‘No Life Till Leather’ demo van Metallica als ultieme voorbeeld. Je kunt het een beetje beschouwen als de voorloper van het downloaden en streamen.

Metal puristen die vinden dat de opgepoetste en opnieuw opgenomen nummers afbreuk doen aan de cult-status van ‘Bestial Devastation’ zullen het dan ook niet met deze recensie eens gaan zijn. De nummers klinken nog steeds ‘evil’ maar nu met een stukken betere productie en speltechniek. De Blackened-Death Metal klinkt geweldig en laat de potentie van deze destijds jonge muzikanten al horen. De invloeden van bands als Possessed, Hellhammer en Venom liggen er duimendik bovenop maar een kniesoor die daar op let. Ook komt er een vleugje S.O.D. voorbij in ‘Necromancer’. Als kers op de taart krijgen we het speciaal voor deze EP opgenomen ‘Sexta Feira 13 (vrijdag de 13e in het Portugees) wat door Max in het Portugees gezongen wordt en even bruut klinkt als de rest van deze EP.

Qua stijl moet je denken aan Sepultura’s albums ‘Chaos A.D.’ en ‘Roots’ waar dit nummer moeiteloos tussen zou passen. Ook de nieuwe hoes ziet er een stuk beter uit. Nuclear Blast en de Cavalera broertjes hebben goed werk afgeleverd en hebben mij in ieder geval heel blij gemaakt met deze Re-Recorded ‘Bestial Devastation’. Overigens komt op dezelfde dag dat deze EP verschijnt (14 juli) ook het debuut album Morbid Visions Re-Recorded uit. Zorg dat je die ook bemachtigd. (93/100) (Nuclear Blast)

Track List

  1. The Curse (1:15)
  2. Bestial Devastation (3:04)
  3. Antichrist (3:49)
  4. Necromancer (4:15)
  5. Warriors Of Death (4:36)
  6. Sexta Feira 13 (3:26)

Lineup

  • Max Cavalera Vocals/Guitars/ Bass
  • Igor Cavalera – Drums
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ