James Rivera’s Metal Wave – New Wave Gone Metal 

Facebookrssmail

James Rivera behoeft natuurlijk geen nadere introductie. Deze vampier/zanger laat al sinds de jaren 80 zijn talenten horen bij Helstar. Een band die ik nog met grote regelmaat beluister en ik mag in alle eerlijkheid bekennen dat ik fan ben. Ook gitarist Larry Barragan van Helstar speelt mee op dit album dus mijn verwachtingen waren hooggespannen toen ik dit album op de draaitafel legde.

Tot mijn grote teleurstelling worden deze verwachtingen niet waargemaakt. Integendeel zelfs. ‘New Wave Gone Metal’ is het debuutalbum van James Rivera’s Metal Wave en is een ode aan het New Wave genre waar James Rivera blijkbaar ook liefhebber van is. ‘New Wave Gone Metal’ is dus voor de snelle verstaander een Heavy Metal Tribute album waarop New Wave nummers gecoverd worden overgoten met een Metal-sausje.

Tussen 2 haakjes ben ik het niet helemaal eens met de term New Wave in het geval van ‘Pet Sematary’ van Ramones. De Punk Rock van Ramones kan ik moeilijk New Wave noemen, maar dit terzijde. Pluspunt is dat hij gekozen heeft voor wat minder voor de hand liggende nummers en bands met als uitzondering het ook als single uitgebrachte ‘Everybody Wants To Rule The World’ van Tears For Fears. Beste nummer en grote verrassing voor mij persoonlijk is ‘Shock The Monkey’ van Peter Gabriel. Maar zelfs deze Metal versie van James Rivera haalt het niet bij het origineel. Dit geldt trouwens voor alle nummers op dit album.

Natuurlijk heeft het album een paar leuke momenten maar deze zijn te spaarzaam om als Metal-fan dit album te beluisteren. Wat me vooral tegenvalt is de tamheid waarop James Rivera zingt op dit album. Het klinkt erg monotoon, zeker als je het vergelijkt met zijn vocale prestaties bij Helstar. Mijn tip is dan ook, zet de originele versies van de nummers op dit album op of draai een album van Helstar. Ik hoop dat dit album een eenmalige misstap is geweest van James Rivera. Ik zet ‘Nosferatu’ nog maar eens op. (52/100) (Massacre Records)

Track List

1 Black Celebration (Depeche Mode) (4:41)

2 Love My Way (The Psychedelic Furs) (3:32)

3 Lovesong (The Cure) (4:12)

4 Shock The Monkey (Peter Gabriel) (5:02)

5 Black Planet (The Sisters Of Mercy) (4:08)

6 Everybody Wants To Rule The World (Tears For Fears) (4:22)

7 Bela Lugosi’s Dead (Bauhaus) (4:09)

8 The Killing Moon (Echo & The Bunnymen) (5:16)

9 Pet Semetary (Ramones) (3:36)

10 Rain (The Cult) (4:24)

Line Up

James Rivera – Lead Vocals

Larry Barragan – Guitars

Jan Kimmel – Hammond Organ/Vocals

Maurice Eggenschwiler – Guitars/Vocals

Garrick Smith – Bass

Britt Harris – Drums 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ