The Ancestry Program – Of Silent Mammalia Part 2

Facebookrssmail

De prog band ‘The Ancestry Program’ komt uit Duitsland. De band bestaat uit zes personen, waarvan meerdere multi-instrumentalist. ‘Of Silent Mammalia Part 1’ kwam in 2021 uit. De opvolger ‘Of Silent Mammalia Part 2’ stond eigenlijk voor het najaar van 2022 gepland, maar door de complexiteit van het album bleek dat niet haalbaar. Want in de mix zijn saxofoon, koperblazers en diverse strijkinstrumenten toegevoegd. Het losse concept is het vervolg op deel 1. De baleinwalvis heeft zichzelf de taak opgelegd om de aarde te redden.

‘Mysticeti Ambassador’ heeft een bijzondere start. De zang is sober en laag. Non stop gaat het over naar ‘Path of Inspiration’, eerst is de muziek melancholisch. De afwisseling en/of melange van lichtere en zwaardere muziek is mooi. In de zwaardere muziek zijn diepe lage tonen verwerkt. Het drumwerk is zeer goed. Soms zijn er kortdurende wisselingen in tempo, muziekstijl en sfeer. Af en toe lijkt de muziek tegen elkaar in te gaan. Door de bijzondere opzet is het wat minder toegankelijk. Helemaal op de achtergrond klinkt het geluid van blaasinstrumenten. Vlak voor het eind sluit de zachte zang aan bij de rustige sfeer. Ook ‘Pangreta’s Box’ heeft een bijzondere start van hoge en lage tonen door elkaar. Niet alleen in de muziek, maar ook in de zang zijn er tegenstellingen. Deze variëren van vriendelijk naar grimmig, met enkele grunts. Ben Knabe heeft de lead zang. Dit wordt aangevuld doordat maar liefst vier bandleden ook de achtergrondzang doen. Alle teksten zijn behoorlijk goed leesbaar. De kleuren en afbeeldingen van het tekstboekje hebben geen zee-thema, dat is niet nodig omdat de aspecten van het dagelijkse leven aan bod komen. Rustige delen worden afgewisseld met wat meer hectiek. De “strijkinstrumenten” zijn licht van klank, daarnaast zijn er onder andere gave bass grooves en hoge tonen van de toetsen te horen. Er komt dus best veel op je af.

De sfeer aan het begin van ‘War is Over’ is vrij vrolijk. Maar melancholie en soberheid komen ook aan bod in de (gestapelde)zang en in de muziek. Sampling vormt de overgang naar ‘Maria’s Smile’. Dit kalme nummer laat de diversiteit van de band horen. De duiker zingt een deel van de tekst, ook de walvissen hebben een aandeel in de zang. Het verschil in stemmen is niet zo heel groot. Hierdoor heb je de wisselwerking in zang niet meteen in de gaten. Dit nummer heeft minder wendingen en is zoeter van opzet. Gaaf gitaarspel zorgt voor wat rock, vlak voor het eind is er een overgang naar een dromerig deel.

Het intro van ‘Ancestors’ lijkt geïnspireerd te zijn op de jaren ’80 synth. De overgang naar metal elementen komt wat rommelig over. Zowel in muziek als in zang is er veel variatie. De tekst laat zich niet makkelijk begrijpen, de muziek is wat onstuimig. De mix van stijlen is begrijpelijk, maar soms wat merkwaardig. De talloze wisselingen blijven ook in de volgende nummers komen. Niet alleen rock, metal, old school prog, maar ook mysterieuze muziek, klassieke elementen en cross overs naar jazz komen voorbij. Als laatste de titeltrack. Het geheel lijkt in een andere fase te zijn.. rooskleuriger.. Maar of dat werkelijk zo is.. Daar kan denk ik iedereen zijn/haar eigen invulling gaan geven. Dit album eindigt ingetogen.

Het concept van ‘Of Silent Mammalia’ is wat los, daarom is het onder water gevoel nauwelijks aanwezig. De teksten zijn op verschillende manieren in te vullen. Door de vele wendingen en stijlen, is dit album wat minder toegankelijk. Maar het langere wachten op de release zeker de moeite waard. (78/100) (Progressive Promotion Records).

Tracklist

 1. Mysticeti Ambassador 02:14
 2. Path of Inspiration 07:09
 3. Pangreta’s Box 07:31
 4. War is Over 07:55
 5. Maria’s Smile 08:46
 6. Ancestors 07:35
 7. Star to Follow 07:55
 8. Paranoid Structures 06:39
 9. Create Our Sins 06:10
 10. Of Silent Mammalia 03:55

Lineup

 • Ben Knabe: Lead Vocals, Lap Steel Guitar
 • Mani Gruber: Guitar, Keys, Back Vocals
 • Mike Voglmeier: Guitar ,keys, Back Vocals
 • Thomas Burlefinger: Keys,Guitar, Back Vocals
 • Marco Osmajic: Bass
 • Andy Lind: Drums, keys,Programming, Back Vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ