Neal Morse – The Dreamer – Joseph : Part One

Facebookrssmail

Neal Morse laat weer van zich horen met het eerste deel van de Rock Opera ‘The Dreamer – Joseph : Part One. Even een korte introductie voor degenen die de beste man nog niet kennen. Oorspronkelijk begonnen als singer-songwriter in de popmuziek besluit hij om zijn muzikale hart te volgen en de muziek te gaan maken waar hij werkelijk van houdt namelijk Progressieve Rock. Samen met broer Alan Morse resulteert dit besluit in het oprichten van de band Spock’s Beard. Verder is Morse ook één van de drijvende krachten achter de bands Transatlantic en Flying Colors.

Dankzij het succes van Spock’s Beard in de Progressieve scene wordt Morse ook gevraagd als gastmuzikant in andere progressieve bands en projecten. Zo is hij onder andere ook te horen op het album ‘Universal Migrator – Part l : The Dream Sequencer’ van Ayreon. Na de opnames van het zesde Spock’s Beard album ‘Snow’ besluit Morse de band te verlaten vanwege zijn bekering tot het Christendom. Velen dachten dat dit het einde zou betekenen van zijn muzikale carrière maar een jaar later komt hij terug met een solo album genaamd ‘Testimony’ dat grotendeels door hem zelf is ingespeeld en waar hij in ruim 120 minuten zijn bekeringsverhaal verteld.

Sinds 2003 heeft Morse dus alleen maar albums uitgebracht met religieuze thema’s. Nu vond Morse het dus weer tijd voor een Rock Opera. Ook deze heeft hij al eens eerder geschreven. De laatste was ‘Jesus Christ The Exorcist’ uitgebracht in 2019. Ik zal jullie niet gaan vervelen met het uitgebreide verhaal maar in een notendop wordt het levensverhaal van Joseph verteld. Mocht je hier meer over willen weten moet je even de Bijbel er bij pakken en het eerste boek Genesis lezen.

Wat is een Neal Morse album zonder overture? Het eerste nummer van ‘The Dreamer – Joseph : Part One’ is dan ook getiteld ‘The Dreamer Overture’. Het nummer heeft een interessant begin. Bijengezoem dat aanzwelt in volume en dan vloeiend wordt overgenomen door strijkers. Dit instrumentale nummer bevat verder ook nog mooi werk van saxofonist Mark Leniger en harmonicaspeler Paul Farmer. Het geeft het nummer een extra dimensie en laat horen dat Morse een meester is in het integreren van instrumenten die je niet iedere dag hoort op Progressieve Rock albums. Het tweede nummer ‘Prologue – Before The World Was’ is een ingetogen Prognummer met op het eind een mooie gitaarsolo van Flying Colors mede bandlid Steve Morse (geen familie) ook werkzaam bij Deep Purple. Al heeft hij recent deze band verlaten vanwege ziekte van zijn vrouw.

‘A Million Miles Away’ is een laid back grotendeels akoestisch nummer met mooie koorzang op de achtergrond. Op ‘Burns Like A Wheel’ worden er ook andere personages geïntroduceerd. Naast Morse zelf die uiteraard de rol van Joseph op zich neemt zingen ook Ted Leonard als personage Judas en Matt Smith in de rol van Ruben op dit nummer mee. Hierna volgt één van de betere nummers van het album, ‘Liar,Liar’. Op dit nummer is te horen hoeveel invloed Neal Morse heeft gehad op het Progressieve Rock genre met zijn bands Spock’s Beard, Flying Colors, Transatlantic, The Neal Morse Band en zijn solo werk. Dit nummer bevat alles wat een Prog Rock nummer mooi maakt en nodig heeft.

‘The Pit’ laat ook weer horen hoeveel talent Morse heeft, niet alleen als muzikant maar ook als componist. ‘The Pit’ wat redelijk progressief is gaat over in het redelijk recht-toe-recht-aan Rocknummer ‘Like A Wall’. ‘Gold Dust City’ is ook een (mid-tempo) Rocker waarin Jake Livgren zijn opwachting maakt als de slavendrijver. Verder bevat ‘Gold Dust City’ ook nog een mooie saxofoon solo van Jim Hoke. In ‘Slave Boy’ komt gastzangeres Talon David er bij in de rol van Potiphar’s vrouw. Je zou zweren dat op deze gospel-achtige Slow Rocker Kirk Hammett als gast gitarist meespeelt. Zo veel wordt er gebruik gemaakt van het Wah-Wah pedaal op dit nummer. ‘Out Of Side, Out Of Mind’ is een rustig nummer met een hoofdrol voor zangeres Talon David. ‘Wait On You’ vervolgt eveneens rustig met een mooie vingervlugge gitaarsolo van Eric Gillette.

Hierna volgt ‘I Will Wait On The Lord’ wat waarschijnlijk wel essentieel is voor het verhaal maar wat mij betreft niet had gehoeven. Het is 3 oneindig lange minuten koorzang. Wanneer ik hier behoefte aan heb ga ik wel naar de kerk toe maar op een Prog album hoef ik dit niet te horen. Gelukkig wordt dit meteen goed gemaakt met het korte ‘The Dreamer Overture Reprise’. Op ‘Ultraviolet Dreams’ neemt Morse zowat alle instrumenten alleen voor zijn rekening. Het is een Blues Rock nummer en ook één van de betere nummers van het album. ‘Heaven In Charge Of Hell’ is een bombastische Prog Rock track met veel gitaarsolo’s van onder andere gastgitarist Andre Madatian en ook saxofonist Mark Leniger is op deze track prominent te horen. Het album eindigt met ‘Why Have You Forsaken Me’ dat dienst doet als cliffhanger voor het volgend jaar geplande vervolg album ‘The Dreamer – Joseph : Part Two’.

Mensen die al bij voorbaat afhaken vanwege de Christelijke religieuze thema’s die er zo dik boven op liggen zou ik toch willen adviseren om dit album en ook al het andere werk wat Morse heeft uitgebracht eens te beluisteren en een kans te geven. Als melodieuze Prog Rock fan kan het bijna niet anders dat je deze muziek goed vindt en doe je jezelf flink te kort vanwege het missen van een hoop goede muziek. Kortom, Let The Music Do The Talking! Neal Morse levert met ‘The Dreamer – Joseph : Part One’ weer een puik album af dat nieuwsgierig maakt naar Part Two. Beste nummers ‘Liar,Liar’ en ‘Ultraviolet Dreams’. Overbodig maar wel essentieel voor het verhaal ‘I Will Wait On The Lord’ maar gelukkig hebben we daar de ‘Skip’ knop voor. (85/100) (Frontiers Music)

Tracklist

 1. The Dreamer Overture (7:05)
 2. Prologue – Before The World Was (5:59)
 3. A Million Miles Away (3:35)
 4. Burns Like A Wheel (2:27)
 5. Liar,Liar (2:58)
 6. The Pit (3:38)
 7. Like A Wall (2:37)
 8. Gold Dust City (5:18)
 9. Slave Boy (3:38)
 10. Out Of Sight, Out Of Mind (2:45)
 11. Wait On You (6:24)
 12. I Will Wait On The Lord (3:06)
 13. The Dreamer Overture Reprise (0:54)
 14. Ultraviolet Dreams (6:40)
 15. Heaven In Charge Of Hell (4:59)
 16. Why Have You Forsaken Me (3:38)

Lineup

 • Neal Morse – Bass/Guitars/Keyboards/Percussion
 • Eric Gillette – Drums
 • Gabe Klein – Drums/Keyboards
 • Gideon Klein – Bass/ Guitars
 • Sam Hunter – Guitars
 • Background Vocals – Harmonie Hall, Devonne Fowles, Kim Mont
 • String Quartet – Josee Klein, Hannah Tyler, Carl Larson, Gideon Klein
 • Vanderbilt Blair Children’s Chorus Chorale directed by Mary Biddlecombe on track 12 I Will Wait On The Lord
 • Background Vocals on Why Have you Forsaken Me – April Zachary, Julie Harrison, Amy Pippin, Debbie Bressee
 • The cast : Neal Morse as Joseph, Ted Leonard as Judah, Matt Smith as Reuben, Talon David as Potiphar’s wife, Jake Livgren as Slave Driver, Wil Morse as Simeon, Mark Pogue as Jacob / Warden and Prison Guards – Matt Smith, Mark Pogue, Wil Morse, Gabe Klein, Chris Riley
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ