Mayhem – Daemonic Rites

Facebookrssmail

Mayhem mag wel beschouwd worden als de oervader van de Noorse extreme Metal. Opgericht in 1984 en de geschiedenis van deze band is al even opwindend als de muziek die ze nu al ruim 39 jaar maken. Vooral over de inmiddels beiden overleden legendarische bandleider Euronymous en zanger Dead kunnen hele boekwerken, films en documentaires (wat overigens ook gebeurt is) gemaakt worden.

Kerkverbrandingen, zelfverminking, kannibalisme en (zelf)moorden. Je kunt het zo gek niet verzinnen of Mayhem heeft er mee te maken gehad. Zanger Dead heeft uiteindelijk zelfmoord gepleegd en Euronymous is vermoord door zijn voormalige vriend (en destijds mede bandlid van Mayhem) Varg Vikernes alias ‘Count Grishnackh’ het meest bekend als lid van een andere grote band in het Noorse extreme Metal genre Burzum.

Dit livealbum bestaat uit opnames van de laatste 2 tours die Mayhem heeft gemaakt en stammen uit fragmenten opgenomen in de steden Londen, Manchester, Gotenburg, Boedapest, Sydney en Melbourne. Het album klinkt echter als één aaneengesloten geheel door het vakkundige knip-en plakwerk van Tore Stjerna. Groot compliment voor deze man die Mayhem op zijn best laat klinken zonder het geluid overdreven op te poetsen. De band speelt na inmiddels ruim 1000 optredens als een geoliede machine en dat is te horen op ‘Daemonic Rites’.  Het grootste compliment zonder de andere muzikanten tekort te doen gaat naar zanger Attila Csihar. Het is razendknap hoe hij de verschillende periodes van Mayhem interpreteert en de vroegere nummers gezongen door ‘Maniac’ en ‘Dead’ volledig naar zijn hand zet. Van de 6 gemaakte studioalbums worden de albums ‘Ordo Ad Chao’ (2007)en ‘Esoteric Warfare’ (2014) volledig overgeslagen.

‘Daemonic Rites’ is grofweg in 3 delen op te splitsen en werkt naar een climax toe in omgekeerde chronologische volgorde. Het eerste gedeelte bestaat uit recenter werk dat bewijst dat Mayhem niet alleen hoeft te teren op de klassiekers van vroeger. Het tweede gedeelte bestaat uit nummers van het ultieme Black Metal album ‘De Mysteriis Dom Sathanas’ uitgebracht in 1994 en het afsluitende derde gedeelte bestaat uit nummers van de uit 1987 stammende EP ‘Deathcrush’ en het demonummer ‘Pure Fucking Armageddon’ uit 1986.

Op de nummerkeuze van ‘Daemonic Rites’ valt weinig aan te merken. Al mis ik wel de klassieker ‘Funeral Fog’ en publieksfavoriet ‘Psywar’ wat op het overgeslagen album ‘Esoteric Warfare’ staat. Dit livealbum is zeer zeker een waardevolle aanvulling van je Black Metal collectie, al blijft ‘Live in Leipzig’ uit 1993 toch de heilige graal van de Black Metal livealbums. (88/100) (Century Media Records)

Track List

1 Intro (1:57)

2 Falsified And Hated (5:32)

3 To Daimonion (3:30)

4 Malum (4:19)

5 Bad Blood (5:21)

6 My Death (5:14)

7 Symbols Of Bloodswords (5:00)

8 Voces Ab Alta (8:02)

9 Freezing Moon (7:04)

10 Pagan Fears (7:04)

11 Life Eternal (7:23)

12 Buried By Time And Dust (3:58)

13 Silvester Anfang (1:53)

14 Deathcrush (4:00)

15 Chainsaw Gutsfuck (3:41)

16 Carnage (5:01)

17 Pure Fucking Armageddon (1:10)

Line Up

Necrobutcher – Bass

Hellhammer – Drums

Attila Csihar – Vocals

Teloch – Guitars

Ghul – Guitars  

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ