Cruel Force – Dawn of the axe  

Facebookrssmail

Niet alleen oud-gediende bands pakken de thrashdraad weer op, ook jongere bands springen weer op de inmiddels al weer heel wat jaren populaire thrashwagen. Zo is het Duitse Cruel Force na een pauze van circa 10 jaar weer actief. Na de oprichting in 2008 brengt de band 2 full-albums uit, waarna de heren het bijltje er al weer bij neer gooien, reden onbekend. Qua bezetting is er een nieuwe bassist, verder is alles bij het oude gebleven. Nu komt dan dus het derde full-album uit.

‘Azrael’s dawn’ is een grappig intro in western-stijl. Daarna barst het thrash-geweld echt los met nummers met veelal lekkere korte en scherpe gitaarriffs, onder te verdelen in 4 nummers van rond de 4 minuten en 3 langere nummers. De stijl schurkt tegen Slayer uit hun begintijd aan, zonder deze thrash-giganten te kopieren. Wat erg fijn is, dat in elk nummer wel minimaal een goede break zit met meermaals heavy metal passages, zodat de nummers niet verzanden in alleen maar thrashen in de hoogste versnelling. ‘Devil’s dungeon’ heeft na een thrashstart een semi-akoestisch instrumentaal middenstuk met een bekende melodie (ik kan het helaas alleen niet benoemen…) om te vervolgen in een zwaar midtempo heavy metalstuk. Tussendoor helaas weer een overbodig instrumentaaltje, veel bands bedienen zich hier tegenwoordig van, de toegevoegde waarde hiervan ontgaat mij meestal. ‘Across the styx’ heeft een Oosters-aandoend langzaam en zwaar begin, om al snel over te gaan in een heerlijke thrasher met een prima gitaarriff, met afwisselend midtempo stukken welke weer terug grijpen op Oosterse tonen. ‘Power surge’ is het enige nummer wat recht-toe-recht-aan is qua tempo, maar het swingt wel heerlijk. Bij afsluiter en tevens langste nummer ‘Realm of sands’ heeft het midtempo middenstuk nogal wat invloeden van Iron Maiden.

De comeback van Cruel Force mag er zijn, een album vol met prima nummers, een hele goede open productie met toch een jaren ’80 aandoend geluid. (85/100) (Shadow Kingdom Records)

Bandleden:

Carnivore             –              Vocals

Slaughter             –              Guitars

Spider                   –              Bass

GG Alex                –              Drums

Tracklist:

1                 Azrael’s dawn

2                 At the dawn of the axe

3                 Night of thunder

4                 Death rides the sky

5                 Devil’s dungeon

6                 Watchtower of abra

7                 Across the styx

8                 Power surge

9                 Realm of sands

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ