Inculter – Morbid Origin

Facebookrssmail

Inculter is een Noorse Thrashband die nu een dikke tien jaar bestaat. ‘Morbid Origin’ is het derde album van Inculter en wijkt behoorlijk af van voorgangers ‘Persisting Devolution’ (2015) en ‘Fatal Visions’ (2019) waarop vooral Blackened/Death Thrash te horen was. ‘Morbid Origin’ bestrijkt het gehele spectrum van het Thrash-genre. Vroege Slayer, Metallica en Sepultura, Bay Area Thrash en Teutonic Thrash waarin vooral Sodom en Kreator als grootste invloeden te horen zijn. Gelukkig zijn de Black Metal invloeden ook niet compleet verdwenen en horen we vooral op afsluiter ‘Lethal Salvation’ bands terug als Venom, Bathory, Hellhammer en Celtic Frost.

Aangezien de nummers behoorlijk van elkaar verschillen bespreek ik ieder nummer afzonderlijk. Het album opent met ‘Death Reigns’ wat voorafgegaan wordt door het obligate akoestische introotje je raadt het natuurlijk al, genaamd ‘Intro’. ‘Death Reigns’ is meteen al smullen geblazen met riffwerk dat doet denken aan vroege Exodus en Slayer. Het midtempo middenstuk geeft ruimte aan de melodieuze gitaarsolo’s van zanger, gitarist en bandleider Remi Andrè Nygård en nieuwe aanwinst Lasse Udjus.

‘Age Of Reprisal’ is een ‘langzamer’ nummer met machtige gitaarriffs. Het nummer is het beste te omschrijven als Blackened Death/Doom. ‘Chained To The Void’ is pure Bay Area Thrash met riffwerk dat refereert aan vroege Exodus en Metallica. ‘Children Of Demise’ is het kortste en meeste recht-toe-recht-aan. Old School Thrash oude Sepultura stijl. ‘Extinction’ is ‘Show No Mercy’ meets Bonded By Blood.

Titel track ‘Morbid Origin’ is het langste nummer van het album. De belangrijkste riff nestelt zich meteen in je hoofd. De bas loopt mee met de gitaar. Dit alles is de basis voor perfect headbangmateriaal. De duellerende gitaren zijn meedogenloos en het gebruik van tempo-en ritmewisselingen houden de luisteraar bij de les. Het nummer eindigt onverwacht melodieus. ‘Morbid Origin’ is dan ook de perfecte combi van old school en moderne Thrash en daarom ook de beste track van het album.

‘Perennial Slaves’ is een Thrash ballad en de meest vreemde eend in de bijt. Een typisch love it or hate it nummer. Thrashfans die van mening zijn dat er geen ballads op Thrash albums mogen staan kunnen dit nummer beter skippen. Afsluiter ‘Lethal Salvation’ is ook weer geweldig en op dit nummer zijn de Black Metal invloeden het duidelijkst te horen. Ondanks de herkenbare invloeden slaagt Inculter er in om niet te klinken als een kopie van voornoemde bands. ‘Morbid Origin’ klinkt dankzij de productie van belangrijkste man bij Inculter Remi Andrè Nygård en de mastering van Gord Olson erg modern.

Het baswerk op ‘Primitive Origin’ van respectievelijk broer Bard Inge Nygård en Cato Bakke die switchte naar de bas nadat hij zelf drummer Daniel Tveit bij de band geïntroduceerd had is meer dan de moeite waard. Retestrak en bij tijd en wijle ook inventief. Gitarist Arild Torp (Obliteration/Abhorration) speelt mee op titel track ‘Morbid Origin’. ‘Morbid Origin’ grenst aan perfectie en is verplichte aanschaf voor iedere Thrashfan. Half puntje aftrek voor het cliché-introotje aan het begin van het album (95/100) (Edged Circle Productions)

Tracklist

 1. Intro (1:24)
 2. Death Reigns (5:36)
 3. Age Of Reprisal (6:54)
 4. Chained To The Void (4:55)
 5. Children Of Demise (3:56)
 6. Extinction (5:17)
 7. Morbid Origin (8:35)
 8. Perennial Slaves (5:09)
 9. Lethal Savation (6:23)

Lineup

 • Remi Andrè Nygård – Vocals/Guitars
 • Lasse Udjus – Guitars
 • Daniel Tveit – Drums
 • Cato Bakke and Bard Inge Nygård – Bass
 • Arild Torp – Guitars on ‘Morbid Origin’
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ