Nothing but Thieves indrukwekkend in Ziggo Dome

Facebookrssmail

Op 23 februari 2024 geeft Nothing but Thieves een indrukwekkend concert in de Ziggo Dome te Amsterdam, waarbij de fans een ervaring beleven die nog lang in hun geheugen gegrift zal blijven. Vanaf het moment dat de deuren open gaan, wordt de zaal gevuld met een onmiskenbare energie van enthousiasme.

Het publiek, dat al uren in de rij had gestaan, is duidelijk verheugd om eindelijk de band weer live te zien. Sommige fans zaten er al vanaf 6 uur ‘s ochtends. Opvallend is echter dat, hoewel de front row direct meegaat met de muziek, het grootste deel van het zittende publiek gedurende het concert blijft zitten, dit is niet gebruikelijk bij concerten. Voor sommige fans blijkt dit echter een positieve verrassing, vooral voor diegenen die niet lang kunnen staan maar desondanks een goed uitzicht hebben op het podium.

De band, bestaande uit frontman Conor Mason, bassist Phil Blake, gitaristen Joe Langridge-Brown en Dominic Craik en drummer James Price, staat op het podium met een sterke podiumaanwezigheid. Mason danst en heeft regelmatig interactie met het publiek, terwijl de rest van de bandleden voornamelijk onderling energie delen. Deze kenmerkende stijl van interactie past echter bij de band, die over het algemeen minder direct contact maakt met het publiek. Voor de fans op de eerste rij is het al voldoende om af en toe een glimlach of een gekke bek naar zich toe te krijgen.

De setlist wordt met de opener ‘Welcome to the DCC’ ingezet, waarbij de meest bekende nummers zoals ‘Sorry’, ‘Impossible’, en ‘Overcome’ strategisch over de avond verspreid worden. Het publiek herkent en zingt vooral de hits mee, maar het hoogtepunt van de avond is het op één na laatste nummer, ‘Amsterdam’. Hoewel dit nummer normaal gesproken nooit wordt aangekondigd, vertelt Mason trots “This is your song.” Deze versie wordt door het publiek als een van de allerbeste versies ooit ervaren. De emotionele connectie met dit nummer wordt benadrukt door de aanwezigen, waaronder fans uit het Verenigd Koninkrijk die speciaal naar Nederland zijn gereisd om dit nummer in Amsterdam te ervaren.

De afwisseling tussen nummers van oudere en nieuwere albums wordt door fans gewaardeerd, met als verrassing het zelden gespeelde ‘Drawing Pins’ van het eerste album en het ingetogen ‘Lover Please Stay’. De muzikale prestaties van de band zijn indrukwekkend. De zang van Mason is krachtig, en de bandleden spelen strak op elkaar in. De instrumentale prestaties zijn vrijwel foutloos. De gitaareffecten voegen een cool element toe aan de algehele sound. Opvallend is dat Mason live alle vocale uithalen brengt. Normaal gesproken houden artiesten zich nog wel eens in om hun stem te sparen voor aankomende tourdata, maar in dit geval worden de uithalen vol overgave ten gehore gebracht.

De visuele elementen, met een typerende lichtshow van silhouetten en flitsende lichten, sluiten perfect aan bij de sfeer van de muziek en voegen een extra dimensie toe aan de beleving van het concert. Het publiek reageert enthousiast, vooral bij de bekendere nummers, maar er is ook altijd beweging bij de minder bekende nummers.

Bij het voorprogramma, Bad Nerves, wordt kritiek geuit over de zang die nauwelijks boven de instrumenten uitkomt. Fans hebben moeite met het verstaan van de gezongen woorden. Gelukkig verbetert dit drastisch tijdens het optreden van Nothing but Thieves. De zaal staat juist bekend om zijn uitstekende akoestiek en prachtige geluidservaring. Elk detail van de muziek komt helder naar voren en zorgt voor een intense luisterervaring.

De show wordt extra bijzonder doordat deze live wordt gestreamd, waardoor fans over de hele wereld de mogelijkheid hebben om het concert in Amsterdam mee te maken. Dit benadrukt eens te meer de speciale band tussen Nothing but Thieves en hun toegewijde publiek, waarbij de show in Amsterdam een bijzondere plek inneemt.

Conor Mason bevestigt nogmaals dat Nederland een speciaal plekje heeft in het hart van de band: “it’s good to be back home”, luiden zijn woorden. De sterke aanwezigheid van een grote fanbase voor Nothing but Thieves in Nederland is duidelijk merkbaar. Op de voorgaande tour speelde de band voornamelijk in zalen met een capaciteit tussen de 2000 en 6000 mensen. Toch bereikte de band een eerdere uitverkochte show in de Ziggo Dome in Amsterdam en is het overduidelijk dat de band hier een aanzienlijke aanhang heeft. Het huidige optreden maakt deel uit van een grotere tour, waarbij de band voor het eerst ook buiten Nederland in aanzienlijk grotere zalen optreedt.

Nothing but Thieves bewees opnieuw waarom ze zo’n geliefde band zijn, en het publiek verlaat de zaal met een gevoel van voldoening en dankbaarheid voor een onvergetelijke muzikale avond.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ