Magoria- Hollingsworth Mansion

Facebookrssmail

Het verhaal achter de nieuwe rockopera ‘Hollingsworth Mansion’ is bijzonder: In 1808 stierf de familie Hollingsworth doordat hun vrijstaande huis afbrandde. Na de restauratie werd het pand door verschillende families bewoond. De familie Welbourne ging er in 1931 wonen. Het had een mooi nieuw begin moeten zijn….

Om het verhaal te begrijpen, is het belangrijk om te personages te kennen:

 • Lavinia Eden-Hollingsworth (gespeeld door Maria Catharina)
 • Jefferso Hollingsworth (gespeeld door Rodney Blaze)
 • Elizabet Hollingsworth, moeder van Jefferso (gespeeld door Cindy Oudshoorn)
 • Dolores Welbourne (gespeeld door Nadine Pruim)
 • Howard Welbourne (gespeeld door Jan Willem Ketelaers )
 • Joanne Welbourne, dochter van Dolores en Howard (Demi Oosterwaal)
 • Tuinman/klusjes William Harris (gespeeld door Edward Reekers)
 • Dienstmeisje Selina Blackaby (gespeeld door Inge Rijnja)

Tijdens het instrumentale ‘The Haunted House’ voel je dat er veel gaat gebeuren. Het echtpaar Welbourne kijkt in ‘New Estate’ met vertrouwen naar de toekomst. Vocale en instrumentale delen wisselen elkaar af. Een krakende deur, klassieke koorzang en orkestrale muziek versterken de rock/metalopera. Elizabet Hollingsworth waarschuwt Joanne Welbourne in ‘Don’t Open The Gate’: het huis is een poort naar het geestenrijk. Lavinia Hollingsworth wil dat Howard Welbourne zijn dochter en zichzelf doodt. Met vlagen heeft de stem van Lavinia een gemene klank. De rock/metal track’ Diamond In The Dark’ eindigt met licht klassieke elementen.

De jong uitziende Selina Blackaby is 200 jaar oud, en verblijft in de levende wereld. Ze probeert de bewoners weg te houden van het geestenrijk. Selina, William en Elizabet zingen over de geheimen van het huis. De stemmen samen vormen een mooie blend. Fluisterende woorden zorgen voor extra intensiteit. Dolores Welbourne merkt in ‘What Do They Want From Me’ dat er vreemde dingen gebeuren. Bovendien gedraagt Howard zich erg vreemd. Weer waarschuwt William de familie in deze mooie, vrij rustige track. De gesproken woorden van William in ‘The House Of No One At All’ worden ondersteund/afgewisseld met passende sampling en/of (filmische) muziek. Lavinia is verliefd op Howard. ‘Enter The Twilight World’ start instrumentaal, met (meerdere laagjes) prachtig gitaarspel. Je hoort de boosheid in de stem van Jefferso. Joanne is welkom maar Howard absoluut niet. Dolores is radeloos, zij zingt ‘I Can’t Restrain Her Anymore’ met heldere stem. Haar man lijkt bezeten te zijn. Je hoort de verschillende emoties van de personages. Tijdens een instrumentaal (rock/metal) stuk is het tempo behoorlijk hoog. De emotie op de zang op het einde is aangrijpend.

Door de woorden, en de manier waarop Howard ‘When Our Time Will Come’ zingt, merk je dat hij niet bang is voor wat hij gaat doen. Ook ‘Leave Us’ gaat de zang soms tegen elkaar in. Met vlagen komt er best veel op je af, maar het nooit te veel. Het licht klassieke einde is kalm. ‘The Time Has Come’ heeft een metal start. Howards stem klinkt vastberaden: hij vergiftigt Joanne. Daarna stapt hij zelf uit het leven om eeuwig bij Lavinia te kunnen zijn. Dolores heeft Joanne’s leven gered, Lavinia is woedend. Zonder Joanne is er voor Howard geen plaats. Dat wordt duidelijk in ‘From Dusk Till Dawn’. Het nummer lijkt te eindigen, maar het is een bijzondere wending. Joanne en haar moeder zijn verhuisd. In ‘Die For The Love Of Your Life’ wordt Joanne ‘s nachts weer bezocht door een geest: haar vader, want Lavinia houdt de poort van het geestenrijk dicht. De personages komen nog een keer aan het woord. Je voelt dat het verhaal gaat eindigen. Met het instrumentale, klassiek opgezette ‘Postludium’ eindigt deze rockopera.

De klank van de cimbalen is soms te schel, verder is alles warm van klank. Om het bijzondere verhaal goed te kunnen begrijpen, heb je het tekstboekje nodig. Joanne komt niet solo aan het woord. Aan de ene kant begrijpelijk, maar een jonge stem had het verhaal nog levendiger kunnen maken. De combinatie/afwisseling tussen rock/metal en orkestrale elementen is prima. De (gestapelde) zang is zeer goed, instrumentaal zit alles subliem in elkaar. Daarom is Hollingsworth Mansion een zeer goede rockopera. (94/100) (V2 Records)

Cast

 • Maria Catharina – Lavinia Eden-Hollingsworth
 • Rodney Blaze – Jefferso Hollingsworth
 • Nadine Pruim – Dolores Welbourne
 • Jan Willem Ketelaers – Howard Welbournex
 • Demi Oosterwaal – Joanne Welbourne
 • Edward Reekers – William Harris
 • Inge Rijnja – Selina Blackaby
 • Cindy Oudshoorn – Elizabet Hollingsworth

Band

 • Mark Bogert – Guitar
 • Remy Hansen – Guitar
 • Koen Stam – Synth
 • Cleem Determeijer – Piano
 • Luuk van Gerven – Bass
 • Harmen Kieboom – Drums
 • Matthijs Kieboom – Orch. arrangements

Tracklist

 1. The Haunted House
 2. New Estate
 3. Don’t Open The Gate
 4. Diamond In The Dark
 5. The Secret Of This Village
 6. What Do They Want From Me
 7. The House Of No One At All
 8. Enter The Twilight World
 9. I Can’t Restrain Her Anymore
 10. When Our Time Will Come
 11. Leave Us
 12. The Time Has Come
 13. From Dusk Till Dawn
 14. Die For The Love Of Your Life
 15. Postludium

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ