Blue Öyster Cult – 45th Anniversary, Live in London

Facebookrssmail

Blue Öyster Cult heeft een nieuw platencontract, en dat is te merken!  Het Italiaanse Frontiers Music sloot juli 2019 een deal met de New Yorkse band naar aanleiding van veel vragen door verstokte fans om eindelijk weer eens een nieuw album uit te brengen.  Dat de band nog steeds zoveel aandacht heeft zette Frontiers baas Serafino Perugino aan het denken en besloten werd om BÖC te contracteren met als doel een studioalbum, in oktober 2020 uit te brengen. De mannen hebben dus meer dan een jaar de tijd om te werken aan ‘The Symbol Remains’, want zo gaat de plaat heten.
Oprichters en bandleiders Donald”Buck Dharma”Roeser en Eric Bloom (beiden zang en gitaar) vinden het een enorme uitdaging om bijna 20 jaar na het laatst verschenen album ‘Curse Of The Hidden Mirror’ met een nieuwe bezetting een rockalbum te produceren. Veertien tracks zijn in de maak en zo goed als voltooid.

Frontiers laat de tussentijd niet onbenut en brengt 7 augustus het inmiddels vierde live-album van BÖC sinds 1 januari dit jaar op de markt in diverse formaten met de titel ‘Blue Öyster Cult, 45th anniversary-Live in London’. Alle vier de albums zijn opnames van concerten die in de periode 2012-2017 plaatsvonden om verschillende feestelijke redenen, bv. een integrale uitvoering van hun bekendste lp ‘Agents of Fortune’ , die in 1976 verscheen en in 2016 veertig jaar oud was.
“Overdaad schaadt” luidt een bekende uitdrukking. Hier ook? Vier live albums in amper acht maanden tijd? Nee dus: BÖC heeft een discografie die bestaat uit veertien studioalbums en er kan dus behoorlijk met de setlist gevarieerd worden. Natuurlijk horen tijdloze klassiekers ‘Don’t Fear The Reaper’ en ‘Godzilla’ er altijd bij, maar verder is het afwisseling wat de klok slaat.

Hun eerste lp bestond in 2017 dus 45 jaar en de plaat werd in z’n totaliteit gespeeld in de Londense O2 Indigo Arena tijdens het Stone Free Festival, met als voorprogramma’s Gun en The Answer.  Maar het was duidelijk dat het publiek voor BÖC kwam: de zaal liep helemaal vol vlak voor hun optreden. De mensen kregen waar voor hun geld want de band speelde een verpletterende set en behalve dat eerste album werd nog een aantal andere klassiekers gekozen. Vakmanschap en ervaring is al sinds de oprichting in 1967 (!) een gegeven. Buck Dharma en Eric Bloom zijn de eerder genoemde grootmachten van de band en vormen een perfecte eenheid met de drie “nieuwkomers”, die het songmateriaal perfect beheersen.
Absolute uitschieter is ‘Then Came The Last Days Of May’ met schitterend gitaarwerk van maestro Buck Dharma, die zijn vakmanschap nog eens herhaalt in ‘Buck’s Boogie’, een instrumentaal juweeltje dat altijd terugkeert op de setlist, zij het met een wisselend arrangement. Verdere hoogtepunten zijn ‘Cities On Flame With Rock And Roll’ en ‘Stairway To The Stars’.
Wie er geen genoeg van kan krijgen moet zeker de dvd/bluray kijken (met allerlei extra’s).  Deze bewijst dat de BÖC lp/cd verkoopteller die op 30 miljoen stuks staat een meer dan terechte waardering voor de band is.

Op naar oktober, op naar album nummer vijf van dit jaar: ‘The Symbol Remains’. Een verwijzing naar hun beroemde mythologische Cronos logo. Cronos, koning der Titanen, de reuzen die de hemel bestormden. BÖC bestormde in 2017 het Londense podium en dat is géén mythe! (85/100)  (Frontiers Music s.r.l.)

Tracklist

CD / DVD / BR:

 1. Transmaniacon MC
 2. I’m On The Lamb, But I Ain’t No Sheep
 3. Then Came The Last Days Of May
 4. Stairway To The Stars
 5. Before The Kiss, A Redcap
 6. Screams
 7. She’s As Beautiful As A Foot
 8. Cities On Flame With Rock And Roll
 9. Workshop Of The Telescopes
 10. Redeemed
 11. Buck’s Boogie
 12. Godzilla
 13. (Don’t Fear) The Reaper
 14. Tattoo Vampire
 15. Hot Rails To Hell

Line-up:

Eric Bloom – Vocals, Guitar, Keyboards
Donald “Buck Dharma” Roeser – Guitar, Vocals
Richie Castellano – Keyboards, Guitar, Vocals
Danny Miranda – Bass Guitar, Vocals
Jules Radino – Drums, Percussion

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ