Enslaved verlegt de grenzen van Black Metal in de Cacaofabriek

Facebookrssmail

Op deze kletsnatte dinsdagavond begeef ik me naar de Cacaofabriek om naar drie bands te gaan kijken die ieder op hun eigen manier creatief omgaan binnen het genre Black Metal. In een redelijk gevulde maar bij lange na niet uitverkochte Cacaofabriek mag Wayfarer deze avond openen. Wayfarer afkomstig uit Denver Colorado speelt een boeiende combi van (Black)Metal, Gothic Country en Americana. Ook het publiek weet het op waarde te schatten. Alleen het laatste album ‘American Gothic’ komt aan bod met als hoogtepunt ‘The Thousand Tombs Of Western Promise’.

Hierna is het de beurt aan het uit Bristol afkomstige Svalbard. Ook deze band maakt interessante muziek. Svalbard combineert genres als Post Hardcore, Punk, Shoegaze en een snufje Black Metal. Ook dit optreden wordt goed ontvangen. Svalbard opent met ‘Disparity’ wat op het debuutalbum ‘One Day All This Will End’ staat. Het tweede album ‘It’s Hard To Have Hope’ wordt overgeslagen deze avond. De rest van de set bestaat uit nummers van ‘When I Die Will I Get Better?’ en hun nieuwste ‘The Weight Of The Mask’.

Na deze twee goede openers is het aan Enslaved om de avond af te sluiten. Het Noorse Enslaved mag samen met het Zweedse Bathory beschouwd worden als pioniers van het Vikingmetalgenre. Black Metal met de Noorse mythologie als inspiratie voor de teksten. Begonnen als ‘normale’ Black Metal band werden er op de albums meer sfeer elementen toegepast en tegenwoordig heeft de muziek die Enslaved nog maar weinig met Black Metal. Ook live is Enslaved in staat de complexe muziek te reproduceren.

Sterke punt is dat ieder bandlid met uitzondering van lead gitarist Arve Isdal ook vocaal zijn mannetje staat. Enslaved speelt deze avond een uitgebalanceerde set waarbij de beste nummers allemaal aan bod komen. Natuurlijk ligt de nadruk op het laatste album ‘Heimdal’ maar Enslaved schaamt zich zeker niet voor haar verleden. De twee toegiften zijn namelijk ‘Isa’ en het oeroude ‘Allfádr Odin’. Enslaved maakt de hooggespannen verwachtingen die ik had meer dan waar. Ik ben benieuwd wat voor moois deze band ons nog meer gaat brengen in de toekomst.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ