Submit Fest opnieuw een mooi moment om je nieuwe favoriete bands te ontdekken

Facebookrssmail

Het is zaterdag 13 april als het weer tijd is voor Submit Fest, en zoals we gewend zijn vind dit weer plaats in de Baroeg. Dit zal echter de laatste keer in het huidige pand zijn, wat over iets meer als een maand dicht zal gaan om vervangen te worden door een gloednieuw pand. Niks is dan ook toepasselijker dan het feit dat de dag zelf vrij warm is, en de zaal aanvoelt als een sauna. De line-up van de dag bestaat uit Sugar Spine, 3 Eyed Kids, Changing Tides, Forlorn, Confessions of a Traitor, Half Me en Hippotraktor. 

De opener op deze dag is zoals we gewend zijn binnenlands talent. Sugar Spine neemt zijn sound mee vanuit hun Australische roots en brengen ons actieve en zware metallic hardcore. De Rotterdamse zaal staat zodra de band al goed vol, ondanks het vroege tijdstip, maar de mosh calls van de heren lijken vanwege dit tijdstip en de temperatuur weinig effect te hebben op het publiek. 

Als volgende is de beurt aan het eveneens Nederlandse 3 Eyed Kids. Het drietal brengt een stevige combi aan rap en metal, en weet zonder al te veel moeite tussen (maar ook binnen) deze stijlen heen en weer te gaan in hun nummers. Het geheel klinkt erg lekker en zal niet snel gaan vervelen, tenzij je natuurlijk geen fan van rap bent.

Als laatste Nederlandse act hebben we Changing Tides op het podium staan. De band is binnen de lokale scene al vrij bekend, waardoor het niet verbaast dat de zaal ineens flink vol staat. Ook is er een stuk meer beweging onder het publiek te vinden en het duurt niet lang voor de eerste pit zich opent. De heren zetten een sterke set neer met goede interactie.

Forlorn is een ietwat apartere band dan de rest van de lineup; de Engelse band, die hun muziek als “Midsommar Metal” bestempelen, brengt een mix van wat zei noemen horror en paganisme. Dit schijnt door bij de muziek uit de folk invloeden, die zowel in de setup als in de muziek terug te horen zijn, maar het blijft nog steeds een flink harde band. Helaas is de zaal ondertussen wat rustiger, want hoewel dit niet je doorsnee band is, is dit zeker een interessant optreden om meegemaakt te hebben.

Na de ietwat langere change-over die als dinerpauze gezien kan worden, duiken we er weer hard in; de Britten van Confessions of a Traitor voorzien ons van een stevige pot metalcore, waarmee ze duidelijk het publiek aan het bewegen willen krijgen. De zanger springt tijdens het eerste nummer al het publiek in en doet dit tijdens de set nog wel een aantal keer. Al met al weet de band een zeer sterke set neer te zetten.

Voor een nog grotere pot agressie gaan we over naar de Duitse heren van Half Me. De pit blijft lekker door razen terwijl dit vijftal op het podium maar beukwerk blijven brengen, en daar ook zelf lekker actief bij zijn. Helaas moeten de heren door omstandigheden de laatste 10 minuten van hun set af knippen, maar desalniettemin hebben de heren een heerlijke set gespeeld.

Afsluiter van de avond zijn onze zuiderburen van Hippotraktor. De heren zijn lekker actief op het podium, en brengen onder een atmosferische lichtshow een mooie dosis aan prog, die qua ‘heavy’ gehalte niet ten onder doet aan de eerdere bands op het podium. Net als bij Forlorn is de zaal helaas wat leger, maar het aanwezige publiek is duidelijk enthousiast. Muzikaal spelen de Vlamingen een ijzersterke set, en ook de interactie wordt goed opgezocht. Hippotraktor voelt alsof de band veel groter zou kunnen zijn, en is daarmee wellicht de perfecte afsluiter voor dit jaar’s Submit Fest.

Al met al heeft Submit Fest het weer goed voor elkaar gekregen; een heerlijke lineup, het geluid was de hele dag door goed en ook de lichtshows waren perfect. Zoals ieder jaar was het weer een geweldig moment om wat nieuwe bands te leren kennen!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ