Six By Six – Beyond Shadowland

Facebookrssmail

Het op papier wat onwaarschijnlijke samenwerkingsverband tussen de gerenommeerde muzikanten Ian Crichton (Saga), Nigel Glockler (Saxon) en Robert Berry (3, GTR) brachten twee jaar geleden onder de naam SiX By SiX hun debuut uit. En dat album beoordeelde ik destijds terecht nogal positief: “…deze SiX By SiX weet te verrassen en levert als zogenaamde ‘supergroup’ zowaar kwalitatief goede songs en drijft niet alleen op het technische vernuft van de muzikanten, zoals helaas zo vaak het geval is. Meer dan de som der delen dus. Hopelijk blijft het niet bij een éénmalig album, maar is dit het begin van een carrière.” En zie hier, album nummer twee van de Canadese gitarist, Engelse drummer en Amerikaanse zanger (+ bas/ keyboards) draait hier zijn rondjes!

Orenschijnlijk is er niet al teveel gesleuteld aan de bandsound. Weliswaar is de productie een pak steviger en staan de gitaren wat centraler; het blijft een spetterende en heerlijk puntige mix van Yes ten tijde van Trevor Rabin, met wat Rush, Saga en volop hard rock invloeden. Wederom is de gemiddelde songlengte slechts zo’n 5 minuten, met één uitschieter in het 8 minuten durende, meest proggy moment ‘One Step’. Het is een mooi opgebouwde, deels akoestische song vol dynamiek en met heerlijk knorrend baswerk van Berry. Al duurt het even voordat het kwartje valt en er een lijn is te ontdekken in het muzikale geweld. De andere songs glijden net wat makkelijker het gehoor binnen.  

Opener ‘Wren’ rockt stevig en is een fijne showcase van zowel Berry’s prima warme stem als het experimentele en onnavolgbare gitaarwerk van Crichton, die halverwege hiervoor alle ruimte krijgt. Single ‘The Arms of a Word’ heeft zo’n typisch, swingend en poppy Saga ritme en biedt ook weer volop afwisseling. Dat de productie deze keer helemaal af is hoor je in het intro van ‘Can’t Live Like This’. Het is een wat eenvoudiger nummer, dat gelukkig ook wat meer ademruimte biedt. Waarna we na al het voorgaande geweld echt even tot rust mogen komen tijdens de mooie ballad ‘Obiliex’. De gevoelige snaren worden wederom beroert in het meditatieve en gevoelige ‘Only You Can Decide’.

De denkbeeldige kant B knalt van start met de opzwepende en deels elektronische midtempo beuker ‘Titans’. Glockler blijkt nog altijd een powerhouse drummer van formaat. Het wat lichtere en minder dichtgeplamuurde  ‘Outside Looking In’ is wederom prachtig van opbouw en werkt langzaam naar een climax. Fijne track. De hardrockende ‘Spectre’ en uptempo ‘Sympathise’ zijn me net wat te fragmentarisch en ontberen een goed refrein. Ian’s prachtige en afwisselende gitaarwerk houdt de aandacht erbij en trekken deze songs over de streep. Waarna het eerder aangehaalde epos ‘One Step’ volgt. Het progressieve en wederom zeer dynamische ‘The Mission’ sluit het album, cliché, in schoonheid af.

Deze ‘Beyond Shadowland’ is avontuurlijk, aanstekelijk en doet totaal niet onder voor zijn voorganger. Hoewel het geheel met al zijn wendingen en volgeplamuurde geluid soms wat overweldigend overkomt, valt het kwartje na wat draaibeurten wel degelijk de goede kant op. Het is een wat heaviëre aangelegenheid geworden, maar blijft wel aan de melodieuzere kant van het spectrum en verveelt geen seconde. De ‘moeilijke tweede album’ hobbel is met verve genomen. Benieuwd of het duidelijk hoorbare spelplezier zich in de toekomst vertaalt naar een podium… (90/100 – Inside Out/ Sony)

LINE-UP


Ian Crichton – guitars
Nigel Glockler – drums
Robert Berry – vocals, bass, keys

TRACKLIST


1.     Wren
2.     The Arms of a Word  
3.     Can’t Live Like This  
4.     Obiliex
5.     Only You Can Decide  
6.     Titans
7.     Outside Looking In  
8.     Spectre
9.     Sympathise  
10.  One Step
11.  The Mission

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ