Vlyes – Why

Facebookrssmail

Vlyes is een nieuwe naam, maar de oprichters Kay Söhl (ex Sylvan) en Jens Lueck Single Celled Organism en Isgaard) zijn bekenden in de prog wereld. ‘Why’ is hun melodische atmosferische prog debuutalbum. Dit concept album gaat over ​​de bio-industrie. Het verhaal laat het leven zien (vanaf de geboorte tot de dood) vanuit het perspectief van een dier.

‘The Arrival’ start kalm met sampling en meerdere laagjes gitaarspel. De rustige zang sluit aan bij de muziek. Dit speelt zich af vlak na de geboorte van het dier, en zijn/haar kijk op de “wereld” om zich heen. Tijdens een instrumentaal stuk is er sampling toegevoegd. ‘I Can’t Get Out’ heeft wat meer volume en het ritme is pakkend. Het jonge dier wil weg, maar kan er niet uit. Je hoort de wanhoop in de stem van Volker Oster. Het intro van ‘I Need A Wise Friend’ is mooi. Volker heeft veel diversiteit in zijn stem. Hij vertelt op intense manier over het lijden en de eenzaamheid van het dier. Vocale delen worden afgewisseld met instrumentale stukken. Lichter en zwaarder gespeelde delen wisselen elkaar af. Ongemerkt zitten er best veel laagjes in de muziek. ‘Once In A While’ bevat lekker veel prog en diverse twists and turns, het einde is vrij onverwacht. Tijdens het intro van ‘The Petition’ klinkt het geluid van het tokkelen op de snaren van strijkinstrumenten. Door de bijzondere combinatie van instrumenten en de onverwachte wendingen word je als het ware de muziek ingetrokken. Er zijn veel details in zowel de vocale als de instrumentale delen.

‘Calm Down’ start met een dromerige sfeer; het lijkt of er niks aan de hand is, maar schijn bedriegt… De gestapelde zang is subtiel, maar mooi toegevoegd. Een “heart beat” is verweven in de muziek. Heel even klinkt de muziek vervormd, dit past bij de toegevoegde geluiden. Dit speciale einde vloeit over naar de bijzondere start van een nummer dat uit twee delen bestaat. De monotone geluiden van ‘The Abandon’ (het eerste deel) passen bij de gezongen woorden en het uitzichtloze leven van het dier. Op de achtergrond hoor je woordeloze zang. Weer vallen de details in het rustige drumwerk positief op. Stapje voor stapje wordt de muziek langzamer, dan volgt er een plotselinge wending naar meer tempo en volume. Ook het tweede deel bevat diverse veranderingen. In ‘The End’ klinkt emotie door in pianospel en (woordeloze) zang. Het raakt me, zeker in combinatie met de “hartslag” die op een gegeven moment te horen is. De strijkinstrumenten, het pianospel en de zang geven ‘Why’ een sombere sfeer. Er volgt een overgang naar een warmer, instrumentaal stuk. Dit uitgebreide stuk is goed gevuld met mooie wendingen. De zang die volgt, blijft in balans met de muziek. Dit is een terechte titeltrack, want het is een prachtig lang nummer, dat vlak voor het einde filmische allure krijgt. Door de tekst en de gesampelde dierengeluiden in ‘The Dubiousness’ besef je weer waar dit album over gaat. Dit is dusdanig goed gekozen, dat het niet overheersend is.

De woorden op het album zijn goed gekozen, want ze zitten niet vol verwijten of protesten. Het concept is dus zeker toegankelijk. De emoties in zang en muziek zijn niet dominant. Het gitaarspel is regelmatig meeslepend, ook de bas is goed te horen. De verdeling tussen (bas)gitaar en toetsen is prima. Het mooie geluid is goed verdeeld over de koptelefoon. ‘Why’ moet wel even groeien, maar nieuwkomer Vlyes heeft een goed album gemaakt. (83/100) (Progressive Promotion Records)

Tracklist

 1. The Arrival
 2. I Can’t Get Out
 3. I Need A Wise Friend
 4. Once In A While
 5. The Petition
 6. Calm Down
 7. 1 The Abandon 7.2 Knowledge
 8. The End
 9. Why
 10. The Dubiousness

Studio lineup/musicians

 • Kay Soehl (Guitars, Bass)
 • Jens Lueck (Keyboards, Drums, Piano, Backing Vocals)
 • Volker Oster (Vocals)

Live lineup/musicians

 • Kay Soehl (Guitars, Keyboards)
 • Volker Oster (Vocals)
 • Jörg Linke (Bass)
 • Jockel Lüdecke (Guitars)

Guests

 • Isgaard (Vocals on 7)
 • Katja Flinsch (Violin)
 • Annika Stolze (Cello)
 • Peter Mowka (Guitars on 7,9)
 • Joerg Linke (Bass on 7,9)
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ