Kick The Giant – Presence

Facebookrssmail

De Finse progressieve rock/metal band Kick The Giant werd ruim tien jaar geleden opgericht.

Dit viertal liet zich door uiteenlopende bands, zoals Toto en Dream Theater, inspireren. Hierdoor ontstond er een blend tussen pop/rock uit de jaren ’80; metal en prog rock. Hun debuutalbum ‘Presence’ werd 5 juli gelanceerd.

Als eerste hoor je de titeltrack. ‘Presence’ heeft een leuk intro, dit wordt opgebouwd naar meer tempo en volume. In het begin is de zang half pratend, half zingend. Je hoort duidelijk de verschillende zangers, toch passen de stemmen goed bij elkaar. Het tempo van (bas)gitaar is niet heel hoog, maar ze klinken wel lekker zwaar. Bepaalde delen zullen live gespeeld extra goed tot hun recht komen. Het aantal wendingen volgt elkaar soms in hoog tempo op. Het verband hiertussen is niet overal duidelijk. ‘Statement’ heeft een leuk intro op drums. De sfeer wordt aangenaam retro, je hoort de pop/rock invloeden van de jaren ’80. Het drumritme keert terug, het gevarieerde keyboard spel bestaat onder andere uit proggy orgelklanken. Daarnaast is er aangenaam veel bas en gitaar. Deze opzwepende track eindigt vrij plotseling. Door het hoge tempo van ‘Out Of Time’ is het uitdaging om alle gezongen woorden te verstaan. Er zijn wat minder onverwachte wendingen, de opbouw is toegankelijk. Deze opzwepende track vraagt om het volume veder op de schroeven. De eerste wending van ‘Overture’ verloopt een beetje vreemd, maar het goede drumwerk en het jaren ’80 gitaarspel vallen positief op. De overige wendingen verlopen goed. Ook het einde van deze instrumentale track is een beetje voorspelbaar.

De herhalende en melodieuze tonen vormen in ‘Damned Or Divine’ een prima mix. Pakkende delen worden afgewisseld met gevarieerde keyboard klanken. De leadzang heeft een ruw randje, met vlagen is de zang gestapeld. Er volgen enkele bijzondere wendingen. Ook in de volgende tracks blijf ik nieuwsgierig hoe de tracks verder gaan. De invloeden van de jaren ’80 zijn duidelijk aanwezig. Zoals eerder gezegd hoor je diverse kleurklanken van de verschillende toetsinstrumenten. De ene keer vormen ze een bijzondere melange, op andere momenten komt één van deze keyboards op de voorgrond. Soms hoor je meerdere laagjes heerlijk rockend gitaarspel. Ook de bas is regelmatig aangenaam aanwezig. De balans tussen toetsen en (bas) gitaren is goed. Ook de drums/percussie verdienen een compliment. De zang mag niet onvermeld blijven, alle vier de bandleden hebben hun aandeel in de zang. De ene stem verschilt wat meer van elkaar dan de ander, zang en muziek vormen constant een harmonie.

Tot slot ‘Mountain Of Nothing’, waarin bijna alle bovenstaande ingrediënten nog eens samen komen. Deze goed opgebouwde track sterft langzaan weg. De tracks zijn over het algemeen verrassend genoeg opgebouwd. Maar niet altijd vormt het intro en de rest van het nummer een eenheid. Daarnaast hadden enkele nummers wat verrassender mogen eindigen. De invloeden van old school pop rock zijn duidelijk te horen. Zang en muziek zijn goed verdeeld over de headset. De balans tussen hoge en lage tonen is prima. Je voelt de energie van de band op de cd. (78/100) (Inverse Records)

Tracklist

  1. Presence 05:14
  2. Statement 04:30
  3. Out Of Time 03:16
  4. Overture 04:11
  5. Damned Or Divine 05:45
  6. Stop Signs 04:00
  7. Distant Memories 07:04
  8. Mountain Of Nothing 05:28

Lineup

  • Tony Hentilä – Guitar & Vocals
  • Oskar Ketola – Keyboards & Vocals
  • Lauri Aho – Bass & Backing Vocals
  • Emilio Jones – Drums, Percussions & Backing Vocals
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ