Slash wint Sena European Guitar Award 2014

Facebookrssmail

slashRockicoon Slash is de nieuwe winnaar van de Sena European Guitar Award 2014. De Amerikaanse superster treedt hiermee in de voetsporen van vorige illustere winnaars zoals Brian May (Queen), Jan Akkerman, Steve Lukather (Toto), George Kooymans en Adje Vandenberg. De prijs zal op 25 november worden uitgereikt aan Slash in Club Ziggo, Amsterdam.

Volgens juryvoorzitter Jean-Paul Heck is de keuze voor Slash unaniem: “Slash is eigenlijk de laatste nieuwe gitaarheld. Hij is de belichaming van een modern gitaaricoon. Hij speelde in één van de beroemdste rockbands aller tijden. Maar daarnaast is hij ook een veelgevraagd gast door de sterren van nu. Zijn solo’s en fameuze gitaarrifs zijn eigenlijk een liedje binnen een liedje. Wie kent niet de fantastische solo van November Rain en het intro van Sweet Child O’ Mine. Met zijn spel heeft hij een hele nieuwe generatie gitaristen geïnspireerd.” De Sena European Guitar Award is de opvolger van de Eddy Christiani Award die in 2006 voor het eerst werd uitgereikt. Heck: “We hebben voor een andere naam gekozen om de prijs meer te internationaliseren. Nu met Slash en eerder met Queen-gitarist Brian May en Toto-gitarist Steve Lukather streven wij ernaar om de European Guitar Award wereldwijd op de kaart te zetten.”

Slash, voluit Saul Hudson genaamd, is de belichaming van de laatste echt gitaarheld in de rockwereld. De in Engeland geboren maar in Los Angeles opgegroeide muzikant, breekt in 1987 door met de groep Guns N’ Roses die bekend staat om hun wilde gedrag zowel op als naast het podium. Met hits zoals Sweet Child O’ Mine, Paradise City en Welcome To The Jungle treedt de band in de voetsporen van illustere rockgroepen zoals Led Zeppelin, Rolling Stones, Aerosmith en Queen. Met hun debuutplaat Appetite For Destruction breekt Guns N’ Roses vele records in rockland. Het album verkoopt wereldwijd meer dan 30 miljoen exemplaren en is daarmee het meest succesvolle debuut aller tijden.

In de jaren daarna blijft Slash met zijn bands hits scoren zoals Don’t Cry, Patience, You Could Be Mine en de hymne November Rain. De gitaarsolo hoort volgens de muziekmagazines tot de 10 meest indrukwekkende solo’s uit de historie van de popmuziek. Slash heeft in die jaren ook al zijn eigen band met de naam Slash’s Snakepit en brengt de albums It’s Five O’ Clock en Ain’t Life Grand uit.

Nadat hij deze groep ontbindt vormt Slash met twee ex-leden van Guns N’ Roses en de zanger van de groep Stone Temple Pilots, Scott Weiland, de band Velvet Revolver. De debuutplaat Contraband komt in 2004 vanuit het niets op de eerste plek in de Amerikaanse albumlijst terecht. Ondertussen blijft Slash ook een veelgevraagde gast. Zo speelt hij de gitaarsolo op de megahits Black or White van Michael Jackson en Alway on the Run van Lenny Kravitz. Rihanna portretteert in 2010 Slash nog in de videoclip van haar single Rochstar 101. Op zijn eerste soloalbum SLASH, huurt hij een rijtje supersterren in om de partijen te zingen.

Fergie van The Black Eyed Peas doet mee op de single Beautiful Dangerous en ook Dave Grohl van de Foo Fighters, Ozzy Osbourne, Iggy Pop en Adam Levine van Maroon 5 zijn van de partij. Tevens bewijst Slash zich als acteur in ondermeer de film Brüno van Sacha Baron Cohen en de sitcom The Drew Carey Show. In 2007 komt zijn biografie uit met de titel Slash. Een hoogtepunt volgt in 2012 als Slash en zijn bandleden van Guns N’ Roses een plekje krijgen in The Rock and Roll Hall Of Fame.

Onlangs verscheen zijn derde album met de titel World On Fire. Zanger Myles Kennedy is tegenwoordig de vaste zanger van zijn groep The Conspirators. Slash is in meerdere opzichten de ultieme gitaarheld. Of zoals Led Zeppelin-legende Jimmy Page onlangs verklaarde: “De gitaarheld is een uitstervend ras maar het is goed om te zien dat een klasbak zoals Slash de handschoen heeft opgepakt. Hij heeft miljoenen kinderen over de gehele wereld geïnspireerd om de gitaar op te pakken. Net zoals Jimi Hendrix, Eddie van Halen en ikzelf dat 40 jaar geleden deden.”

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ