Donnerwetter – Donnerwetter

Facebookrssmail

DonnerwetterEen plaat die je gehoord moet hebben als je houdt van muziek met ballen, hersens en een hart.

Donnerwetter is een alternatieve rock formatie uit de Achterhoek die op het punt staat hun eerste langspeler uit te brengen, het gelijknamige “Donnerwetter”. Frontman gitaargigant, stemkunstenaar en talentvolle (tekst)schrijver Rocco Ostermann ,heeft een lange staat van dienst. Bijvoorbeeld als frontman van Magic Fish, een alternatieve rockband uit de Achterhoek in de jaren 90 tot begin 2000 of als tweede gitarist en zanger van Shaking Godspeed. Donnerwetter is zijn nieuwste muzikale project waar volgens eigen zeggen alles op z’n plek valt. Met invloeden van muzikanten als Tom Waits en Frank Zappa. Door de band omschreven als alternatieve-singer-songwriter-rock. Er is veel ruimte voor de vocalen en deze spelen een belangrijke rol in de muziek van Donnerwetter. Maar de aanvulling met een tweede gitarist, toetsenist en drummer geven de muziek een extra lading. Zonder daarbij gebruik te hoeven maken van ingewikkelde solo’s maakt het het geheel gelaagder en rijker.

Donnerwetter heeft een ijzersterk debuutalbum afgeleverd. Communicerende muziek waarbij de songs je meenemen in wisselende stijlen en sferen. Alternatieve veelkleuren rock. Met inventieve en spannende gitaarlijnen, gevleugelde toetsen, rete strakke drumpartijen en knappe twists. De mogelijkheden en intonaties van de stem van Rocco lijken onbegrensd en gaan van warm en hartstochtelijk tot soms donker en doordringend. Af en toe lijkt het alsof hij de vele mogelijkheden van zijn stem in één nummer wilt vangen en dat kan soms net wat te veel zijn maar anderzijds is dat wel een sterk onderscheidend karakter van deze band. De bijbehorende teksten zijn oorstrelend en geven poëzie een klank. Samen met kwaliteitsmuzikanten (bas)toetsentovenaar Matthijs Stronks, technisch begaafde drummer Mike Visser en gitarist en vocalist, Shaking Godspeed frontman Wout Kemkens, die met zijn spel en stem het ideale gitaren- en vocalenduo met Rocco vormt en die elkaar hoorbaar aanvoelen en inspireren , is Donnerwetter een aanwinst voor de Nederlandse rockmuziek.

De plaat, die op vinyl en cd uitkomt, telt tien nummers en elk nummer is een hoofdstuk in een verhaal dat je in één adem uithoort. Spannend, bevlogen, intelligent en nooit saai. De nummers hebben een eigen karakter en zijn moeilijk onder één noemer te vangen maar voegen elk wel iets toe aan de plaat. Die diversiteit is de kracht maar kan tevens ook een valkuil zijn omdat daardoor de eenheid van het album mogelijk in gevaar komt. Het vraagt wel iets van de luisteraar anders dan het je alleen maar te laten overkomen. Er gebeurt zo veel maar nooit wordt het nodeloos ingewikkeld of te ongrijpbaar om het niet meer te kunnen volgen. En als je het de tijd geeft die het verdiend, groeit dit album met iedere luisterbeurt. Een pareltje op repeat.

Het individuele karakter dat zo kenmerkend is voor de nummers op deze plaat is bijvoorbeeld terug te horen in “Ego”. Door het samenspel tussen de gitaren en de tweede stem van Wout die een opvallend hoog bereik heeft, in combinatie met de soms donkere, hartstochtelijke stem van Rocco, de dreunende bastoetsen en de swingende drumpartijen. De verrassende muzikale wending naar het einde van het nummer verraadt de inventiviteit waarover deze band beschikt. Of het muzikaal licht onheilspellende “Love is not around” dat inclusief opgewekte banjo en fluittoets niet zou misstaan in zo’n vrolijke Tarentino film waar je toch altijd op je hoede moet zijn. En mocht je denken dat de plaat met het laatste nummer rustig wegebt en je het beste nu wel hebt gehad, is daar het slotakkoord, het 50 tinten “Crosseyed Dog”. Een tikkeltje rauw met een vleugje humor. Het nummer eindigt met een toepasselijk “Bye bye”. Dat zou ik tot slot vrij willen vertalen naar “Buy buy” ….kopen die plaat! (9/10) (Eigen Productie)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ