Navarone – A date at the chapel

Facebookrssmail

Navarone a date at the chapelOm hun veelzijdigheid extra te onderschrijven brengt het Nijmeegse (laatst in Doornroosje door de band zelf vastgesteld) Navarone dit jaar niet één maar twéé albums uit. Afgelopen mei kwam ‘Vim & Vigor’ uit, Navarone’s veel geprezen tweede studio album. En nu, slim net voor de feestdagen brengt de band ‘a date at the chapel’ uit, een live album. Maar Navarone zou Navarone niet zijn als dat een gewone concertregistratie zou zijn.

Het album is een live registratie van een bijzonder project van de band. Een project dat nog relatief klein begon bij de Kapelsessies in de lente van 2013, waar de band iets bijzonders wilde doen en een aantal van hun nummers opnieuw arrangeerde voor akoestische bezetting met strijkers en harp. In de zomer pakte Navarone het al groter aan tijdens een optreden met strijkers, harp, blazers, toetsen en percussie in natuurtheater de Kersouwe. Gelijk op die magische avond werd de volgende gelegenheid om Navarone in klassieke setting te zien al aangekondigd: 20 december in de kapel van de Roepaen in Ottersum. Het werden 2 shows op 20 december door Navarone samen met the Wooden Collective in de schilderachtige omgeving van de voormalige kloosterkapel. Drummer Robin Assen arrangeerde samen met Chris Christodoulou en Mihkel Zilmer bestaande en nieuwe Navarone nummers voor uitvoering met een klassiek orkest.

Ik was erbij die avond in Ottersum en we kregen die avond voor het eerst een aantal nummers van de nieuwe Navarone plaat te horen, zoals het prachtige ‘Indigo Blue’, het sprookjesachtige ‘Bottom Line’ en het duistere ‘Murder and Misery’, en wat een kennismaking was dat! Uitgekleed tot op het bot en zonder de full force van de elektrische gitaren van Roman Huijbrechts en Kees Lewiszong, maar compleet gedragen door de melodie en de fenomenale zang van Merijn van Haren!

Dat is wat het meest opvalt aan deze live opname, nog meer dan tijdens de reguliere liveshows draagt Merijn het geluid van Navarone, van fluisterend via loepzuiver zingend tot keihard scheurend, hij beheerst het allemaal met schijnbaar gemak. Wat ook mooi om te zien is op de dvd is het speelplezier waarmee zowel de band en the Wooden Collective op het podium zitten.

‘Murder and Misery’ en ‘Indigo Blue’ zijn al eerder genoemd als hoogtepunten van de show, ook klassiers van het eerste album ‘A Darker Shade Of White’ als ‘December’ en ‘Dawn’ die gemaakt lijken te zijn voor deze klassieke setting krijgen prachtige uitvoeringen mee, maar ook minder voor de hand liggende knallers als ‘Sage’ en Highland Bull’ klinken krachtig en schitterend in akoestische uitvoering. Mijn favoriet van de avond is toch ‘The Red Queen Effect’ waarin de zang van Merijn er echt uitknalt en het nummer ook zonder de scheurende gitaren de power van het origineel behoudt.

‘A date at the chapel’ toont ondubbelzinnig aan wat een getalenteerde band Navarone is, niet alleen in hun muzikaliteit, maar ook hun composities als je ziet dat de nummers, ook de toen nog nieuwe, in een compleet ander arrangement niet alleen overeind blijven, maar domweg gewoon prachtig klinken. En op dvd (op 4K kwaliteit) ziet het er ook nog eens prachtig uit. Voor uw recensent is het een leuk detail om zichzelf in het publiek te zien zitten. (8,5/10) (eigen beheer/Suburban Records)

De cd/dvd presentatie vindt plaats op 6 december in theater Markant in Uden met in het voorprogramma het Nijmeegse La très illustre compagnie du Chat Noir.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ