Björn Riise – Lullabies in a car crash

Facebookrssmail

‘Lullabies in a car crash’ is het eerste solo album van Björn Riise. Toch kan het goed zijn dat je zijn naam kent. Björn is gitarist en songwriter van de Noorse band Airbag, die drie albums op hun naam heeft staan. De band heeft een ruime pauze ingelast om Björn de kans te geven een eigen album te gaan schrijven.

featured_lullabies

Björn Riise had best nog wel het een en ander liggen wat hij verder wilde ontwikkelen om zijn solo album te maken. Hij wilde niet iets compleet anders maken, maar juist de stijl van Airbag aanhouden. Maar er wel zijn eigen sound aan geven door wat te experimenteren met diverse stijlen.

Björn heeft zich laten inspireren door heel uiteenlopende bands. Van Pink Floyd tot aan Black Sabbath en van dat alles heeft hij een hele mooie mix gemaakt. Hoewel Björn een eigen stijl en sound heeft kun je hem vergelijken met David Gilmour en Steve Wilson. Nou en dan weet je wel dit moet mooi zijn. In Airbag had hij de backing vocals, nu heeft hij de lead zang op zich genomen. En niet onverdienstelijk!

Björn treedt graag live op en heeft met Airbag al heet wat optredens op zijn naam staan. Björn heeft een band samengesteld voor optredens n.a.v. zijn solo cd. Er staat helaas geen Europese tour gepland. Maar toch goed nieuws: op 15 april 2015 treedt hij op in de Cacaofabriek in Helmond. Dit is misschien wel zijn enige optreden in midden-Europa!

Ga zitten en geniet van zes mooie lange tracks. Geniet van het fantastische gitaarspel. Laat je mee slepen met de muziek.. met de mooie lange instrumentale stukken. Hier moet je echt naar luisteren, intens naar luisteren. Vergeet alles om je heen, vergeet je zorgen, zet je telefoon uit in ieder geval op zijn minst stil! Neem een klein uurtje voor jezelf,helemaal voor jezelf, ontspan… en geniet, ga lekker zitten en doe even helemaal niks want dit is zo mooi! Deze cd raakt je meteen, al van af de eerste track ‘A new day’, ben je nieuwsgierig, wat gaat deze cd mij brengen?

‘Stay calm’ met heeft een lekker lang instrumentaal intro, en dan de eerste twee regels van de tekst: “Did your father give you hell? Did your mother try to break you down?” Ze klinken bijna als een harde tegenstelling na dit rustige intro… Verwacht echter geen ‘loodzware’ tekst… want er komt hierna niet heel veel tekst meer. Het is mooi zo… het raakt, maar hakt er gelukkig niet onaangenaam hard in.

Vooral in ‘Out of reach’ komt Björns stem mooi uit. Zijn stem klinkt hier bijna breekbaar. Wederom niet heel veel tekst, maar ieder woord is raak. In combinatie met de muziek een fantastisch geheel… het zal me niet verbazen als menigeen hier (een beetje) ontroerd door raakt.

‘Lullabies in a car crash’ is een betoverend mooie cd. Met titeltrack ‘Lullaby in a car crash’ als geweldige afsluiter. Wow! Een absolute aanrader. (Karisma Records) (9/10)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ