The Sirens (Boerderij Zoetermeer, 17-12-2014)

Facebookrssmail

sirens10Om de revival van de female fronted rock te vieren bundelden de metal zangeressen Kari Rueslåtten, Anneke van Giersbergen en Liv Kristine de krachten. Het idee om samen op tour te gaan ontstond in 2013 toen Anneke Van Giersbergen de Noorse Kari Rueslåtten voor een duet op haar album ‘Drive’ vroeg. Het nummer bleek later niet tussen de andere nummers te passen en haalde daarom het album niet.

Anneke en Kari hielden contact met elkaar en later dat jaar sprak Anneke op het Masters Of Rock Festival in Tsjechië kort met Liv over de samenwerking met Kari. Daardoor kwamen ze op het idee om samen te gaan optreden en zo ontstond het idee voor The Sirens. De drie dames deden in oktober de eerste concerten. Nu in december staan er weer een aantal op het programma waaronder het optreden in de Boerderij in Zoetermeer. Ook voor volgende jaar zijn al weer optredens geboekt in Zuid Amerika en opnieuw Europa. De dames gaan dus nog even door met The Sirens maar richten zich voorlopig alleen op de live shows. Er zijn (nog) geen plannen om een cd of dvd uit te brengen. De dames zijn immers ook nog steeds erg druk met hun solocarrières. Wel namen ze twee nummers op, ‘Sisters of the Earth’ en ‘Embracing the Seasons’.

Anneke, Liv en Kari hebben natuurlijk al lang hun sporen verdiend in de metalwereld. Anneke van Giersbergen was jarenlang het boegbeeld van The Gathering voordat ze solo ging. Eerst onder de naam Agua de Anique, later gewoon onder aan haar eigen naam. Kari Rueslåtten trok in 1994 de aandacht als zangeres van de Noorse doom metal band The 3rd and the Mortal. Liv Kristine, ook al uit Noorwegen, is bekend van Theatre of Tragedy, Leaves’ Eyes en Atrocity. De backingband bestaat uit vijf muzikanten met Joost van Haaren (basgitaar), Viktorija Anselmo (toetsen), Gijs Coolen (gitaar en electrische cello), Ferry Duijsens (gitaar) en Jochem van Rooijen (drums).

sirens4De Boerderij in Zoetermeer was op deze druilerige woensdagavond redelijk gevuld maar verre van vol. Het publiek dat er wel was genoot met volle teugen van een heerlijke show met drie zangeressen die pure klasse uitstraalden. Het uitbundige van Anneke, de ingetogen Kari en de melodramatische Liv zorgden voor een verbluffend geheel. Het werd een trip terug in de tijd waarbij vele succesnummers uit het verleden van deze drie metal diva’s voorbij kwamen.

Er was een gevarieerde setlist samengesteld waarin een aantal succesnummers van The 3rd and the Mortal, Theatre of Tragedy en The Gathering niet ontbraken. Daarnaast werd ook van alle drie de zangeressen uit hun solo werk geput. De dames wisselden elkaar regelmatig af op het podium en deden ook een aantal duetten en songs met z’n drieën. Het trio begon gezamenlijk met ‘Treat Me Like a Lady’, een solo nummer van Anneke van Giersbergen. De succesnummers van The Gathering kregen zoals te verwachten was veel applaus. Maar ook de songs van The 3rd and the Mortal en Theatre of Tragedy werden herkend en erg goed ontvangen.

Met het gevoelige ‘Embracing The Seasons’ sloten de drie zangeressen de set erg indrukwekkend af. Het publiek was regelmatig geheel stil, genoot en luisterde aandachtig, soms met ingehouden adem. Een serie toegiften besloot het concert. Zo werd een nummer in het Noors en in Latijn gezongen. Anneke haalde nog een lievelingsnummer van The Gathering, ‘Strange Machines’, van stal voordat er definitief werd afgesloten met het erg mooie ‘Sisters of the Earth’. The Sirens wisten op deze manier het concertjaar 2014 voor velen af te sluiten op een manier die ze niet snel zullen vergeten.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ