Dust Bolt (Podium Victorie Alkmaar, 16-01-2015)

Facebookrssmail

Vanavond staat er een keur aan metal in Podium Victorie in Alkmaar.
De avond opent met de black metal van Posthum uit Noorwegen, gevolgd door de thrashers van Dust Bolt en de old school thrash van M:pire Of Evil, de nieuwe band van Jeffrey ‘Mantas’ Dunn en Tony ‘Demolition Man’ Dolan die we nog kennen van Venom. Om uiteindelijk af te sluiten met de klassieke death metal van Obituary.

Dust Bolt

Ik ben er voor Dust Bolt, een jonge band uit Landsberg (Beieren, Duitsland) die in 2006 is opgericht en die het publiek mag opwarmen voordat de oude garde aantreedt.
Dust Bolt heeft een flinke aanloop genomen voordat ze na 4 jaar hun eerste EP ‘Chaos Possession’ uitbrachten, maar daarmee scoorden ze dan wel een contract bij Napalm Records. Dat op zich doet al iets vermoeden over de kwaliteit van dit kwartet.
Hun eerste album ‘Violent Demolition’ kwam uit in 2012, bij Napalm dus, en werd in het algemeen goed ontvangen. Een verrassend fris geluid tussen de vele middelmatige retro-thrash bands.
Laatste produkt van deze Duitsers is album ‘Awake The Riot’ dat in mei 2014 het licht zag, en dat de met ‘Violent Demolition’ ingezette lijn keihard voortzet.
Dust Bolt is: Lenny B. (zang/gitaar), Flo D. (gitaar), Bene M. (bas) en Nico R. (drums).

Na een behoorlijk saaie voorstelling door de Noren van Posthum, die het publiek amper kunnen boeien, heb ik mijn hoop op Dust Bolt gevestigd als die band tegen half negen het podium betreedt.
Vanaf de eerste toon pakt deze band de volle aandacht met hun ongelofelijk energieke show.

De setlist van Dust Bolt bestaat voor het overgrote deel uit nummers van hun laatste album, logisch, dit is tenslotte hun ‘Awake The Riot’ tour.
In de snoeiharde opener ‘Soul Erazor’ horen we natuurlijk de Slayer-invloeden. Niet vreemd, in dit genre is Slayer-invloed nauwelijks te vermijden en alle varianten hebben we inmiddels ook wel gehad. Het aardige van Dust Bolt is dat ze de stijl niet puur kopieren maar er hun eigen draai aan geven, met snoeiharde moddervette riffs, ritmewisselingen en vooral ook gillende solo’s.
De energie spat tijdens de Dust Bolt show van het podium af, zelfs ondanks dat dit podium wel erg weinig ruimte voor beweging biedt schieten de heren onvermoeibaar alle kanten op.
De show biedt een fraaie selectie bijzonder strak uitgevoerde thrash / speed metal die hier doet denken aan Slayer of Kreator, daar aan Sodom of Anthrax, maar altijd met een eigen geluid, waardoor het blijft boeien.

Ondanks dat het nog vroeg op de avond is onstaat er in de loop van de set dan ook, mede aangemoedigd door Lenny, een aardige moshpit voor het podium en de temperatuur in Victorie Alkmaar loopt al aardig op.
Buiten de songs van het laatste album schotelt Dust Bolt ons ook nog ‘Violent Abolition’ en ‘Toxic Attack’ voor van hun eerste schijfje, en na bijna 3 kwartier sluiten ze af met ‘Agent Thrash’ waarin ze nog een maal alle registers opentrekken. Start op snelheid en halverwege de vertraging voor weer wat dikke riffs om dan weer terug te keren naar topsnelheid en een fantastische solo.

Wat mij betreft heeft Dust Bolt mijn verwachtingen meer dan waargemaakt, jong, enthousiast en duidelijk uitstekend boven de middelmaat. ik ga ze beslist nog een keer zien.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ