Dave Bainbridge – Celestial Fire

Facebookrssmail

Dave BainbridgeDave Bainbridge is vooral bekend als mede oprichter van de Britse Celtic rock band IONA. Dave is een multi talent, hij bespeelt veel instrumenten o.a. keyboard, piano, orgel, verschillende snaarinstrumenten waaronder de 12-snarige gitaar. Bovendien neemt hij de backing vocals deels voor zijn rekening.

Als er een bubbeltjes envelop uit de UK op de deurmat ploft, weet ik al wat er in zit. Natuurlijk bekijk ik alles meteen. Het artwork van de cover is mooi. Ook het artwork aan de binnenkant en het tekstboekje zien er goed uit. Het doet spiritueel aan. Dit past prima bij de titel van het album. Mooi gedaan door Ed Unitsky. Als ik door het boekje blader zie ik meteen een paar bekende namen o.a. Randy George (bassist bij o.a. The Neal Morse Band) en Damian Wilson zanger van o.a Threshold.

De titel song ‘Celestial Fire’ heeft een licht bombastisch intro. Door de mooie dynamiek in de drum (door Collin Leijenaar), en de super gitaarlijnen ben ik ben meteen geboeid. Een geweldig decrescendo, beetje mysterieus. De stem van Yvonne Lyon is erg helder en die van Damian heeft een mooie kleur. Deze stemmen matchen goed bij elkaar, en passen ook erg mooi in de muziek Na weer een mooi decrescendo komen de strijkers erbij. Deze worden o.a gevormd door het strijkers ensemble van Frank van Essen. Samen vormen ze een prachtige combinatie met de zang. Meer wendingen volgen van minimalistisch naar pompeus en andersom. Dit mooie nummer duurt ruim 15 minuten, heerlijk genieten.

‘The First Autumn’ begint somber, de strijkers zorgen er voor het dat zo somber klinkt. Maar zo mooi! Schitterende tekst over de herfst in al zijn kleurenpracht.
Het intro van ‘For such a time as this’ is rustig, om vervolgens een beetje bombastisch en pompeus te klinken. Ineens alleen de piano, heel snel maar heel licht bespeeld. Een minimalistisch gedeelte volgt. De tekst wordt bijna verteld. Hierna een prima lang instrumentaal stuk. Even lijkt dit nummer afgelopen te zijn, maar het blijkt een onverwachte wending te zijn, meer wendingen volgen. Het is veel, heel veel,..maar zo mooi!

De zang klinkt erg goed, mooie teksten. Soms wordt de stem als instrument gebruikt en is dan mooi verwerven in de muziek. Zo af en toe een lichte galm op de stem, nauwelijks hoorbaar.. maar geeft mooie toevoeging zonder dat het over de top is. Er zijn veel kleine toegevoegde details, die je soms pas hoort bij de 3e keer luisteren. Alles zit zo mooi in elkaar. De ene keer een onverwachte wending, de andere keer is de wending verweven in de muziek. Bombastisch, minimalistisch, pompeus alles komt voor bij.

Ieder nummer verschilt genoeg van elkaar. En toch vormen ze één geheel. In verschillende nummers komen min of meer dezelfde lijnen terug. Dit alles zorgt voor de balans, in de muziek. Het enige stukje wat niet helemaal past binnen het geheel is een stukje up- tempo orgel in ‘In The Moment’. Prachtig gespeeld dat zeker. Maar het wijkt net wat te veel af van de rest, en haalt de balans even onderuit. Verder is alles tot in de puntjes toe verzorgd. Indrukwekkend.

Laat je onder dompelen in de muziek. Neem de tijd om intens te luisteren.. want er is veel, heel veel om van te genieten. En lekker lang, ruim 73 minuten! (9/10) (Open sky records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ