Delain (Bibelot, 06-03-2015)

Facebookrssmail

Delain 6-3-2015-3Eindelijk is het dan zover: vrijdag 6 maart, Delain speelt in de Bibelot in Dordrecht. De reis naar Dordrecht verloopt niet helemaal vlekkeloos door wat filevorming maar een half uur later dan gepland komen we toch aan. Bijkomstigheid: lekker gratis parkeren pal voor de Bibelot.

Kingfisher Sky heeft het voorrecht om de zaal alvast in de juiste stemming te brengen, en dat lukt! Je voelt op de een of andere manier de spanning stijgen naarmate de tijd vordert. Judith (zang) en Maaike (cello) blijven een mooi koppel om op het podium te zien. Er is duidelijk een klik en dat heeft de rest van de band ook met elkaar: er wordt hard gewerkt maar het is ook gezellig! Als de laatste noten nog nagalmen in de zaal wil de band nog even hun buiging maken om het publiek te bedanken maar op de een of andere manier vindt de man achter de lichtknoppen dat geen goed plan en het podium is meteen in duisternis gehuld. En bedankt!

Delain 6-3-2015-2Dan wordt het toch eindelijk tijd voor Delain. Vorige week nog gezien in de Kelder in Amersfoort waar Merel Bechtold (gitaar) er ook nog bij was. Deze keer moesten we het zonder haar gitaarspel en gekke bekken trekken doen. Timo Somers stond er alleen voor en dat ging hem goed af.

Delain opende met ‘Mother Machine’ van het album ‘We are The Others’. Altijd een lekkere binnenkomer: volop fel wit licht en een stampend ritme. De toon is gezet en de lange haren wapperen overal om mij heen. De harde kern uit Duitsland, Zwitzerland en Frankrijk is ook weer aanwezig. Ook zij spenderen menig uur voor de deur om hun favoriete band te zien en horen spelen.

Delain 6-3-2015-20Als tijdens het nummer ‘The Gathering’ van het album ‘Lucidity’ de serpentine-kanonnen weer in actie komen is het feestje echt compleet en als Charlotte Wessels (zang en sfeermaakster) roept “Laat me die handen zien!“ zie je ook alleen maar handen .

De twee mannen achterop het podium komen er belichting vaak wat karig af: Ruben Israel (drums) en Martijn Westerholt (toetsen en tevens oprichter van Delain) .Hun enthousiasme is er echter niet minder om! Als ik mij door de zaal begeef en achter bij de bar op mijn krukje klim om wat totaal-shotjes te maken verbaas ik mij er weer over dat zelfs tijdens een nummer als ‘See Me In The Shadow’ (een rustig nummer waar ik zelf altijd kippenvel van krijg) iedereen zwaar in gesprek is en op de een of andere manier weinig respect heeft voor de band die op dat moment alles geeft. Misschien zie ik het verkeerd?

Delain 6-3-2015-6Als Delain uiteindelijk eindigt met ‘Not Enough’ is dat heel toepasselijk want natuurlijk komt er nog een toegift! Het tweede toegiftnummer is ‘The Tragedy Of The Commons’, een nummer met een paar regels grunten. Het was nu beter afgesproken dan in Amersfoort en Charlotte zette de grunt in en Otto Schimmelpenninck (bas/grunts) maakte de grunt af. Ik weet niet of Charlotte dit vaker gedaan heeft maar van mij mag ze dit blijven doen!

Toen ‘We Are The Others’ als laatste gespeeld werd bleef het dak nog net zitten maar het het was een mooie afsluiter. Er werden wat setlistjes weggegeven en twee drumstokken vlogen het publiek in. Na de show nog even een praatje met de hele band maken is ondertussen ook voor velen traditie en na een lange wachtrij nog even met Charlotte op de foto en dan weer op weg naar huis. Het was met recht een mooi feestje!

Na vier shows in het buitenland is Delain op 27 maart in Maastricht en op 28 maart in Eindhoven te beluisteren.

Setlist
1.Mother machine
2.Get the devil out of me
3.Army of dolls
4.Stardust
5.Elektricity
6.Milk and honey
7.Sleepwalkers dream
8.The gathering
9.See me in shadow
10.Vultures
11.Sing to me
12.Pristine
13.April rain
14.Not Enough
Toegift
15.Stay forever
16.The tragedy of the commons
17.We are the others

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ