Helloween (De Boerderij, Zoetermeer, 03-06-2015)

Facebookrssmail

Helloween is een van die bands die we nog nooit op een slechte dag hebben kunnen betrappen. Sinds 1999 heb ik ze de nodige keren live aan het werk mogen zien (voornamelijk op festivals) en elke keer was het weer een feestje. Sinds afgelopen zondag ligt de opvolger van het in 2013 verschenen succesvolle ‘Straight Out Of Hell’ genaamd ‘My God-Given Right’ in de winkel en ter promotie is de band de komende maanden weer op tour. En als ze dan ook voor een exclusieve ‘Warm Up’ clubshow (en voor het eerst in de geschiedenis van de band) de Boerderij in Zoetermeer aandoen moest ik daar natuurlijk bij zijn (mede omdat ik ze ook nooit eerder in zo’n relatief kleine zaal aan het werk heb gezien)!

helloween1Voordat Andy en zijn mannen aan de slag mogen, is het de taak aan de voor mij onbekende support act Powerized uit Breda om het publiek op te warmen voor Helloween. De band is het geesteskind van multi-instrumentalist Nick Holleman (Vicious Rumours) en is beïnvloed door o.a. Edguy, Powerwolf en Avantasia. Ik kom ongeveer halverwege de set de (net niet uitverkochte) zaal in gelopen en moet zeggen dat deze invloeden (en vooral die van Edguy en Avantasia) er goed uit te halen zijn. Qua stemgeluid doet Nick me ook geregeld denken aan Tobias Sammet, met dat verschil dat ik het idee hebt dat hij in de hoge regionen wel meer moeite moet doen dan onze Duitse vriend.. Muzikaal is het verder allemaal in orde en luistert het geheel lekker weg. Er is veel interactie met het publiek die deze opwarmer ook goed kan waarderen! De band stelt de nieuwste single “Where Worlds Meet The Eye” aan het publiek voor, en houdt het na nog twee nummers voor gezien. Al met al een prima opwarmer!

helloween6Na een korte ombouw van het podium is het dan de beurt aan Helloween! Het intro van “The walls of Jericho” is gestart, waarna wordt afgetrapt met de oudjes “Dr. Stein” en “Eagle Fly Free”. Het zaalgeluid is vergeleken met Powerized wat opgeschroefd en dik in orde en na deze twee oudjes zit de stemming er gelijk goed in! Vervolgens is het de hoogste tijd om het nieuwe album voor te stellen en met de titeltrack “My God-Given Right” wordt de nieuweling voor het eerst live ten gehore gebracht. Andy vindt het hierbij de hoogste tijd voor een meezing competitie tussen het balkon en de zaal, waar het publiek enthousiast aan meedoet. Andy laat ook nog vallen dat ze onder de indruk zijn van de mooie zaal en dat het raar was dat ze hier nog nooit eerder hadden gespeeld. Tevens kunnen ze in Amerika een voorbeeld nemen aan ‘onze’ Boerderij aldus de zanger, die een anekdote verteld over een podium genaamd “The Tree Club” alwaar er een boom midden op het podium stond en hij als zanger dus maar een ander plekje op het podium moest zoeken..

helloween2Na de eerste nieuweling wordt er vervolgt met “Steel Tormentor”, “Mr Torture”, “Waiting For The Thunder” en “Straight Out Of Hell”. Muzikaal is alles zoals we van de band zijn gewend alles weer superstrak en de met speels gemak gespeelde (twin)solo’s van de Michael Weikath en Sascha Gerstner vlliegen je om de oren. Hierna is het de beurt aan de volgende nieuweling, het door gitarist Sascha geschreven “Heroes”, welke wordt gevolgd door een strakke drumsolo van Daniel ‘Dani’ Loebe, die nog een paar keer achter zijn kit vandaan komt om het enthousiaste publiek nog verder op te zwepen.

Na de drumsolo komt de rest van de band weer terug op het podium en wordt de set vervolgt met “From Where The Rain Grows”,nieuweling “Lost In America” (volgens Andy gebaseerd op een waargebeurd verhaal), “If I Could Fly”, en “Power”. Vervolgens worden we nog getrakteerd op een medley van “Master Of Hate”,”Halloween”,”Sole Survivor”,”I Can”,”Are You Metal” (met wederom een grote rol voor het publiek) en als afsluiter van de medley “Keeper Of The Seven Keys” waarbij de bandleden een voor een het podium verlaten..

helloween7Als toegiften volgen (na een korte gitaarsolo van Sasha als intro) nog “Futureworld” en “I Want Out” met wederom een hoofdrol voor het publiek. Hierna is helaas de koek alweer op en zijn de bijna twee uur voorbij gevlogen bij dit feest der herkenning! De band stond zoals gewoonlijk weer enthousiast en vol overgave op de planken en de goede sfeer in de zaal zorgden voor een prima avond! Helaas kwam mijn persoonlijke favoriet niet voorbij, maar dat mocht de pret zeker niet drukken, de volgende keer ben ik zeker weer van de partij! Happy, happy Helloween!!

Foto’s (c) Frans van Arkel, RockMuZine.nl

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ

One Comment