Fortarock 2015 geslaagd met uitstekende programmering

Facebookrssmail
DSC_9546-01_rockmuzine_banner-artikel_forta-rock-2015
Foto (c) Dirk van den Heuvel

Met 15.000 bezoekers kan het eendaagse FortaRock-festival in het Goffertpark in Nijmegen terug kijken op een succesvolle dag. De 7e editie had geen bezoekersrecord, maar dat was conform de verwachting. De organisatie kon dit jaar, buiten headliner Slipknot, geen andere grote namen vastleggen. Met in de line-up o.a. Godsmack, Papa Roach, Epica, Hatebreed en Lamb of God stond er toch een mooi programma. Dit in combinatie met het verlagen van de entree prijzen en het prachtige weer, waren alle succesfactoren voor een geslaagd festival aanwezig.

DSC_7659_rockmuzine_sfeer-00_forta-rock
Foto (c) Dirk van den Heuvel

Het feest begon al op de wandelroute vanaf de gratis parkeerplaats (ja, je leest het goed… gratis!!!) naar het festivalterrein. Tijdens de korte wandeling naar het Goffertpark staan de eerste (vr)eettenten al opgesteld met het genot van live muziek ter reclame voor het Dokk’em Open Air festival dat op 19 en 20 juni wordt gehouden (gelijktijdig met Graspop).

Het festivalterrein is door de lagere kaartverkoop kleiner opgezet dan vorig jaar, maar het is wel overzichtelijk. Op het festivalterrein zijn 3 podia aanwezig, waardoor er geluidvermenging tussen 2e en 3e podium plaats vond. Het is onmogelijk om alle bands 100% te volgen aangezien de programmering van het 2e en 3e podium tegelijk is. De planning is retestrak en dat zal de hele dag zo blijven; Op de minuut af wordt het schema nageleefd. Voor het publiek betekende dat je moets kiezen tussen een optreden op het 2e of 3e podium en daarna moet je rennen naar het hoofdpodium.

DSC_8291-02_rockmuzine_carach-angren-01_forta-rock-2015
Carach Angren, Foto (c) Dirk van den Heuvel

Het festival werd om 12:00 geopend door de bands Leprous op 2e podium en Carach Angren op het 3e podium. Gezien het tijdstip is het nog niet echt druk. De Limburgse horrorband Carach Angren bestaande uit Seregor, Ardek en Namtek zien er indrukwekkend en duister uit. Met hun kleding en corpsepaint in combinatie met hun spookverhalen en duistere sprookjes zetten ze een interessante show neer. Met maar een paar handen de lucht in, krijgen ze het publiek niet echt opgewarmd.

Enforcer, Foto (c) Dirk van den Heuvel
Enforcer, Foto (c) Dirk van den Heuvel

Vanaf de horror gaan we naar de old-school zweedse speedmetalband Enforcer. Tijdloze heavy metal, zoals ze het zelf noemen. Van hun 4e album: ‘From Beyond’ worden de nummers ‘Destroyer’ en ‘From Beyond’ gespeeld. De overige nummers zijn wat ouder materiaal. Het luistert lekker weg, en dat is mede veroorzaakt door de melodieuze lijnen, waardoor er voldoende variatie aanwezig was. De welbekende ingestudeerde klassieke synchrone bewegingen zijn uiteraard ook aanwezig. Een net optreden waar niets mis mee is, maar ook niet echt onderscheidend.

Godsmack, Foto (c) Dirk van den Heuvel
Godsmack, Foto (c) Dirk van den Heuvel

De laatste keer dat Godsmack in Europa optrad was op 22 juni 2012 tijdens Graspop. De tour werd daarna afgebroken wegens stem problemen van zanger/gitarist/drummer Sully Erna. Sindsdien heeft de band een sabbatical genomen, nieuwe nummers geschreven en vorig jaar het album ‘10.000 HP’ uitgebracht. Om iets over 14:00 uur trapten de heren hun show af, en wat voor één. Een moddervet geluid waarin de laag gestemde groevende gitaren prefect uitkomen. Ondanks dat Sully zijn niet perfect functionerende microfoon wegtrapte, was zijn stem uitstekend. Op de twee drumkits op het podium zorgden drummer Shannon Larkin en Sully Erna voor een heuse drumbattle. Vanaf de opening ‘1000hp’ tot aan het slot, ‘I Stand Alone’, werd er uit volle borst meegezongen en gesprongen. Fortarock was echt begonnen.

Flotsam & Jetsam, Foto (c) Dirk van den Heuvel
Flotsam & Jetsam, Foto (c) Dirk van den Heuvel

Na het Godsmack geweld is het tijd voor een stukje geschiedenis: Flotsam and Jetsam. De band staat met name bekend als de band waar Jason Newsted in speelde voordat hij overstapte naar Metallica. Echt doorgebroken is deze trashmetal band nooit. Ondanks een personeelsbeleid, waarbij je de draaideur verslijt, zitten er in de huidige samenstelling 3 bandleden die er bij het debuut ‘Doomsday for the Deceiver’ in 1986 ook al waren. Eric Knutson (zang), Michael Gilbert (gitaar) en Michael Spencer (bas) vormen samen met nieuwelingen Steve Conley (gitaar) en Jason Brittner (drum) de huidige line-up. De heren zetten een strak optreden neer, waarbij er veel ondersteuning is vanuit het publiek. Het optreden was degelijk zoals je kan verwachten, maar het kwam bij mij niet binnen.

Papa Roach, Foto (c) Dirk van den Heuvel
Papa Roach, Foto (c) Dirk van den Heuvel

Wat is een festival zonder Papa Roach. De heren uit Californie houden van festivals en dat is duidelijk merkbaar. Ondanks dat de zon recht op het podium stond en zanger Jacoby beter zijn zwembroek had kunnen aantrekken, zetten de heren een energieke show neer. Voor de fans passeerden er veel oudere nummers, afgewisseld met een paar nummers van het laatste niet zo bijzondere album ‘F.E.A.R’. De oudere nummers worden uit volle borst mee geblèrd, bij de nieuwere nummers wachtte het publiek totdat er weer een oudje voorbij kwam. Jacoby Shaddix zou niet in zijn element zijn als hij het publiek niet zou zijn gegaan. De terugreis naar het uitermate hoge podium was ietwat verkeerd ingeschat, maar met het nodige klim- en klauterwerk over de boxen arriveerde hij weer op het podium, waarna er weer gesprongen kon worden.

Exodus, Foto (c) Dirk van den Heuvel
Exodus, Foto (c) Dirk van den Heuvel

Ook Exodus heeft een geschiedenis met bandleden van en naar grote bands. Kirk Hammett stapte nog voor het debuutalbum ‘Bonded by Blood’ uit 1985 over naar Metallica, en Gary Holt is sinds 2011 de vervanger van Jeff Hanneman bij Slayer, dat hij combineert met Exodus. Bandleider en songwriter Gary Holt is the main man, maar eigenlijk is drummer Tom Hunting het enige oorspronkelijke lid (ondanks dat hij ook al een keer is opgestapt en terug gekomen). Met alle ex-leden en invallers kan je waarschijnlijk een 3-daags festival houden. Exodus levert op hun laatste albums constant een hoog niveau af en dat in combinatie met de reclame die Gary Holt bij Slayer krijgt, resulteert in een verhoogde interesse in Exodus. En tja, dan is Gary Holt er niet bij op FortaRock. Hij is op toer met Slayer. Dat is niet echt handig gepland en het optreden is zoals je dan kan verwachten. Degelijk, energiek, goed geluid maar niet magisch.

Lamb of God, Foto (c) Dirk van den Heuvel
Lamb of God, Foto (c) Dirk van den Heuvel

Om 17:30 uur is het tijd voor Lamb of God. Deze populaire Amerikaanse metalband loopt al weer aardig wat jaartjes mee en na 2012 is dit de tweede keer dat ze op Fortarock aanwezig zijn. Lamb of God zal later dit jaar een nieuw studio album ‘VII: Sturm und Drang’ uitbrengen, waarvan het nummer ‘Still Echoes’ reeds te beluisteren is via o.a. Spotify of via de de Lamb of God website. Jammer genoeg is het geluid (vooral bij het eerste nummer) niet erg best. Zanger Randy Blythe staat op het podium zoals altijd voor de volle 100% alles te geven maar hij is maar slecht hoorbaar in het publiek, erg jammer en onbegrijpelijk want bij de rest van de bands is het geluid de hele dag uitstekend. Uiteraard krijgt Lamb of God het publiek heel goed mee en zijn er meerdere mosh-pits verdeeld over het terrein te zien. De set wordt afgesloten met de klassieker ‘Redneck’ wat een lekker einde is van een energieke metalshow.

Hatebreed, Foto (c) Dirk van den Heuvel
Hatebreed, Foto (c) Dirk van den Heuvel

Op het tweede podium staat om 18:30 uur de grootste metalcore band ter wereld, Hatebreed. Hatebreed vierde vorig jaar het 20-jarig bestaan. Iedere keer wordthet publiek bij concerten omver geblazen van de bruutheid en strakheid waarmee deze band voor de dag komt. Ook op Fortarock is het geluid moddervet en de nummers zijn stuk voor stuk pakkend. Zanger Jamey Jasta brult de longen uit zijn lijf en zorgt ervoor dat iedereen in het publiek zijn/haar nekspieren even lekker traint. Tijdens het laatste nummer ‘Destroy Everything’ staat werkelijk niemand stil en iedereen die voorbij loopt blijft even staan om te kijken wat thé fuck hier aan de hand is. Hatebreed zette een top show neer.

Epica, Foto (c) Dirk van den Heuvel
Epica, Foto (c) Dirk van den Heuvel

De symphonische gothic-metalband Epica heeft afgelopen week de Buma Rocks Export Award overhandigd gekregen. Epica is hiermee de opvolger van Adje Vandenberg’s Moonkings die de eerste Award kreeg overhandigd in 2014. De band is opgericht door gitarist/grunter/songwriter Mark Jansen nadat hij After Forever had verlaten. Eyecatcher van Epica is zangeres Simone Simons, die de enige zangeres op het festival en meer dan uitstekend bij stem was. Door de wind verwaaide een deel van het geluid echter, en dat was heel jammer. Eigenlijk is Epica geen festivalband, maar een band die je in de zaal moet horen. Geluid is essentieel voor de kwaliteit van de nummers. Toch staat de band op alle grote festivals deze zomer. De band heeft er duidelijk zin in en zet een energiek optreden neer met o.a.: ‘The Second Stone’, ‘The Essence of Silence’, ‘Unleashed’ en ‘Unchain Utopia’.

Venom, Foto (c) Dirk van den Heuvel
Venom, Foto (c) Dirk van den Heuvel

Venom: De bakermat van black metal uit 1979, schepper van trash, speed en powermetal… Het is 19 jaar geleden dat Venom voor het laatst in Nederland op een festival stond. Alleen is dit Venom niet meer het legendarische Venom van vroeger. Deze ‘officiële’ versie van Venom bestaat uit orgineel Venom-lid Cronos (bassist) en twee nieuwe leden. De twee andere originele leden, Mantas (gitaaar) en Abaddon (drums) spelen in een band genaamd Venom Inc. en spelen op 19 september op Baroeg Open Air, waar RockMuzine als partner ook aanwezig is. Voeg de drie originele leden weer samen en we hebben hopelijk de magie weer terug. Toch was Venom een degelijk optreden, met een hoop vuur. Zoveel zelfs dat het haar van Cronos bijna in brand vloog. De setlist was (gelukkig) voor het grootste deel gebaseerd op de oude krakers zoals ‘Countess Bathory’, ‘Burried Alive’, ‘Welcome to Hell’, ‘Bloodlust’ , ‘Black Metal’ en ‘In League with Satan’. Tja, en die wil je als festivalbezoeker toch horen. Alleen dan wel met een vleugje magie.

Slipknot, Foto (c) Dirk van den Heuvel
Slipknot, Foto (c) Dirk van den Heuvel

Headliner Slipknot had de eer om het festival vol vuur af te sluiten. Eén van de belangrijkste metalbands van dit moment bestaat al bijna 20 jaar en verdiende het 100% om als headliner op Fortarock te staan. Ze hebben als band en persoonlijk de afgelopen periode het één en het ander meegemaakt. Bassist en mede-oprichter Paul Gray is nog niet zo lang geleden overleden en drummer van het eerste uur Joey Jordison is uit de band gezet. Voor beiden zijn ‘vervangers’ aangesteld. Beide mannen hebben nog geen officieel nummer op hun outfit gekregen, dus of ze definitief bij Slipknot horen, is nog de vraag. Het theatrale optreden van de band is amusant om te zien. Een enorme beestenkop hangt boven het podium. De enorm grote metalen percussietrommels met daarop Shawn Crahan en Chris Fehn gaan op en neer en draaien in het rond. Bijna ieder nummer leidt tot vuur op het podium. De maskers zien er te gek uit, de lichtshow is prachtig en het geluid is super. Negen man op het podium volgen is gekkenwerk voor het publiek. De energie droop er dan ook van af. Corey Taylor was goed bij stem en had er zin in. Hij jutte het publiek op, en het publiek reageerde goed. Opening van de show was ’Sarcastrophe’, gevolgd door o.a. : ‘The Heretic Anthem’, ‘Psychosocial’ , ‘The Devil in I’. Het nummer ‘AOV’ was volgens Corey Taylor nog nooit in Nederland live gespeeld en werd dan ook enthousiast ontvangen. De show werd afgesloten met ‘Surfacing’. Het is een intensief optreden; Een ware headliner, alhoewel sommige mensen het mogelijk te kinderachtig zullen hebben gevonden.

Slipknot, Foto (c) Dirk van den Heuvel
Slipknot, Foto (c) Dirk van den Heuvel

FortaRock 2015 is er in geslaagd om een succesvolle dag neer te zetten. Geen massale drukte, en de wachtrijen bij de muntautomaten, biertenten, vreetschuren en de wc’s waren goed te doen. Het was een militair strakke organisatie en het geluid was super; Ondanks de wind was dit dik in orde. Fortarock 2015 had gave bands en lekker publiek. Al met een een erg goede sfeer; Op naar FortaRock 2016!!

Foto’s (c) Dirk van den Heuvel

DSC_7761-01_rockmuzine_sfeer-05_forta-rock
Foto (c) Dirk van den Heuvel
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ

One Comment