Chris Squire (Yes) overleden

Facebookrssmail

Bedroefd laten wij jullie weten dat zojuist het overlijden is bekend gemaakt van Chris Squire, de zeer gerespecteerde bassist, best bekend van zijn werk met de progressieve rockband Yes. Chris was in Phoenix, Arizona onder behandeling voor acute erythroïde leukemie. Een van de bandleden van Yes, Geoffrey Downes, liet vanmiddag via Twitter weten enorm aangeslagen te zijn.

Chris-Squire“Utterly devastated beyond words to have to report the sad news of the passing of my dear friend, bandmate and inspiration Chris Squire,” tweette hij.

Squire, geboren te Londen in 1948, was in 1968 een van de oprichters van Yes en was de enige muzikant die speelde op al hun albums, van hun titelloze in 1969 uitgebrachte debuutalbum tot het album ‘Heaven & Earth’ van vorig jaar. Het was al aangekondigd dat Squire pauze nam van Yes, Billy Sherwood nam zijn plaats in voor de aankomende tour. De datum voor de band’s aankomende tour met Toto, op 7 augustus, zal de eerste keer zijn dat de band ooit live heeft opgetreden zonder Squire.

Naast zijn expertise op de Rickenbacker basgitaar en op achtergrondzang, op epische Yes albums als ‘Fragile’, ‘Tales From Topographic Oceans,’ ‘Going For The One’ en ‘90125’, had Chris een schat aan andere belangrijke opnames in zijn catalogus. Zijn uit 1975 daterende solo album ‘Fish Out Of Water,’ met daarop Yes collega’s Bill Bruford en Patrick Moraz onder anderen, werd door fans en collega’s zeer gerespecteerd. Het album behaalde de Britse Top 30 hitlijsten.

Nog voor yes was hij mede-oprichter van The Syn. Deze band nam vanaf 1965 gedurende twee jaar platen op en ging regelmatig op tournee en gaf in 1967 een fameus optreden voor de Jimi Hendrix Experience in de beroemde Marquee Club. Squire speelde in 1973 op Rick Wakeman’s ‘Six Wives Of Henry VIII’ en op voormalig Genesis gitarist Steve Hackett’s ‘Out Of The Tunnel’s Mouth’ (2009) en ‘Beyond The Shrouded Horizon’ (2011), dit voordat Squackett werd gevormd. Zijn brachten in 2012 het album ‘A Life Within A Day’ uit.

Chris Squire is 67 jaar geworden.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ