Lynyrd Skynyrd – Reissues

Facebookrssmail

In 1977 sloeg het noodlot voor Lynyrd Skynyrd toe. Het vliegtuigje waarin de band zat crashte en een aantal bandleden, waaronder zanger en songwriter Ronnie van Zant, kwam daarbij om het leven. Dat was het einde van deze Southern rockband, tot 1987, toen zijn jongere broer Johnny van Zant de band weer nieuw leven inblies. Sindsdien toert de band weer en staan er inmiddels zo’n 60 albums op naam van de band.

Lynyrd SkynyrdNu is er een verzamel box ‘Reissues’ uit met zes albums uit de beginperiode van Lynyrd Skynyrd: ‘Pronounced ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd’ (1973), ‘Second Helping’ (1974), ‘Nuthin’Fancy’ (1975), ‘Gimme Back My Bullets’ (1976), ‘One More from the Road’ (1976) en ‘Street Survivors’ (1977). En allemaal netjes op 180 grams vinyl, net als de 7 LP-collectie die begin die jaar uit kwam.

De box geeft een compleet overzicht van de hoogtijdagen van de band. De grote hits zijn natuurlijk allemaal te horen maar ook veel minder bekende nummers. Zo staat er op ‘Nuthin’Fancy’ een nummer wat niet bij iedereen bekend is: ‘Cheatin’ woman’, een gevoelig nummer waarbij je de pijn in de stem van Ronnie hoort.

Niet allemaal rock bij Lynyrd Skynyrd

Het is niet allemaal rock wat de klok slaat. Er zijn ook een paar nummers met meer country sound te horen, bijvoorbeeld ‘Made in the shade’. Er is niet te veel gesleuteld aan het geluid en de oude sound van Lynyrd Skynyrd is goed bewaard gebleven. En zo hoort het ook.

Het live album ‘One More from the Road’  is een samenvatting van de hoogtij dagen van de band. Met ‘Tuesday’s gone’ laten ze horen dat ze ook een ballad live goed neerkunnen zetten. Voor de echte fans oud nieuws natuurlijk. Live klinkt dit nummer nog mooier dan de studio versie op ‘Pronounced ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd’. Natuurlijk mogen ook hun grootste hits zoals ‘Sweet home Alabma’ en ‘Free bird’ niet ontbreken. ‘Free Bird’ is niet helemaal zuiver gezongen, maar Ronnie komt er zeker mee weg, want hij raakt je wel. De emotie in de stem is live duidelijk hoorbaar.

Af en toe is er tussen de nummers een kort praatje te horen. Na ‘Travlin ’man wordt het praatje midden in een zin afgekapt. Dat is jammer want dat zijn toch de leuke extra’s die bij een live optreden horen. Of je nu binnen luistert op een regenachtige dag of in de zon, deze Lynyrd Skynyrd box geeft je uren lang luisterplezier. Voor de die hard fan een must en voor de rock liefhebber zeker een aanrader. (7,5/10) (USM)

image001

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ

One Comment