Torch – Reignited

Facebookrssmail

De signalen wezen er op dat er een reünie aanstaande was inclusief album en ondergetekende werd daar behoorlijk vrolijk van. Ik heb het dan over het Zweedse Torch, opgericht in 1980 in Eskilstuna.

In 1982 wordt de EP ‘Fire Raiser uitgebracht, in 1983 gevolgd door het full-album ‘Torch’, twee geweldige pure heavy metal albums, flink wat uptempo-rammers met veel vet riffwerk. De naam van Torch is gevestigd, maar wordt in 1 klap teniet gedaan door het matige en commerciële ‘Electrikiss’ en het is gelijk gedaan met Torch, in 1986 is het einde oefening.

In 2013 komen maar liefst vier van de vijf originele bandleden weer bij elkaar en er volgen meerdere optredens, onder andere in Nederland op het Very Eavy-festival waar een geweldig optreden neergezet wordt. Blikvanger van Torch is de erg kleine en ook erg energieke zanger Dan Dark.

En daar is nu dan na een pauze van 35 jaar, het derde studio-album van Torch. Wat mag je verwachten ? Een album met meestal midtempo-nummers en een paar snelle nummers. Qua stijl kun je denken aan een mix tussen Judas Priest bij de snelle(re) nummers en Accept in de langzamere en midtempo nummers ten tijde van ‘Metal Heart’, soms een vleug AC/DC. Over het algemeen wat minder heavy, snel en ruig dan tijdens de eerste twee Torch-albums, maar zeker een stuk sterker dan het al genoemde ‘Electrikiss’.

Opener ‘Knuckle Duster’ knalt er gelijk geweldig in in de stijl van Judas Priest met ‘Firepower’, uptempo met een vette riff en een heerlijke solo. Vervolgd wordt met de single ‘Collateral Damage’, een zware midtempo stamper met typische Accept-koortjes. Uitschieters zijn toch wel de snellere nummers, dus het titelnummer en ook ‘Feed the flame’. Maar ook het langzame en ballad-achtige ‘In the dead of the night’ is een sterk nummer.  Zwakste broeder is het bijna sleazy-achtige en achterhaalde ‘All metal, no rust’.

Productioneel klinkt het album uitstekend, geen wonder als Jacob Hansen, bekend van onder andere Volbeat, achter de knoppen heeft gezeten.

Torch maakt een  comeback met een goed heavy metal-album, alhoewel de kwaliteit van de eerste EP en full-album zeker niet gehaald wordt, de vraag hierdoor is wel hoeveel mensen Torch nog zullen oppikken. (80/100)(Metalville Records)

Tracklist

  1. Knuckle duster
  2. Collateral damage
  3. All metal,no rust
  4. Feed the flame
  5. In the dead of the night
  6. Cradle to grave
  7. Snake charmer
  8. Intruder
  9. To the devil is due

Line up

Dan Dark – Vocals

Hakky – Guitars

Chris J. First – Guitars

Ian Greg – Bass

Steve Streaker – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ