Soul Secret – 4

Facebookrssmail

De prog metal band Soul Secret, ontstaan in 2004 is toe aan het nieuwe album ‘4’. Niet omdat het de vierde plaat is, maar omdat het album gaat over keuzes maken die je tegen komt op 4 ‘kruispunten’ in je leven. Dit album vertelt een emotioneel verhaal over Anne en Adam, geen bandleden, maar de fictieve hoofdpersonen. Anne krijgt kanker en Adam blijft alleen achter, waardoor hij besluit een einde aan zijn leven maken. Dit verhaal wordt verteld in verschillende hoofdstukken.

Soul Secret 4Het album heeft een merkwaardige start: Als eerste hoor je rennende voetstappen, en een schreeuw… Dan barst de metalsound van ‘On the Egde’ los. Antonio Mocerino zet strak drumwerk neer, in hoog tempo. ‘On the edge’ gaat over de live nieuwsreportage als een man (Adam) op het dak van een hoog gebouw staat, op het randje van zijn leven. Wat opvalt als Lino Di Pietrantonio gaat zingen is de hap naar adem die je steeds hoort. Dat is hier niet storend omdat het leven van het Adam een aan een schakeling van ellende is. Lino heeft een vrij hoog bereik, maar geen volle ronde klank. Zijn stem klinkt in de hogere power gedeelten helaas soms iets te scherp.

In ‘Our Horizon’ klinkt de metal in flink up-tempo, maar de wendingen die volgen zijn onsamenhangend. Te veel verschillende geluiden in de muziek zijn overbodig en halen de balans onderuit. ‘K’ vertelt over de diagnose die Anne krijgt, kanker. Voor wie niet van grunten houdt, het grunten duurt maar even.

In ‘The White Stairs’ worden piano klanken worden vermengd met de metalsound, en nu pas weet Lino je te raken met zijn stem, dit in combinatie met de tekst.

“Finally here, alone with myself
All I see an infinite stairway
Cry, shiver but don’t look back now “

Adam ziet het in ‘The White Stairs’ niet meer zitten en besluit uit het leven te stappen. Dan ziet hij Anne tussen de sterren en hoort haar stem. Hij weet niet wat er gebeurd is. Een wonder? Is het een droom? Was alles maar zo mooi als deze laatste track.

De teksten zijn best zwaar en somber, maar zeker erg fraai. In de meeste nummers zitten wel enkele overbodige wendingen. Het is soms ietste veel en dit leidt af van de emotie die de teksten over had kunnen brengen. Soul Secret laat hier een paar bonuspuntjes liggen, want de basis is goed! (6,5) (GoldenCore Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ