Stonehenge geweldig tot de finale druppel

Facebookrssmail

Het is zaterdag 25 juli en we zijn klaar voor een nieuwe editie van Stonehenge Festival. Ondanks de slechte weersvoorspellingen -er is gesproken over code geel en oranje- is er voor gekozen om het Stonehenge festival toch door te laten gaan. Als we een half uur voor de hekken open gaan nog even lekker in het zonnetje staan is er geen vuiltje aan de lucht.

rise a thousand 25-7-2015-2
Rise a Thousand

Het Stonehenge festival is de afgelopen week net uitverkocht geraakt. Het kostte dus wel wat moeite om de ongeveer 1400 kaarten a 25 euro kwijt te raken, maar het is uiteindelijk toch gelukt. Als er dan toch een Duits sprekende man nog twee kaartjes bij de kassa wil kopen lukt dat ook nog; Het zijn echter wel echt de laatste twee.

Rise a Thousand is een Nederlandse band die het spits mag afbijten. De melodische metal band krijgt de eerste bezoekers niet naar het hek maar toch blijven de bandleden daar hun uiterste best voor doen. Tarragona, opgericht in 2012, probeert hetzelfde maar nog steeds met hetzelfde resultaat. Zelfs de opgepoetste gitaren helpen daar niet aan mee. Misschien moest het publiek even wennen aan de hoge stem van zanger Vidal Wildeboer…

Twee podia op Stonehenge

Stonehenge heeft 2 podia, podium Station en podium Noord. De ene band is klaar op podium Station en de volgende band op podium Noord kan meteen door. Geen tijd meer om te wachten voor op- en ombouw en soundchecks en dat is goed geregeld door de organisatie.

tarragona 25-7-2015-2 Stonehenge
Tarragona

Smothered mag na Tarragona starten op podium Station. Deze Zweedse death metal band is heerlijke ’rouwdouw’-metal. Wrath, uit Chicago, is de vierde band en zij moeten de eerste moshpit op gang kunnen brengen, maar ondanks hun denderende bas en kickdrum komt daar nog niet veel van. Langzaam maar zeker trekt de wind wat aan en af en toe rammelen de hekken in het beton: Metalweer!

Sabiendas staat garant voor old school death metal en is ook de eerste band die de interactie met het publiek zoekt en krijgt. Inquisitor, begin jaren 90 opgericht, is een trash metal band die op op Facebook bekend staat als ‘Inquisitor Xtreme Trash’ en dat klopt ook wel. Tijdens hun show wordt de lucht nog grauwer en alles wat kan wapperen wappert ook.

Na Inquisitor mag een van de favoriete bands van ondergetekende het podium van Stonehenge op: Dictated. Deze death metal band, opgericht door Sonja en Yessica, beiden op gitaar, staat garant voor een potje headbangen eerste categorie. De band is trouwens ook een genot om naar te mogen kijken.

Dictated
Dictated

De eerste echte moshpit op Stonehenge onstaat echter pas bij Flesless, een Tjechische death metal band; Niet voor iedereen zijn of haar cup of tea maar er zijn genoeg fans om de boel op z’n kop te zetten. Als Hirax, alweer de negende band, op podium Station start, gaat het publiek uit zijn dak als zanger Katon het podium op komt rennen. Dit is duidelijk een Amerikaanse band: show! Dit is ook het startsein voor de crowdsurfers, en daar gaan ze. Er is een goede klik met het publiek en het is een te gekke show. Weer een band op het lijstje erbij om te volgen.

Tijdens Diabolical uit Zweden, valt de eerste zware bui. Zo stonden we vorige week nog stof te happen op Dynamo Metal Fest, nu moeten meters plastic er voor zorgen dat het publiek en de apparatuur droog blijft. Lekkere death metal waar ook kleding een belangrijke rol op het podium heeft. Het gaat zo lekker dat Hideous Divinity op het andere podium al staat te wachten, waardoor bij Diabolical de stekker er uit moet wordt getrokken.

Hideous Divinity
Hideous Divinity

Als deze band Hideous Divinity 20 minuten op het podium staat, wordt er plots besloten om een uur pauze te nemen, om te kijken wat het weer gaat doen. Tijd om dat te eten voor velen. Even later volgt er toch een volledige ontruiming. Alles met een afdak staat volgepropt en ook het station ziet letterlijk zwart van de metalheads.

Velen wachten ook maar even in de auto, tot het bericht op internet verschijnt: “Helaas hebben we vanwege de veiligheid moeten besluiten om het festival verder af te lassen… Gekochte munten kunnen gewoon volgend jaar worden gebruikt! De afterparty gaat gewoon door in de Zwetser!!“ Jammer voor alle fans en bands die hier naar uit hadden gekeken, maar veiligheid voor alles.

Toch heeft het feest tot dit moment bij het publiek gezorgd voor een duidelijke meing: Tot volgend jaar Stonehenge!

Foto’s (c) Albert Jolen, RockMuZine.nl

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ