Interview met Wout Kemkens over Donnerwetter en Donnerwetter Day 2017

Facebookrssmail

In de aanloop naar de tweede editie van Donnerwetter Day sprak Rockmuzine met Wout Kemkens, gitarist van Donnerwetter. Het werd een genoeglijk  gesprek over samenspelen, creatieve uitwisseling en vooral muziek.

Over Donnerwetter

Donnerwetter is voor mij vooral het samen muziek maken, spontaan, Donnerwetter is geen formulewerk maar we proberen als band elke avond magie op te roepen.  We luisteren heel goed naar elkaar en improviseren daar waar mogelijk. Natuurlijk hebben we nummers gemaakt die we tof vinden, maar we maken gretig gebruik van de ruimte voor improvisatie die daarbinnen te vinden is.

De band is ontstaan toen ik in Arnhem ging wonen, bij toeval vlak bij Rocco in de buurt. We hadden beiden niet echt werk, dus we gingen veel, heel veel samen spelen. Daaruit zijn gelijk al een heleboel nummers ontstaan. Rocco kwam tijdens een jamsessie Matthijs tegen en hun jam schoot ontzettend de stratosfeer in, waarna Rocco Matthijs bij de band vroeg. Matthijs op zijn beurt vroeg Mike, de drummer erbij. In deze samenstelling bestaan we nu zo’n tweeënhalf jaar.

Binnen de band zie je dat Rocco de man is van de grote lijnen, hij is live ook onze frontman, in alle betekenissen van het woord. Rocco zoekt contact met het publiek en wil de verhalen nog indringender overbrengen door de mensen in het publiek diep in de ogen te kijken. Ik ben er voor de ballen, het rauwe randje. Matthijs kan de muziek prachtig hemels en psychedelisch inkleuren. Mike is ons fundament, iemand waar je altijd van op aan kunt. Een hagelstrakke drummer die ook swingt als een motherfucker die de muziek ook goed op kan fokken. Iedereen brengt zijn eigen smaakje in en Rocco is degene die het zo’n beetje overall in kaart brengt. Rocco en ik spelen ook nog samen in een andere band, Shaking Godspeed, waarin de rollen precies omgekeerd zijn. Dat heeft een leuke wisselwerking en houdt de zaak spannend.

De naam Donnerwetter werd door Rocco verzonnen als een soort van vreugdekreet voor de band die je uit zou kunnen roepen bij een muzikaal idee. Donnerwetter betekent dan ook zoiets als “What the fuck” of het oubollige “warempel”, een krachtterm die je gebruikt als je kickt op iets. Donnerwetter blijkt niet zo’n hele unieke naam te zijn voor een band, er bestaat ook een Schlager orkest met dezelfde naam, maar ook een Finse rockband met als hoogtepunt het nummer ‘Purkkaa ja jytämusaa’. Gelukkig verschillen de muziekstijlen onderling nogal zodat er niet te veel verwarring ontstaat.

Onze muziek bevat overduidelijk een heleboel rootsmuziek, vooral door de akoestische gitaren. Hij bevat ook de nodige psychedelica en we proberen toch ook het nodige venijn in onze muziek te stoppen. Wij omschrijven onze muziek dan ook als “Psychedelische rootsmuziek met het venijn van punk”. We voelen ons muzikaal gezien verwant met bands als 16 Horsepower en White Denim, bands die het ook veel nadruk op het samenspel leggen. Maar met Nick Cave zien we verwantschap. We zoeken graag de samenwerking met andere kunstvormen zoals fotografie. Op Donnerwetter Day gaan we de samenwerking aan met beeldend kunstenaars, die tijdens de optredens van de bands live een action painting gaan maken. Wij vinden het wel tof om zo verschillende manieren uit te diepen om verhalen te vertellen. Op dit moment is ‘While the Moon Shines Through My Beer’, afgezien van de schoonheid van de titel is het een intense trip om te spelen en is het ook door de spanning in het nummer heel fijn om naar te luisteren.

Over de cultuurprijs

We hebben het afgelopen jaar de Arnhemse cultuurprijs gewonnen voor de eerste editie van Donnerwetter day. Hierin hebben we Arnhems cultureel talent een podium geboden, daarom wonnen wij de prijs. Het geld van de prijs hebben we gebruikt voor reparatie van onze instrumenten en apparatuur. Niet echt spannend, maar voor ons als muzikanten erg belangrijk.

Over Donnerwetter Day

Vrijwel elke ruimte in Luxor wordt benut tijdens Donnerwetterday. Zelfs in de bezemkast en de rookruimte is er iets te doen. Met een mix van muziek, cabaret en andere kunstvormen kun je je een aantal uren in een heel prettige bubbel onderdompelen verwacht ik. Ik ben zelf heel benieuwd naar J.C. Thomaz and the Missing Slippers’, die spelen in het publiek en klinken als de Jon Spencer Blues Explosion. In de bovenzaal staat een typmachine met de eerste zinnen van een verhaal, iedereen kan daar zinnen op aanvullen, aan het einde van de avond hebben we dan hopelijk een verhaal dat door heel veel mensen samen is geschreven. We hebben samen met Torre en Vedran van de Staat een nummer geschreven dat beide heren ook samen met ons gaan vertolken tijdens onze eigen show. Dat wordt ook wel leuk en spannend. We spelen ook met een improvisatieband, Thee Hammer met Bob van Birth of Joy op drums en een Turkse fluitist. Dat wordt, denk ik, ook heel bijzonder. In de bovenzaal gebeurt van alles, van Spoken Word tot cabaret, Dixie Blues. In alle hoeken en gaten van Luxor kun je wel wat van je gading vinden.  Buiten onze eigen optredens krijgen we hopelijk ook nog wel de tijd om van de rest van het programma te genieten. Donnerwetterday wordt een avond waarin je heel veel nieuws kunt ontdekken. Hopelijk krijg je als bezoeker mee dat het leven mooi is.

Donnerwetter Day is een concept dat we nog verder uit kunnen werken. Het lijkt mij heel cool om meer samenwerkingen als met de Staat te doen, maar ook nieuwe samenwerkingen, zoals die met beeldende kunstenaars in “Action”, het action painting evenement is eigenlijk een heel nieuw creatief experiment waarin beeldend kunstenaars worden verleid van hun werk een performance te maken. Wij zullen altijd blijven experimenteren met samenwerkingen.We hopen dat mensen voor de volledige trip van Donnerwetter Day komen. Dat het publiek zich de volledige bijna 10 uur onderdompelt in het festijn.                                                                                                                                                                                                                                                                                           Impressie Donnerwetter Day 2016

 

Donnerwetter Day 2017 vindt plaats op 11 maart in Luxor Live in Arnhem. Het festijn vangt aan om 19:30 en gaat door tot 5:00 uur de volgende dag. Meer informatie en kaarten vind je op de site van Luxor Live: https://www.luxorlive.nl/agenda/donnerwetter-day-2017/

Fotografie: Ariane van Ginneke (archief)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ