Agusa – Två

Facebookrssmail

De Zweedse psychedelische rockband band Agusa is in 2103 ontstaan als 4 mans formatie. Begin 2015 kwam Jenny Puertas bij de band, in eerste instantie alleen voor de opname van deze cd, maar de dwarsfluit van Jenny werd zo gewaardeerd dat ze inmiddels een vast bandlid is. Het tweede album van Agusa is nu uit, eenvoudig ‘Två‘ (Twee) getiteld.

Agusa TvåHet eerste gedeelte van ‘Gångllåt från Vintergatan’ is aangenaam rustig. Tempo en volume gaan gedurende het nummer omhoog en de dwarsfluit is inderdaad een mooie aanvulling op de muziek. Net als je denkt dat de muziek een beetje veel van het zelfde is, volgt er een wending. De orgelpartijen, door Jonas Berge, geeft het nummer een lekkere retro sound. Sommige hoge noten klinken een beetje snerpend, maar toch is dat niet storend. Goed gitaarwerk van Mikael Ödesjö zorgt ervoor dat de saaiheid die op de loer ligt even naar de achtergrond gaat. De saaiheid zit hem soms in te veel herhalingen van klanken en ritme. Een welkome wending die volgt, doorbreekt dit patroon. Het einde is boeiend gespeeld.

Sommige wendingen in ‘Kung Bores dans’ zijn zo subtiel verweven dat je ze amper merkt. Het voordeel is dat deze track erg relaxend werkt. Het nadeel daarvan is, is dat je bijna vergeet echt te luisteren. Als je dat doet hoor je dat sommige stukken ingewikkelder zijn het lijkt. Mede dankzij bassist Tobias Petterson en drummer Tim Wallander.
Voordat je weg dreigt te dromen gaan volume en tempo omhoog. Het relaxte gevoel blijft. De pluspunten zijn voor Mikael; Zijn snaren geven dit nummer lekker wat pit. Geluiden van storm vormen de overgang naar een minimalistisch stuk. Lang duurt dat niet, want tempo en volume gaan weer omhoog, en eerdere melodie lijnen komen terug. Het nummer eindigt klein, en laat je luisteren met iedere vezel van je lichaam.

Het is even zoeken naar het juiste volume om deze cd af te spelen. Het verschil in volume tussen de zacht gespeelde gedeelten en de wat meer ‘rockende’ gedeelten is vrij groot. Deze 2 tracks duren bij elkaar zo’n 40 minuten en ondanks dat de muziek soms een beetje eentonig is door de herhalingen vliegt de tijd voorbij. ‘Två’ is een waardige opvolger van debuutalbum ‘Högtid‘. (7,5) (Ledge/Transubstans Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ