Bliksem – Gruesome Masterpiece

Facebookrssmail

Het Oosters getinte intro van ‘Crawling in the Dirt’, brengt het 2e album van de Antwerpse band Bliksem, getiteld ‘Gruesome Masterpiece’, op gang. Te boek staan als thrash band en dan met zo’n afwisselend album op de proppen komen. Men laat zich niet zo gemakkelijk in 1 hokje plaatsen met deze tien nummers. Ondersteund met strakke live shows en dit album onder de arm, bouwt men gestaag een sterke reputatie op. Overtuigende composities met dito zang van Peggy Meeussen, maken van dit album een ware must voor de metal liefhebbers onder ons.

BLIKSEM GRUESOME MASTERPIECEDaar waar ‘Kywas’ (Killed You With A Smile) een op hol geslagen TGV lijkt, start ‘Room Without a View’ met een echte 80-er jaren metal riff en gaat mid-tempo verder. De variatie zit hem niet alleen in de verschillende tempo’s van en binnen de diverse nummers, maar het is wel degelijk Peggy, die het ene moment gevoelig zingt en dan vanuit het niets, overtuigend schreeuwt alsof haar leven er van af hangt. Wat een super strot, respect!

‘Mistress of the Damned’ is een prachtige power ballad met ook hier weer geweldig gezongen zanglijnen en wordt gevolgd door ‘The Hunt’, vooralsnog mijn favoriete nummer van dit album. Een sterke riff en een refrein wat je niet meer loslaat. De juiste ingredienten voor een klassieker in wording, zijn volop aanwezig en met een beetje hulp zou dit een nummer kunnen zijn, wat moeiteloos op de radio gedraaid kan worden. Het lange ‘Morphine Dreams’ sleept voort en houdt de aandacht goed vast door de mooie melancholische zang en begeleidende bass lijn.

Via een drietal nummers, ‘Twist the Knife’ (up-tempo), ‘Barbaric Nation (mid-tempo) en ‘Fucked up Avenue’ (full-speed ahead), krijgt ‘Bliksem’ het voor elkaar, vrij rustig te eindigen, met ‘Out of the Darkness’. Een gewaagde keuze, maar men komt hier verbluffend goed mee weg, want ook hier spat de klasse er weer volop vanaf. Als de band deze klasse en gedrevenheid kan vasthouden en men kan zich op deze wijze verder ontwikkelen, dan gaat er nog veel moois volgen. Petje af voor onze symphatieke zuiderburen, met recht een meesterstuk… (9/10) (Iron Will)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ