Candybar Planet – Candybar Planet EP (reïssue)

Facebookrssmail

Lighttown Fidelity, het eigenwijze vinyl label uit Eindhoven verzorgt een prachtige heruitgave van een klassieke plaat van Candybar Planet. De ep ‘Candybar Planet’ uit 2000 wordt opnieuw uitgebracht op 12 inch gekleurd vinyl, met op de ene kant de 7 nummers en aan de andere kant het spacy artwork. De oorspronkelijke ep bevatte 5 nummers, maar op de heruitgave zijn daar 2 niet eerder uitgebrachte nummers uit dezelfde periode aan toegevoegd.

WHITE_COVER_frontCandybar Planet is samen met Peter Pan Speedrock de oprichters van Eindhoven RockCity. De band was van 1994 tot 2002 toonaangevend in de stonerrock scene in Nederland en ver daarbuiten. In 2002 werd de band in de ijskast gezet en ging Richard Plukker onder andere verder als bassist bij saxofoonlegende Bertus Borgers. Toch kroop het bloed waar het niet gaan kan. Waren het tijdens de opening en het jubileum van de Effenaar nog reünie optredens, vanaf 2012 trad de band weer regelmatig op. In 2013 maakte Candybar Planet een nieuw album ‘Timelapse’ en vanaf dan is de band weer terug waar ze thuishoort: aan de top van de Europese stoner scene.

De ep opent met het grommende en meeslepende ‘Five’ met een dubbele gitaarsolo als hoogtepunt. In ‘Billy (I’m gonna get that woman) gaat het tempo nog een tandje omhoog en draait het allemaal om de fuzzy gitaren en de geweldige zang. ‘WFO’ heeft een heerlijk zompig ritme. Het intro van ‘Exposed’ met alleen een gitaarrif en de prachtige zang zou alleen al minuten mogen duren, de grommende gitaren en bassen die volgen zijn minstens zo imposant, absoluut het hoogtepunt van de ep. Met het fuzzy ‘Sun Screamer’ eindigde de oorspronkelijke ep.

Dat is op zich al de moeite waard, ware het niet dat Lighttown Fidelity besloot nog een tweetal niet eerder uitgebrachte nummers toe te voegen. Dat was een heel goede beslissing. ‘On and On’ en ‘Que One’ zouden niet misstaan op een van de eerste Queens of the Stone Age albums, heerlijk grommende rock en onweerstaanbaar sexy.

Op ‘Candybar Planet’ horen we vooral rockliedjes, in contrast met de latere muziek van Candybar Planet die vaak een meer jam achtige structuur heeft. Dat dit album nu opnieuw uitgegeven wordt en wel in zo’n prachtig vormgeving is een waar cadeautje voor de fans, maar eigenlijk een must voor iedere stoner liefhebber. Je hoort dat de muziek zo’n 15 jaar geleden is opgenomen, maar de nummers hebben hun zeggingskracht nog zeker niet verloren. Met name ‘Exposed’ en ‘On and On’ blijven in je kop hangen en dat is zeker geen straf. punishment

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ