CD van de Week: Coal Chamber – Rivals

Facebookrssmail

Het is lang stil geweest rond Coal Chamber nadat de band in 2003 uit elkaar ging in verband met interne ruzies. Dez Fafara vermoede destijds zelfs dat dit het einde van de band zou zijn en ging daarop zijn eigen weg. Fafara heeft in de periode die volgde maar liefst zes succesvolle albums uitgebracht met DevilDriver en bijna niemand vroeg zich nog af hoe het nu verder moest met Coal Chamber. In 2011 kwam het gezelschap, na het voeren van wat pittige gesprekken, toch weer bij elkaar resulterend in succesvolle reünie tour waarbij o.a. het Tilburgse 013 werd aangedaan en werd er weer gewerkt aan een nieuw album.

coal chamber rivalsHet is inmiddels al weer zo’n dertien jaar geleden dat Coal Chamber met een nieuwe plaat uitkwam het laatste wapenfeit dateert immers van 7 mei 2002, de datum waarop het album ‘Dark Days’ verscheen een matig album dat niet echt tot de verbeelding sprak. Een nieuw album genaamd ‘Rivals’ is dan ook een feit en dit in een tijd dat het Nu-Metal genre, plat gezegd, op zijn gat ligt. ‘Rivals’ is opgenomen met dezelfde line-up zoals die in 2003 eindigde en klinkt zoals de band klonk in beginjaren. Frontman Dez Fafara wil echter niet horen van een teruggang naar de succesvolle jaren maar meent dat de plaat volwassener is met moordende riffs, een heavy metal plaat met alternatieve en goth rock ingrediënten.

Naar mijn mening is dit het album dat zou moeten volgen op het in 1999 uitgebrachte ‘Chamber Music’, misschien wat volwassener, om Dez zijn woorden te gebruiken, en agressiever maar zeker niet vernieuwend. Dat er hier en daar nog wat kwaad bloed zit bij meneer Fafara blijkt uit de teksten van bijvoorbeeld ‘Bad Blood Between Us’ en ‘Rivals’, hoewel Dez verklaart dat deze teksten niet over de huidige bandleden gaan geeft het toch te denken. Muzikaal heeft album een aantal lekkere stevige nummers zoals opener ‘I.O.U. Nothing’, het lekker agressief en groovende ‘Suffer In Silence’ en ‘Another Nail The Coffin’ In de mix is er opvallend meer ruimte voor de bas gegeven wat het geheel een lekkere groove geeft wat goed hoorbaar is in een nummer als ‘Another Nail The Coffin’. Live zullen de nieuwe nummers weer staan als een huis maar of Coal Chamber hoge ogen gaat gooien met deze plaat valt te betwijfelen. Liefhebbers van de eerste twee platen zullen hier ongetwijfeld hun weg mee vinden. (7/10) (Napalm Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ