Firespawn – Shadow Realms

Facebookrssmail

25356_1Het debuut album van Firespawn is er een waarna ik heb uitgekeken en dit kwam, in eerste instantie, vooral door samenstelling van dit gezelschap. Immers treffen we hier zanger Lars Göran Petrov en gitarist Victor Brandt van Entombed, bassist Alex Friberg (Necrophobic), gitarist Fredrik Folkare (Unleashed, Necrophobic) en drummer Matte Modin (Dark Funeral, Defleshed), een vijftal metal veteranen die hun sporen reeds hebben verdient. De heren hebben als motivatie “het maken van agressieve death metal” met de slogan “Dedication. Discipline. Death Metal.” maar vooral snellere death metal maken dan in hun andere bands. Een zogenaamde “Supergroup” willen ze zichzelf niet noemen, een stel Stockholmse vrienden met een voorliefde voor death metal is wat ze claimen te zijn.

Firespawn werd al snel opgepikt door Century Media resulterend in een 7 inch release begin augustus dit jaar. Deze singel, ‘Lucifer Has Spoken’, was dan ook mijn tweede reden om met spanning uit te zien daar het volledige album dat inmiddels in de goudkleurige vinyl versie in mijn platenkast pronkt.

Deze debuut plaat heeft de naam ‘Shadow Realms’ meegekregen en voldoet volledig aan mijn verwachtingen, een knap staaltje death metal dat eigenlijk alles in zich heeft wat het genre zo aantrekkelijk maakt. Brute death metal afgewisseld met groovende stukken en subliem gitaar -en solowerk waarmee dit Zweedse gezelschap laat horen hun instrumenten perfect te beheersen.

Het album kent lekkere vette brute nummers als openingsnummer ‘The Emperor’, ‘Ruination’ en titelnummer ‘Shadow Realms’ waar de vonken vanaf spatten met brute vocalen en ruimte is voor uitstekend gitaarwerk. Daarnaast zijn lekkere zware mid tempo nummers zoals ‘Necromance’ en ‘Ginnunga’ te horen en om het evenwicht in balans te houden zijn er songs als ‘Lucifer Has Spoken’ een heerlijk trage song en een bijna black achtige track. Het muzikale intermezzo ‘Contemplate Death’ had voor mij niet echt gehoeven hoewel de “skills” hier wel weer worden getoond. Het sluitstuk, ‘Infernal Eternal’ is ook een nummer waar ik persoonlijk niet veel mee kan, een lekkere solo maar dat was het wel wat dit nummer betreft.

De naam Firespawn wordt door Alex Friberg uitgelegd als: “een niet te stoppen marcherende kracht die alles op zijn weg zal vernietigen” en dat is wat deze plaat doet. Door denderen met old school death metal met uitzonderlijk gitaarwerk zonder het te overdrijven. Al met al een heerlijke debuut cd die een plaats verdient in een ieder zichzelf respecterende death metal liefhebber. (9/10) (Century Media)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ