Do you wanna rock with Danko Jones?

Facebookrssmail

Danko Jones-6Volgens Danko was het al weer 13 jaar geleden dat hij voor het laatst in het Burgerweeshuis in Deventer had opgetreden. En dat was niet goed volgens hem, zo’n lange afwezigheid in Deventer. Het tekent de carrière van Danko dat hij nog steeds in zalen van deze omvang moet spelen. Inmiddels speelt hij al op vele grote festivals de weides plat, maar als band in het clubcircuit wordt zijn fanbase niet groter. De fanbase die hij heeft blijft trouw, want Danko blijft ook trouw aan zijn roots rock and roll. “Geen vuurwerk of lichtshow maar gewoon hard rocken en er vol gas tegen aan”, zoals hij het zelf zei. Inmiddels toe aan zijn zevende plaat ‘Fire music’ en ook daar staan weer een aantal prachtige meezingklassiekers in de dop op. Zo heeft elke plaat van hem wel een aantal live toppers. Het enige wat nog ontbreekt, is een ballad. Al zijn nummers kennen maar 1 stand en dat is snel, hard, hoge meezingfactor en veel lage tonen.

Progressie

Toch zit er zeker progressie in de carrière. Het voorprogramma bestond zelfs uit 2 bands die het Burgerweeshuis direct in vuur en vlam wisten te zetten. Het was een internationaal gezelschap. Danko Jones komt uit Canda, het voorprogramma 77 uit Spanje en Dead Lord uit Zweden. Deze 2 acts doen voor een groot deel mee aan de toer die Danko in Europa afwerkt.

De band 77 opgericht door de broers Valeta. Met een uitmuntende drummer Andy Cobo in hun midden. Hij ziet er uit alsof hij 15 is en drumt fantastisch Hij is klein maar bij navraag bleek hij toch al 20 jaar te zijn. De nummers ‘Nothing’s gonna stop us’ en ‘Gimme a dollar’ knalden uit de speakers en de toon was gezet. Ze tuimelden over het podium en gaven een goede show met vergelijkbare nummers als Danko produceert. Een schot in de roos dus voor de Danko fans. De tweede band van de avond Dead Lord. Ook deze band past prima in het straatje van Danko Jones want de missie van Dead Lord is ook heel duidelijk: ‘we wanna rock’. Niets meer en niets minder. Ook Dead Lord liet een goede indruk achter met mooie gitaargevechten tussen Olle en Hakim. Hakim Krim de leadzanger heeft een wat donkere stem waardoor er snel een associatie met Thin Lizzy wordt gelegd en daar heeft de muziek ook zeker enkele roots liggen.

Danko Jones

Na deze perfecte openers was het de tijd voor Danko Jones. De ‘Jerommeke’ van de rock muziek stond weer vol adrenaline op het podium en liet zich weer lekker gaan in zijn communicatie met het publiek. Als het publiek een statement verwacht van Danko over de aanslagen in Parijs, had het pech: politiek liet hij zich niet over uit. Wel over opmerkingen vanuit het publiek, die hij opving over ‘spelen!’, als het even stil was tussen de nummers. De set was weer 21 nummers lang meezingen en sneller dan snel. Danko hoeft niet groter, hij vind het prima zo. Hij doet wat hij het liefste wil en dat is zelfs op zondag avond rocken! Danko toonde dan ook zijn respect naar het publiek, door ze te bedanken om op zondagavond toch weer voor een full house te zorgen, terwijl hij ook drommels goed weet, dat bijna iedereen maandagmorgen weer fris present moet zijn bij zijn of haar werkgever.

Danko Jones-4

Hoogtepunten in de setlist waren de echte meezingnummers ‘Forget my name’, ‘First Date’, ‘Do you wanna rock’ , ‘Lovercall’ en de recente single ‘Gonna be a fight tonight’. Zijn nieuwste plaat voegt wat dat betreft weer 4 nummers toe aan de setlist, waarvan er zeker de twee genoemde heel lang op de setlist zullen blijven. Na 17 nummers zit het eerste uur er op. Zo hard en snel gaat het bij Danko. De toegift bestaat direct uit 4 nummers en dan is iedereen wel zo’n beetje op.

Rustpunten in de show kent Danko niet. Toch zou het (ook voor het uithoudingsvermogen van het publiek) wel eens een uitkomst kunnen zijn als er rustpunten in de setlist opgenomen zou worden. Maar Danko is Danko en daarin is hij toch wel weer uniek. Heerlijke riffs, uitmuntend basspel van John Calabrese en heerlijke teksten over vrouwen en alles wat het leven mooi maakt. Het tempo eist wel zijn tol want inmiddels is Danko aan zijn vijfde drummer toe. Rich Knox kweet zich prima van zijn beulstaak, maar we zagen al dat hij met een brace speelde. Danko gaf zich zelf midden in de show een 7 want zei hij “I remember all the lyrics and all the riffs’ so 7 out of ten ain’t bad”. Voor de gehele avond (inclusief voorprogramma) was het gewoon 9 uit 10.

Foto’s (c) René Obdeijn, RockMuZine.nl

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ